”Flacăra violet” de la Răsărit

Boris Ratnikov este generalul KGB în retragere tipic. Este un septuagenar care a lucrat atât pentru URSS, cât și pentru Rusia, are o gușă pronunțată, ochi mici și patrunzatori și un discurs abrupt, vorbește de soluții dure și promoveză ideea statului-tatuc.

Ratnikov spune că în momentele de apogeu ale Razboiului Rece URSS i-a înrolat pe toți oamenii cu puteri paranormale. ”Aproape toți oamenii cu puteri supranaturale erau controlați de KGB. Nici nu vă imaginați războiul creierelor care s-a declanșat în a doua jumătate a secolului trecut. Nu exagerez dacă spun că uneori era un război astral”, scrie The Daily Beast.

După căderea URSS se presupune că erau milioane de combatanți care practicau ”magia” și erau folosiți pentru ”a influența de la distanță fibra psihologică a țării noastre”, spune Ratnikov. Pe măsură ce au trecut anii, Ratnikov a ajuns să fie considerat ”vrăjitorul” Kremlinului, unul dintre puținii care aveau acces la toate informațiile importante, unul care a văzut în războiul din Kosovo ”doar primul pas în încercarea de a controla Rusia”.

În anii ’90, Ratnikov spune că și-a folosit puterile telepatice pentru a preveni un război la granița cu China, pentru a împiedica cedarea Kurilelor catre Japonia și pentru a-i împiedica pe inamicii paranormali să influențeze deciziile lui Boris Elțîn. Ratnikov a avertizat asupra pericolului armelor psihotronice, care ar putea să transforme milioane de oameni în marionete. Când NATO a inceput să amenințe cu operațiuni militare împotriva Serbiei, Gheorghi Rogozin, adjunct al șefului serviciului prezidențial de securitate, un om despre care se spunea că poate învia morții, a luat o fotografie a secretarului de Stat Madeleine Albright și a intrat într-o stare de hipnoză. A reușit să comunice cu subconștientul lui Albright, spune Ratnikov. Ce a descoperit? ”O ură patologică față de slavi. Albright se temea de faptul că Rusia este țara cu cele mai mari resurse minerale. Potrivit ei, aceste resurse trebuiau să fie gestionate nu de o singură țară, ci de întreaga lume, desigur sub supravegherea Statelor Unite”.

Tot în anii 1990, KGB-iștii cu puteri paranormale vorbeau despre cât de binefăcător este sa pui recipiente cu apă pe televizor, dar și despre cum SUA îi sprijină pe rebelii ceceni, despre cum CIA manipulează prețul petrolului și despre cum lumea sovietică poate dispărea peste noapte. În anii ce au urmat, Kremlinul a vorbit despre multe alte conspirații – în special cele vizând revolutiile colorate – însă ”paranormalii” au început să fie de domeniul trecutului.

Dar după invadarea Crimeii, după episodul ”omuleților verzi”, anexarea peninsulei și izbucnirea conflictului din Donbas, au revenit vechile preocupări ale Kremlinului. Fasciștii de la Kiev, agenții CIA care manipulează Ucraina, căderea prețului petrolului în urma unor înțelegeri între SUA și Arabia Saudită sunt conspirațiile la modă în spațiul rus. Însă a revenit, prin vocea lui Dmitri Rogozin, și vechea teorie a acaparării resurselor naturale ale Rusiei de catre SUA, după cum ar fi dorit Madeleine Albright. ”Am auzit de la oficial de rang înalt că nu este corect să gestionăm singuri resursele Siberiei. De ce este nedrept? Este drept să iei Texasul de la Mexic, însă nu este corect să extragem bogățiile din propriul nostru pământ…”, a spus președintele Putin la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu telespectatorii.

Putin nu a spus despre ce oficiali de rang înalt este vorba. Recent, Nikolai Patrușev, secretarul Consiului de Securitate al Federației Ruse, a aruncat puțină lumină. Într-un interviu pentru Kommersant, el spune că SUA și-ar dori ca Rusia să nu existe deloc, pentru că posedă mari bogății, că americanii cred că rușii controleaza bogățiile în mod ilegal și că nu le folosesc cum trebuie, scrie The Daily Beast. ”Va amintiți cu siguranță că Madeleine Albright sustinea ca Siberia și Orientul Îndepărtat nu aparțin Rusiei”. Temele predilecte ale anilor 80-90 revin in actualitate.

”Cred că e posibil să supraliciteze tema conspiraționistă, că actualul regim și Putin personal tind să vadă conspirații acolo unde nu exista. Merg până acolo încât sustin că Vestul poate pune la cale, poate cădea de acord asupra lui și poate implementa orice plan împotriva Rusiei. Astăzi nu poți greși prea mult dacă ești la Moscova și susții că există o conspirație occidentală împotriva Rusiei”, spune Mark Galeotti, profesor la New York University.

Într-adevăr, un sondaj realizat de Levada Center arată că 28% dintre ruși cred că URSS s-a prăbușit ca urmare a unei conspirații pusă la cale de o ocultă supranațională, care acum încearcă să influențeze și politica Federației Ruse. Antidotul pare a fi naționalismul. Dacă privim la Siberia, aceasta are un statut de semicolonie în Federația Rusă. Aici se află 90% din rezervele de gaze, 70% din cele de petrol și reprezintă 77% din suprafața țării. Dar este o zonă slab populată, unde autoritatea statului nici nu se simte și, mai mult, este un teritoriu care fizic, dar mai ales psihologic, se află foarte departe, spune Galeotti. Nu este de mirare ca ”marșul pentru federalizarea Siberiei” ce avut loc în august 2014 la Novosibirsk a fost văzut ca parte a unei conspirații occidentale și a alimentat și mai mult imaginarul rus.

Până la urmă , războiul psihologic și paranormal se poartă în Federația Rusă și schimbă dramatic coordonatele relațiilor cu Vestul. ”Când Patrușev vine și spune așa ceva în Rusia, oare nu se discreditează? Oare nu sunt oameni care nu sunt de acord cu asemenea afirmații? Nu ne mai așteptăm sa fie. Ne-am obișnuit cu ideea că Rusia are o altă conștiință politică națională. A avea de-a face cu Rusia în momentul acesta înseamnă să treci pe cealaltă parte străzii când o vezi venind. Nu este vorba de teamă, ci de faptul că ne-am dat seama că dialogul nu are sens și este epuizant. E trist, dar asta e situația”, spune pentru The Daily Beast fostul ambasador american Steve Sestanovich, acreditat pe spațiul ex-sovietic, acum membru al Council on Foreign Relations.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.