×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 10:59
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Pentru ce plătim taxe!
Cum se pierd 184 milioane euro prin afacerea microciparea identității

Sistemul care a costat 184 de milioane de euro, șapte ani de implementare, mai multe amânări și nenumărate căderi în ultimii doi ani va fi eliminat. Conform unui proiect supus dezbaterii publice, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice un proiect de lege care elimina cardul de sănătate, această funcţionalitate fiind preluată de noul buletin de identitate, care va fi unul electronic. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a explicat că noile buletinele electronice vor fi imposibil de falsificat, dar nu vor fi obligatorii şi nici nu vor putea fi folosite pentru a urmări cetăţenii. "Scopul pentru care am propus această iniţiativă legislativă este că acest document va oferi garanţii noi de securitate, fiind imposibil de falsificat. Au fost multe controverse. Noi ne-am asumat, prin acest proiect, simplificarea procedurii de obţinere a documentelor şi am vrut o dezbatere corectă. E un proiect important şi considerăm că uşurăm interacţiunea cu autorităţile. Se va facilita accesul cetăţenilor la datele electronice. Persoanele care din motive religioase sau de conştiinţă nu vor acest document, pot păstra cartea de identitate. Vrem să se elibereze cartea de identitate simplă sau electronică şi pentru copiii sub 14 ani. Pentru copiii sub 12 ani nu se va solicita amprentarea acestora. Persoanele nu pot fi urmărite cu acest CIP - e pasiv şi e alimentat doar atunci când se află în apropierea unui câmp electromagnetic al cititorului", a spus ministrul într-o conferință de presă.

Înlocuirea cardului de sănătate cu cartea electronică de identitate ar fi “un pas înainte”, dar autorităţile trebuie să fie atente şi să coopteze “specialişti adevăraţi”, în aşa fel încât viitorul sistem să nu se mai blocheze, a apreciat la RFI de preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu. “Noi discutam de acest subiect încă de acum trei ani. În state europene, iată în Ungaria şi alte state s-a pornit acest demers chiar când noi am început să punem în funcţiune, să spun aşa, actualul sistem al cardului de sănătate. Ne aşteptam, bineînţeles, trebuie să ne aliniem la anumite norme europene (…). Este un pas înainte”, a precizat Barbu.

Informatizarea sistemului de sănătate, lansată în urmă cu nouă ani, a presupus sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), rețeta electronică, cardul electronic de sănătate și dosarul electronic de sănătate. În 2010 a fost semnat memorandumul pentru implementarea acestui sistem, doi ani mai târziu a fost introdus sistemul rețetei electronice, în timp ce cardul electornic și dosarul electornic de sănătate urmau să fie funcționale în 2013. Numai că s-au înregistrat mai multe amânări pe fondul unor scandaluri declanșate de fraude. SIUI a costat aproape 124 milioane de euro, sistemul rețetei electronice aproximativ 10,66 de milioane de euro, sistemul cardului electronic de sănătate a costat 19,47 de milioane de euro, sistemul dosarului electronic de sănătate
29,41 de milioane de euro. Au rezultat costuri de 184 milioane de euro, cu TVA. Acum trei ani se estima că statul a pierdut un miliarde de euro din pricina amânării punerii în practică a sistemului de carduri.

În luna februarie 2012, s-a anunțat câștigarea licitației demarate în septembrie 2011 de către HP România şi Novensys care furnizează soluţia IT destinată cardurilor de sănătate pentru 25 milioane de euro. Primul card de sănătate a fost tipărit în iulie 2013. Garanția oferită în cadrul contractului de către cele două firme a fost de un an. Cardul a devenit obligatoriu la 1 septembrie 2015 când deja garanția era expirată. După ce sistemul a fost pus în practică, a căzut de mai multe ori din cauzaă că nu exista un contract de mentenanță a acestuia, provocând astfel haos în sistemul de sănătate.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada 2007 — 2009, între CNAS și HP România SRL au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar. DNA precizează că din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii; CNAS a acceptat propunerile SC HP România fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului; ofertele firmei nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/ de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI; aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om. „Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP România SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal. Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajații CNAS care au semnat aceste acte adiționale și, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preț supraevaluat și nefundamentat”, spun procurorii.

