Complexul Energetic Oltenia vinde cărbune Serbiei sub prețul de producție

Publicația gorjnews.ro scrie că are dovezi de nezdruncinat conform cărora deciziile manageriale ale lui Laurențiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, sunt subordonate nu intereselor companiei și legilor firești ale economiei de piață, ci unor structuri de tip mafiot, de nuanță transnațională. În acest fel, în scurt timp, CEO nu va mai putea fi salvată nici de insolvență, nici de faliment, conform sursei citate.

Publicația prezintă, în cele ce urmează, un rezumat al anchetei sale de presă ce va fi detaliată în zilele următoare. Tabloul infracțional cunoaște bifurcații incredibile, de aceea ar fi imposibilă redarea tuturor aspectelor esențiale într-un singur text de presă.

Cronologic, lucrurile s-au întâmplat astfel, potrivit site-ului gorjean:

În Serbia, inundațiile din primăvara lui 2014 au afectat grav sistemul energetic. Multe dintre hidrocentrale s-au defectat. Galeriile minelor au fost inundate, de aceea nici termocentralele nu au putut acoperi deficitul de energie. Era firesc ca autoritățile sârbe să decidă cumpărarea de cărbune din Gorj și Mehedinți, aici aflându-se cea mai apropiată sursă.

În 12 septembrie 2014, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, s-a întâlnit la București cu Aleksandar Antic, omologul său din Serbia. Cu acest prilej s-a stabilit încheierea unui contract de livrare de cărbune.

În 19 octombrie 2014, presa economică dă ca sigură participarea directă a CEO, nu prin intermediari, la licitația pe care autoritățile sârbe urmau să o organizeze, pentru achiziționarea de cărbune. Se vorbește de venituri de 100 milioane euro, pentru CEO, în urma contractului ce urma a fi încheiat.

Patru zile mai târziu, însă, doi afaceriști fără nicio experiență în tranzacționarea cărbunelui, Ilie Mălin George și Asan Ilknur, apropiați de gruparea criminală condusă de Sergiu Băhăian și de grupul de firme Vectra, ce înșelase sute de constănțeni cu milioane de euro, înființează o firmă de apartament, S.C. BVA COAL SRL.

Fără nicio explicație publică, doar făcându-se că plouă, Laurențiu Ciurel decide că CEO nu mai merge direct la licitație în Serbia, și eliberează scrisoare de intenție oficială pentru S.C. BVA COAL S.R.L. Adică deleagă oficial, să reprezinte România în parteneriatul strategic cu Serbia, pe cei doi așa-ziși afaceriști, de fapt niște interpuși ai unor băieți deștepți, interesați să pună economia României pe butuci.

Sursele publicației relatează că Ciurel nu s-a oprit aici. El ar fi refuzat să elibereze documente similare, în timp util, unor traderi europeni.

Cu scrisoarea de intenție semnată de Ciurel, cei doi interpuși intră într-un consorțiu alături nu de interpuși ai unor mafioți din Serbia, ci chiar alături de niște mafioți ai petrolului și ai transportului vamal, în coarne și oase. Deși alte companii s-au angajat să livreze cărbune la 27 de euro pe tonă, consorțiul mafiei din Serbia și România și-a adjudecat licitația din țara vecină, în data de 19 noiembrie 2014, la 35,7 euro pe tonă!

Iată, deci, că în mai puțin de o lună, doi semi-interlopi din Constanța și-au făcut un SRL, l-au convins pe Ciurel să nu mai participe cu CEO la licitație și să le elibereze lor scrisoare de intenție, și au câștigat și un contract de milioane de euro în Serbia!

Voi proba că presa din Serbia clocotește în semn de protest față de modul inexplicabil în care un Dejan Oketic, condamnat la trei ani de închisoare pentru contrabandă, după ce a prejudiciat statul sârb cu 97 milioane euro, a ajuns să câștige acea licitație la un preț cât se poate de umflat. De văzut cum vor reacționa ziariștii sârbi când vor afla că Asan Ilknur, unul dintre cei doi acționari ai SRL-ului din Constanța, s-a format ca om de afaceri printre locotenenții criminali ai lui Sergiu Băhăian, care are de ispășit 26 de ani de detenție! Lui Băhăian îi plăcea să îngroape oameni, de vii, în ciment. O nimica toată.

Publicația notează că așteaptă reacția imediată a instituțiilor statului, obligate să apere interesele strategice ale României și să destructureze rețelele de crimă organizată care dictează în momentul de față o parte din deciziile manageriale care se iau la vârful CEO. Aceste structuri de crimă organizată s-au dedat în ultimele luni la lucruri incredibile, care au prejudiciat CEO cu milioane de euro, potrivit sursei citate.

Citiţi articolul complet pe gorjnews.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.