Dumbravă: Traian Băsescu a recidivat

CSM a sesizat Inspecția Judiciară după ultimele afirmații ale fostului președinte Traian Băsescu despre justiție. Anunțul a fost făcut de judecătorul Horațius Dumbravă.

„Mi se pare discursul folosit de domnia sa aseară (n.r. – luni) la un nivel foarte jos. Au coborât foarte jos nivelul discursurilor, din păcate, unii politicieni. Mă miră la domnia sa că are astfel de discurs. Poate că în timp își va pondera discursurile. (…) Iată că a recidivat domnia sa cu privire la încălcarea independenței justiției, pentru că astăzi s-a constatat că a încălcat independența justiției atunci când a făcut acea afirmație legată de terenurile de la Nana, legându-se de sechestrul impus de procuror și constatat ca fiind legal de judecător. (…) Mă miră, să sperăm că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, deși mă îndoiesc”, a afirmat Dumbravă, la plecarea de la CSM.

Fostul șef al statului este un ”recidivist”, pentru că este a treia oară când CSM constată încălcarea independenței justiției, a mai spus Dumbravă.

„De două ori anul trecut, când încă avea calitatea de președinte al României. Acum astăzi și să vedem sigur ce va constata IJ în urma sesizării de către președintele CSM de astăzi”, a adăugat judecătorul.

Luni, la B1 Tv, Traian Băsescu a lansat mai multe atacuri la adresa justiţiei, afirmând și că nu îi sună pe prim-adjunctul SRI Florian Coldea, pe șefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi pe președinta ÎCCJ Livia Stanciu ”din silă”, pentru că ”sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie”.

Băsescu a mai afirmat că arestările preventive „încalcă orice normă a drepturilor omului”, criticând dur afirmația președintei ÎCCJ, Livia Stanciu, potrivit căreia Curtea Supremă va fi un partener al DNA.

„Văd niște efecte ale noului Cod Penal și niște excese ale procurorilor cu arestările preventive|(…) Este un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă”.

„Ce șanse mai are un om care are instituțiile astea pe el și se duce la ÎCCJ știind că președinta a spus că suntem partenerii DNA-ului? N-are nicio șansă. Nu exclud posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte. Cei care trebuiau să tempereze lucrurile erau judecătorii, nu ÎCCJ vine și spune noi suntem partenerii voștri. Luați 3 delațiuni și băgați-l la beci până recunoaște delațiunile. La Șova, care au distrus probe, e elementară că te duce la arest, sau la Vâlcov, de care îmi pare rău că-l știu de când era copil, îi găsești tablourile ascunse, nu mai ai ce să îi faci. Dar arestările în vederea obținerii mărturisirii înalcă orice normă a drepturilor omului”, a mai spus Băsescu.

„(…) Moda arestărilor a început la perioada de terminare a mandatului meu. E și o pasiune a șefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar să își mai ia un mandat. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiției pentru că se va decredibiliza în timp (…) Un om ținut în arest în mod abuziv fără probe concrete, este torturat”, a mai declarat fostul președinte.

Traian Băsescu a mai fost reclamat de CSM și în legătură cu declarațiile făcute cu privire la dosarul Nana.

Luni, Inspecția Judiciară (IJ) a anunțat că a constatat că Traian Băsescu a afectat independența justiției și că afirmațiile sale sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judiciar cu consecința afectării independenței și integrității procurorului implicat în instrumentarea dosarului.

Fostul președinte s-a arătat deranjat pe Facebook de sechestul de la Nana, atacându-i pe procurori.

Tribunalul Călăraşi a menţinut sechestrul pe terenul pe care fiica cea mare a lui Băsescu, Ioana Băsescu, îl are în comuna Nana, despre care procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat ilegal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.