Cum a ajuns PSD să aibă toate serviciile secrete

Liviu Dragnea a răspuns vineri cu ironii celor care l-au acuzat că vrea să controleze „Doi și-un sfert”, serviciul secret al MAI, liderul social-democrat spunând că PSD nu are nevoie de vreun serviciu secret întrucât le „are pe toate” pentru că este ”un partid iubit cu un sediu foarte accesat”.

”Sunt servicii mai mari şi mult mai importante decât DGPI. Atunci de ce ar fi trebuit DGPI să aibă nevoie de avizul CSAT?”, a replicat Dragnea, după ce preşedintele Klaus Iohannis a acuzat că proiectul de lege schimbat care vizează serviciul secret este neconstituţional.

Liderul PSD a precizat totodată: ”Nu există serviciu secret din România care să nu fi avut şi să nu aibă o colaborare foarte strânsă cu PSD. Este un partid iubit şi cu un sediu foarte deschis şi foarte accesat. Din acest motiv ne şi simţim foarte protejaţi. Noi nu avem nevoie să ne facem un serviciu secret, le avem pe toate”.

Senatul a adoptat lunea trecută proiectul pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului Cioloș 76/2016 privind Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând obligativitatea ca șeful instituţiei să fie numit în funcţie cu avizul CSAT, precum și pe aceea ca el să fie militar.

Astfel, în urma modificărilor operate în Parlament, șeful serviciului secret al MAI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne, și nu de către prim-ministru, fără avizul CSAT, așa cum este prevăzut în prezent, și nu trebuie să fie cadru militar.

Klaus Iohannis a anunțat joi că intenționează să atace la Curtea Constituțională decizia Senatului care a eliminat avizul CSAT din procedura de numire a șefului „Doi și-un sfert”, aruncând săgeți în direcția PSD.

„Așa ceva nu se poate, este o eroare, o greșeală cum doriți. Atâta vreme cât instituția este una militarizată nu poate să funcționeze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce dorește Senatul sau Camera Deputaților, așa funcționează instituțiile în România, conform Constituției și dacă se menține această soluție, care este una neconstituțională, după părerea mea, evident că speța va merge la Curtea Constituțională. (…) În ultimă instanță, voi ataca eu la Curtea Constituțională, dar deocamdată așteptăm să-și revină Parlamentul și să intre în normalitate”, a spus președintele, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a susținut, răspunzând unei întrebări, că acest act normativ a fost adoptat în această formă din rațiuni politice. „Eu văd aici o rațiune politică din partea PSD. Este destul de evident după speța cu ANCOM acum speța cu acest serviciu al Ministerului de Interne, se încearcă din partea PSD să se elimine instituția președintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare”, a spus șeful statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8493 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.