Fapt nemaiîntâlnit în economia Germaniei în ultimii 40 de ani

Germania are cele mai multe schimburi comerciale cu Statele Unite. Este o premieră în ultimele mai bine de patru decenii. Până acum ”principalul partener comercial” era un calificativ folosit pentru a face elogii relației franco-germane, motorul economic și politic al UE.

Însă Statele Unite au luat locul Frantei în 2015, anunță oficiul german de statistică, Destatis. Informațiile sunt deocamdată provizorii, dar vorbim de o premieră începând de la mijlocul anilor 1970. Germania, marea forță economică a UE, arată că așteaptă cu nerăbdare finalizarea și intrarea în vigoare a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investitii, cel mai mare acord de liber schimb din lume.

”În 2015, între Germania în SUA au fost comercializate bunuri în valoare de 173,2 miliarde de euro, iar SUA sunt partenerul comercial cel mai important al Germaniei”. Franța se clasează pe poziția a doua, cu schimburi comerciale de 170 de miliarde de euro, urmată de Olanda, cu 167 de miliarde de euro, arată Destatis.

În 2015, Germania a exportat în Statele Unite bunuri în valoare de 113,9 miliarde de euro (peste 25% din PIB-ul României). Franța a fost cea mai importantă destinație pentru exporturile germane până acum. În 2015, spre Franta au plecat bunuri în valoare de 103 miliarde de euro. Pe poziția a treia se află Emiratele Arabe Unite, cu 89,3 miliarde de euro.

Această dinamica este pusă pe seama fragilizării monedei euro și a dinamismului în creștere al economiei americane.

În ce privește importurile realizate de Germania, aici principala sursă este China, cu 91,5 miliarde de euro. Urmează apoi Olanda și Franța, cu 88,1 miliarde de euro, respectiv 67 de miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.