×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 07:39
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Generația-lăcustă
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Având în vedere că s-a pornit aproape de la zero şi ţinând cont de viteza de parcurs, întreaga dezvoltare a sectorului privat (acum copleşitor preponderent) s-a realizat pe seama statului, indiferent dacă este vorba de capitalul privat românesc sau capitalul privat străin. Probabil cel puţin în proporţie de 80%, procesul s-a desfăşurat ilegal sau la marginea legii, condiţii în care au existat, evident, profitori, nu contează din punctul de vedere discutat aici cât de nemeritorii. Dar, pentru a creiona întregul adevăr, pe lângă aceştia, au profitat într-o anumită măsură de pe urma respectivei dezvoltări pe seama statului şi privaţi de rând, ca indivizi. Desigur, PIB-ul nu este un indicator perfect pentru speța vizată, dar apelul la acesta este util. Există o diferență enormă între creșterea PIB după 1989 până în 2015, în termeni statistici (1,2 ori) și, respectiv, în termeni strict monetari (3,5 ori), rezultând din subestimarea masivă a valorii leului recunoscută de piața valutară înainte de 1989. Active imense încorporate în „leul de piață“ din 1989 au fost însă folosite sau consumate după 1989. S-a trăit practic dintr-un cheag anterior, din „dezacumulare“. Fabulos de profitabil pentru unii, dar existând ceva și pentru ceilalți! Dacă s-ar fi trăit doar din munca perioadei, ar fi fost şi mai rău decât este!

Ce se va întâmpla de acum încolo? De pildă, în următorii 25 de ani?! Păi, simplu: se va deconta „dezacumularea“ din ultimii 25 de ani. Şi va începe să se vadă pentru oameni! Nivelul de trai o va lua în jos. Este un fapt obiectiv!

În ultimii 25 de ani s-a trăit însă nu numai din ceea ce se acumulase anterior, dar în parte şi din datoriile contractate în aceşti ani. Ţara a păşit în ultimul sfert de veac fără datorii externe. Dar, la finele acestui sfert de veac, are peste 90 de miliarde de euro datorii externe. Datorie nici mare, nici mică! Important este altceva! Ceva care nu poate fi îngropat pur şi simplu: faptul deosebit de grav că, din respectiva îndatorare, nici ţara, nici economia acestei ţări şi nici poporul acestei ţări nu s-au ales cu nimic durabil în schimbul eforturilor dramatice pe care le fac deja şi le vor face cu atât mai mult pentru plata restituirilor şi dobânzilor. Ce a reprezentat îndatorarea externă altceva decât un consum curent mai răsărit? Finanţări pentru „dezvoltarea economică“ a ţării?! Nu! Construcţii de autostrăzi, de drumuri, de utilităţi publice?! Nu! Investiţii în economia reală, în desţelenirea vreunui hectar sau conceperea vreunui produs industrial?! Nu! Dincolo de unele mici excepţii, nimic altceva decât dezvoltări de zone rezidenţiale pentru profitorii tranziţiei, construcţii de hipermarketuri şi facilităţi financiare şi, mai ales şi mai ales, livrări de bani către bănci pentru ca acestea să dea credite peste credite de consum pentru maşini, electrocasnice şi electronice importate din Vest! Pentru cine a forţat Vestul îndatorarea externă a României către Vest?! Pentru Vestul însuşi! România s-a ales mai cu nimic din elucubranta îndatorare externă. Nici cu autostrăzi sau căi ferate, nici cu spitale, nici cu şcoli, nici cu fabrici, nici cu ferme agricole! A rămas doar cu plata a zeci de miliarde (plus dobânzile) pentru nimic! Nu doar că s-a ajuns deja la momentul din care, nici de ne vom trezi la realitate, nu mai este nimic de făcut, întrucât deja s-a intrat în colimatorul îndatorării doar pentru a plăti datoriile anterioare, dar, în mod evident, am început să penalizăm generaţiile ce vor veni. Pentru că actualele datorii nu vor putea fi plătite de actuala generaţie! Caracterul dizgraţios al acestui fapt este că actuala generaţie amanetează viitorul următoarelor generaţii fără să le lase acestora ceva. Actuala generaţie încă mai trăieşte pe seama a ceea ce au lăsat „generaţiile sacrificate“ din comunism. Până şi de furat, se fură tot din ceea ce au lăsat acestea, căci din ceea ce face actuala generaţie nu se poate, pentru că aceasta nu construiește nimic. O generaţie-lăcustă, poate cea mai nemerituoasă din istoria ţării!

