Eroarea incredibilă care a dus la depistarea unui atac cibernetic fără precedent asupra băncilor

O rețea de hackeri a reușit să păgubească cu circa un miliard de dolari mai multe bănci și alte instituții financiare trimițând emailuri conținând un document Word virusat, susține compania rusă de securitate cibernetică Kaspersky Lab.

Dintre cele o sută de bănci atacate de hackeri, majoritatea sunt în Rusia, însă au fost vizate și instituții financiare din Japonia, Olanda, Elveția, Franța, România, SUA.

Până acum, băncile au confirmat pagube de circa 300 de milioane de dolari, însă Kaspersky Lab estimează paguba totală la circa un miliard de dolari, în medie fiecare instituție financiară pierzând în urma atacului circa 10 milioane de dolari.

Pentru a pătrunde în sistemul informatic al băncilor, hackerii au folosit emailuri care păreau că vin din partea unor instituții financiare, printre care băncile centrale din statele respective. Emailurile aveau atașat un document Word virusat. ”Dacă victima care a primit emailul, angajatul băncii respective, avea un soft vechi, atunci vulnerabilitatea sistemului permitea virusarea computerului”, arată reprezentanții Kaspersky Lab.

Ulterior, hackerii urmăreau cum lucrează angajatul repspectiv și, urmând pașii acestuia, reușeau să obțină acces la întregul sistem informatic al băncii. ”Apoi făceau transferuri către ATM-uri, astfel încât complicii puteau să vină și să ridice banii. Practic, cineva aștepta lângă ATM pentru ca acesta să elibereze sumele de bani”.

Întreaga operațiune a hackerilor a fost depistată nu prin intermediul sistemelor de securitate cibernetică. Un complice din Ucraina nu s-a aflat la momentul stabilit lângă ATM-ul unei bănci atacate și astfel angajații bancii au văzut cu surprindere că banii sunt eliberați fără ca nimeni să fie în fața aparatului. A fost momentul în care au fost alertați cei de la Kaspersky Lab.

”Până și marile banci nu au grijă să updateze software-ul pe care îl folosesc angajații. Uneori uită să faca asta sau nu se gândesc cât de important este acest lucru și cum hackerii se pot folosi de vulnerabilitatea sistemului”, arată Kaspersky Lab.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.