Fostul președinte al Braziliei, reținut pentru corupție

Fostul președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost reținut pentru fapte de corupție în dosarul unei fraude uriașe la compania nationala Petrobras. Poliția federală braziliană a percheziționat locuința fostului președinte și l-a ridicat pentru un interogatoriu. A fost percheziționat și sediul unui institut din Sao Paulo condus de Lula da Silva.

Lula și-a încheiat mandatul în 2011.

Vineri,judecătorii au emis 33 de mandate de percheziție și 11 mandate de arestare în acest dosar. 200 de polițiști execută aceste mandate în statele Rio de Janeiro, Sao Paulo și Bahia.

Fostul președinte este suspectat că ar fi beneficiat de pe urma fraudei de la Petrobras pentru a-și cumpăra un apartament cu vedere la ocean și o fermă.

În acest dosar au fost operate până acum zeci de arestări, vizați fiind in general politicieni, toți suspectai de încheierea unor contracte supraevaluate cu Petrobras, banii intrând în propriul buzunar.

Reținerea lui Lula da Silva pare să pecetluiască soarta actualei guvernări de stânga din Brazilia. Succesoarea sa la președinție, Dilma Roussef, riscă să fie suspendată din funcție de catre Parlament, iar șansele Partidului Muncitorilor de a-și mai impune un canditat la președinție sunt minime în lumina cazurilor de corupție și a recesiunii de peste 3% înregistrată în 2015.

Procurorii au început investigaţia în 2014, pornind însă de la organizaţii de crimă organizată care spălau bani prin intermediul benzinăriilor. Faptul că de aici s-a ajuns la descoperirea unor uriaşe cazuri de corupţie a fost aproape o întâmplare. S-a descoperit că vreme de peste zece ani oficialii numiţi din rândul Partidului Muncitorilor, al fostului presedinte Lula da Silva şi al actualei preşedinte Dilma Rousseff, au încheiat contracte supraestimate cu Petrobras, diferenţa dintre valoarea reală şi cea facturata de compania petrolieră intrând în buzunarul partidului şi fiind folosita pentru o mulţime de comisioane importante pentru elita politică şi economică. Suma estimată este de circa 10 miliarde de reali (3 miliarde de euro).

Investigația a arătat că multe investiții făcute de Petrobras au fost supraevaluate. Furnizorii erau organizați în rețele care, în schimbul contractelor primite de la compania de stat plăteau mite ce se întorceau la șefii de la Petrobras. Comisioanele ilicite erau de 1-3% din valoarea contractelor, în total circa 10 miliarde de reali. În acest dosar sunt implicați politicieni din șapte partide din Brazilia.

În 2015 Roberto Costa, un fost director de la Petrobras implicat în această afacere, a spus că ”ceea ce s-a întâmplat la Petrobras se întâmplă în toată țara. Pentru drumuri, pentru căi ferate, porturi, aeroporturi, baraje, este suficient să vă informați”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.