Comisia Europeană vrea o revenire la normal a Spațiului Schengen

Comisia Europeană a prezentat vineri un plan pentru o revenire la o funcționare ‘normală’ a Spațiului Schengen până la sfârșitul anului, atrăgând atenția că prăbușirea spațiului de liberă circulație ar aduce pierderi economiei europene de până la 18 miliarde de euro pe an, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

„Obiectivul este de a se obține până în decembrie ridicarea tuturor controalelor care au fost reintroduse la frontierele interne (în contextul crizei imigranților — n.r.), pentru a se putea reveni la o funcționare normală a Spațiului Schengen până la sfârșitul lui 2016”, a precizat executivul comunitar într-un comunicat în care sunt definite trei priorități: gestionarea frontierei externe a Greciei, stoparea politicii permisive și o abordare europeană coordonată.

Uniunea Europeană se va reuni luni cu Turcia într-un summit extraordinar pentru a discuta despre mijloacele de a opri afluxul de imigranți care a determinat unele state din Uniunea Europeană și din Balcanii de Vest să impună controale stricte la frontieră. În acest context, Executivul UE a stabilit vineri un calendar pentru salvarea Spațiului Schengen până în decembrie 2016, fără a propune însă noi măsuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.