Guliver, Nirvana și Matrix – în sonorități de azi

Un „Recviem pentru un gheţar“, o „fabrică de obsesii muzicale“, o „zooperă“ sau un concert de acordeon, iată numai câteva dintre evenimentele care vor avea loc, între 21 și 28 mai, la Bucureşti, în cadrul celui mai important festival de muzică nouă din România.

Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi din Bucureşti a ajuns la cea de-a 27-a ediţie: 27 de ani de promovare a celor mai actuale tendinţe contemporane prin concerte de muzică de cameră, orchestrale, cu o componentă multimedia sau electronică, recitaluri instrumentale sau de lied, simpozioane, conferinţe şi multe altele. O abundenţă de sunete şi limbaje muzicale de toate felurile, la care intrarea este, ca în fiecare an, liberă. Festivalul a fost fondat de marele compozitor român Ștefan Niculescu, iar de doi ani, director artistic este Dan Dediu, compozitor şi profesor la UNMB. Dan Dediu spune: „ediția a 27-a a festivalului «Săptămâna Internațională a Muzicii Noi» adaugă un accent specific, anume focalizarea pe tinerii interpreți. (…) Nu putem privi în viitor, decât asumându-ne trecutul și cunoscându-l. În acest sens, SIMN 2017 portretizează și reliefează figura marilor compozitori români Aurel Stroe (85 de ani de la naștere) și Pascal Bentoiu (90 de ani de la naștere), prin recuperarea unor capodopere ce se cuvin cunoscute, comentate și reinterpretate în spiritul actualității“.

Limite și depășiri

În viziunea lui Dan Dediu, festivalul are patru direcţii tematice. „Ulise – Dincolo de limitele culturii“ este prima dintre acestea: „Ulise este călătorul, pribeagul, migrantul perpetuu. El trebuie să găsească mereu noi idei, să experimenteze și să mizeze pe originalitate. Eutopia Ulise este deschisă spre aventură“, spune compozitorul. A doua este „Gulliver – Dincolo de limitele istoriei“, iar acesta ar fi „criticul și ochiul istoriei. El înfruntă această realitate și deschide lumea posibilului. Eutopia. Este deschisă spre lumi și povești virtuale.“ Dincolo de limitele sinelui este Nirvana, „eutopia contopirii cu Universul. Dezmărginirea eului prin sacralitate și ritual deschide înspre comuniune și mister.“ Și, în sfârșit, Matrix – Dincolo de limitele naturii.
„Matrix este apostolul unei lumi postumane. El modulează făptura umană și o ridică la putere hi-tech. Sinergia biotehnologică se întinde de la improvizația liberă la algoritmul perfect. Eutopia MATRIX este deschisă spre Apocalipsă.“

Programul ediţiei 2017, care se va desfăşura între 21-28 mai, propune o paletă diversă nu numai de artişti, dar şi de stiluri şi de generaţii, evenimentele având loc, în general, la Universitatea Naţională de Muzică, dar şi în Aula Palatului Cantacuzino, Ateneu sau Sala Radio. Programul complet al SIMN 2017 poate fi găsit pe cimro.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Diana Rotaru 1 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.