Cum vrea Guvernul să vândă Oltchim

Desele încercări eşuate a statului român de a convinge pe cineva să cumpere compania Oltchim au dus la schimbarea opticii privind vânzarea combinatului de către actualul Executiv.

Prezent în emisiunea Adevărul Live, ministrul Economiei, Costin Borc, a prezentat felul cum vede întrăinarea companiei. „Societatea are un administrator special şi doi administratori judiciari. Planul cuprinde vânzarea din insolvenţă. Eu am făcut parte dintr-un proces de vânzare a activelor Lafarge-Holcim către un investitor. Acolo au făcute procedurile de către bănci de investiţii din lumea largă, ca Morgan Stanley. Eu sper să chemăm o bancă de investiţii dincolo de orice dubiu şi să stabilim un „succes fee” (onorariu de succes). Banca de investiţii trebuie să dea sfaturi despre cum să aibă loc vânzarea şi care ar fi cea mai bună soluţie pentru stat. Eu m-am trezit cu probleme ca vânzare cu platforma de la Arpechim sau fără. O bancă de investiţii poate să stabilească ce îşi doresc investitorii. Societatea este pe profit operaţional, nu mă îngrijorează că nu lucrează la 100% capacitate de funcţionare, nu mai suntem în era pre-criză, nimeni în lume nu mai funcţionează la 100%. Ce vreau să ştiu este dacă acest profit este sustenabil”, a declarat Borc.

Compania a încheiat primele nouă luni cu profit operaţional (EBITDA) de 34 milioane de lei, faţă de pierderi operaţionale de 44,5 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2014. În ciuda reorganizării, combinatul şi-a mărit vânzările cu 31% în primele nouă luni, la 571 milioane de lei, cu ajutorul exporturilor mai mari, şi a revenit pe profit din activitatea principală. Conducerea companiei arată că Oltchim şi-a recâştigat piaţa, în pofida insolvenţei, şi a mărit ponderea exportului la 75% din vânzări, de la 69% anul trecut. Ministerul Economiei este principalul acţionar, cu 54,8% din acţiuni, însă încearcă să vândă combinatul către un investitor strategic. Celălalt acţionar semnificativ este compania germană PCC SE, care este şi un concurent al Oltchim, deţinând un combinat similar în Polonia.

La momentul nominalizării pentru funcţia de ministru al Economiei, Costin Borc conducea în calitate de director general operaţiunile grupului CRH în România, care a preluat toate activele Lafarge din Romania începând cu luna august 2015. El a lucrat 15 ani pentru producătorul de ciment Lafarge.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.