Ilie ŞerbănescuPublicat Marţi, 18 aprilie 2017
9996
 | 58
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ION
0
Toata stima D-le ILIE SERBANESCU, Va citesc de mult ( si va admir de mult) articolele D-voastra. Ele ma ajuta sa inteleg anumite probleme. Felul cum tratati diverse probleme , face ca si cei care nu au cunostinte de specialitate sa inteleaga fenomenele. Articolele d-voastra sunt ca o " scanteie" care face sa se lumineza mintea celor, care pana atunci,era napadita de tot felul de intrebari fara raspuns. Va multumesc!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
anonim
-2
apoi de 28 ani cu tot cu anul asta politicienii fac numai ce vor ei insa nu lucruri bune ci lucruri rele cel mai trist acum este ca noi avem probleme mari financiare toata economia de fapt apoi cu spitalele ne pleaca medicii doctorii chirurgii in strainatate si ii inlocuim cu medici doctori chirurgi fara experienta sau medici doctori chirurgi din afara si nu este normala treaba asta in conditiile in care mori cu zile in spitale si mai este ceva multi tineri nu muncesc stau acasa si sunt someri dar asta este daca locuri de munca nu exista sau nu se fac pentru ei ca sa aiba si un loc de munca cum trebuie nu sa fii platit mai putin si sa muncesti mai mult in ziua de astazi de munca iti gasesti doar ca barman cofetar politist jandarm medic doctor chirurg etc si oricum nu toti tinerii vor sa devina politist medic doctor chirurg pompier cofetar barman unii prefera alt gen de meserie insa nu dintre acestea din pacate traim intr-o tara in care biserici sunt destule dar spitale ba pai intocmai ca spitale trebuie sa existe nu biserici lasa ca alea sunt destule si se duce lumea la ele dar la spitale este problema ca nu au conditii foarte bune pentru pacienti i-au cine stie ce boli ori le apare pe fata pe tot corpul tot felul de insecte
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
pajiste de miei
+4
toata stima Maestre, din pacate Romania are putine Voci Patriotice sa nu ne miram daca maine apare un Tepes, un Avram Iancu, un Capitan, un General, sau un Ceausescu - AUTENTICI, o sa fie mai putina democratie, dar mai mult National - Socialism, mai multe Dreptate si Fratie un Dragnea incearca acum sa fie o struto camila Iliescu+Basescu = favoritii lui , dar ii iese nasol-comic pt ca el e MILITZIAN cu PULAN Acum RO este o pajiste de miei din care lupii se infrupta
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
vbk
-1
50487907/
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
misu
+5
cine e vinovat ca nu se investeste in economie? comunistii asa cum au fost ei stiau un lucru simplu. fara investitii tara nu progreseaza. politicienii de azi sunt preocupati sa ofere pomeni la tot pasul in detrimentul investitiilor. deci vinovata este clasa politica.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Mircea Ordean
-6
Vedem peste 25 ani dacă d. Șerbănescu a avut dreptate, în articolul de față. PS Nu am pretenția că mă aflu perfect. Dar tot sînt atent, la materiale precum acesta, cît de bine semnalziează autorul a fi dormit în noaptea precedentă/ultimi anii .
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Constantin Berghiu
+8
Ca toate revolutiile si cea din decembrie 1989 a inceput la fel - cu crime si jaf. Din pacate ele continua, pina cind? Poate ne spun revolutionarii, care mai rod inca la ciolan.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Constantin Berghiu
+2
Ca toate revolutiile si cea din decembrie 1989 a inceput la fel - cu crime si jaf. Din pacate ele continua, pina cind? Poate ne spun revolutionarii, care mai rod inca la ciolan.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Constantin Berghiu
+2
Ca toate revolutiile si cea din decembrie 1989 a inceput la fel - cu crime si jaf. Din pacate ele continua, pina cind? Poate ne spun revolutionarii, care mai rod inca la ciolan.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Gica
+6
Apropo de derapajele privatizarii, ce inseamna azi sintagma AVAS?
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 11 ore şi 33 minute