Cristian CreţuPublicat Luni, 20 martie 2017
4161
 | 7
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
666
+2
numarul fiarei, pas cu pas...urmatorul peste 10 ani, e cu senzori de miscare si stare mentala pe frunte si mana dreapta...ca nu cumva sa-ti vina rau pe strada, sa intervina ambulanta cand esti trist etc. ...doar cativa microni va avea. oamenii satanei stapanesc toate serviciile secrete din lume, pt securisti e o placere acest plan
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
VASILE BLEAGA
+1
TICHIA DE MARGARITAR I-A LIPSIT ROMANULUI INTOTDEAUNA , MAI ALES CAND COSTURILE EI PUTEAU ADUCE TUNURI FARA NUMAR PENTRU SABOTORII MITOMANI SI TRADATORII ESCROCI DE NEAM SI TARA ! NOUA TICHIE CERUTA DE VIGILENTII FATA DE BUZUNARUL PROPRIU NU ADUCE O IMBUNATATIRE A SISTEMULUI INFORMATIC DIN SANATATE NASCUT LESINAT SI DEPASIT PENTRU A PUTEA TEMPORIZA FRAUDULOS DECONTARILE CU CASA DE SANATATE ,CI O ALTA CARTE ?! ASA CA DORINTA DE SPOLIERE SI HOTIE ESTE EVIDENTA ! NEMERNICIA SI TICALOSIA ATINGE COTE MEGATICALOASE....CURIOS NIMENI NU VEDE FRAUDA.....
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
iancu de la Hunedoara
-1
Este incorecta teza dvs! Noile acte de indentitate, care ar tine loc si de card de sanatate, nu este obligatoriu pentru cei care au deja CI! Este pentru cei care primesc pentru prima data CI si pentru cine solicita expres acest lucru! Exista deja opozitie fata de acest proiect, care este, parerea mea, o risipa de bani, chiar daca este implementat prin Imprimeria Nationala! Sa asteptam, sa nu dam cu parul!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
andy
-5
sa fim realisti. buletinele nu se schimba peste noapte la 14 mil oameni. sistemele merg in paralel si chiar pot fi concomitente. e vorba de evidenta rromilor care nu mai decid in Romania de pe 10 identitati in functie de cine a cumparat bulibasa. e vorba de teroristii care nu mai cumpara buletin de la chioscul din centru.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Mos Ene
+5
Nu-i nimic. Cineva va castiga alti 184 milioane de euro la licitatia pentru buletine electronice. Iar noi vom sta tot timpul cu mana in portofel si vom deveni un fel de zombi experimentali.
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+7
Ca sa nu se mai blocheze sistemul schimbam denumirea sau si mai rau mai adaugam o sarcina in plus.Va dati seama ce alegeri vor fi?Nu ai voie sa te mai imbolnavesti in preajma alegerilor.Ma habaucilor,de cate ori se schimba regimul politic aveti boala sa schimbati actele romanilor;ba carti de identitate,ba carti de alegatori,ba carti de sanatate...Numai unde trebuie nu va uitati.Nu va e rusine potlogarilor,cheltuiti banii aiurea;peste trei ani iar o sa vreti sa bagati cipuri in fundul oamenilor .Vi se pare voua ca romanul nu asculta si nu percuteaza cum trebuie.Ar fi timpul sa va debarasati de smecheria afacerilor securiste pe care o tot fluturati de un sfert de secol.Apucati-va odata sa rezolvati -le diplomatice.Nu ati fost in stare sa rezolvati cadastrul ,sistemul national de irigatii,protectia impotriva inundatiilor, etc si va arde ,ca baba cheala, sa va cumparati pieptene de aur.Sunteti niste golani !
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
ion
+3
Sunt niste nemernici! Am impresia ca orce guvern care vine tot apare cite un neispravit sa sifoneze banii de la buget! Astia sunt nebuni de legat! Cind ceva merge ei trebuie sa schimbe ca sa cheltuiasca alti bani! Asa ceva se poate inscrie la subminarea economiei nationale! Rusine! Legea raspunderii tuturor in fata legii trebuie data si astfel de derapaje sa fie prevazute cu pedepse de subminarea tarii!
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
nicu cohen
+12
Daca nu ne opunem acum cind inca se poate astia ne vor cipa . Eu unul refuz astfel de document cu melanj de carduri si numere pe care nu le-am solicitat ca la Auschwitz . De fapt renunt la ingriirea medicala ,daca e sa ma imbolnavesc sa mor , o sa mor si gata dar nu mai am nevoie de nici un fel de card cu cip .
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Ion B
+2
"În 2010 a fost semnat memorandumul pentru implementarea acestui sistem, doi ani mai târziu a fost ... " Din 22-08-2008 în 06-02-2012 a fost guvernul lui Emil Boc. Deci cine a inițiat găselnița?
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Galanton
+2
Am mai dat 23 milioane euro pe Programul Cardului de Sanatate.... Tot Statul Roman.... De ce???
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017