Decizia lui Erdogan în cazul conflictului armat cu PKK

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis miercuri continuarea cu „hotărâre” a operațiunilor militare împotriva rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în contextul în care Turcia se confruntă cu o serie de violențe din partea militanților acestei grupări, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Aceste operațiuni vor continua.(…) Vom duce această luptă cu hotărâre”, a afirmat Erdogan, într-un discurs ținut în fața aleșilor locali reuniți în palatul său de la Ankara, subliniind încă o dată că procesul de pace angajat în 2012 cu gherila kurdă este „înghețat”.

Acesta a adăugat că forțele sale de securitate vor continua campania împotriva rebelilor kurzi până când aceștia vor părăsi teritoriul turc și vor depune armele.

Ankara a lansat la 24 iulie un „război împotriva terorismului” vizând simultan PKK și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) în Siria. Însă, în timp ce zeci de raiduri s-au concentrat asupra gherilei kurde, doar trei au fost semnalate împotriva SI.

Un bilanț furnizat la sfârșitul săptămânii trecute de agenția proguvernamentală Anadolu indica 390 de rebeli kurzi uciși în raidurile aeriene asupra unor tabere ale PKK în nordul Irakului și 30 de victime în rândul forțelor de securitate turce.

Tot miercuri, Erdogan a anunțat că ia în calcul posibilitatea convocării alegerilor legislative anticipate, în contextul în care negocierile pentru alcătuirea unei coaliții guvernamentale în urma scrutinului de pe 7 iunie nu avansează și curând va expira termenul constituțional de 45 de zile pentru formarea executivului, transmite agenția EFE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.