Horaţiu Mălăele, în „Unde-i revolverul?”

„M-am născut atipic şi vreau să-mi păstrez acest statut”, spune Horaţiu Mălăele, care şi-a pus amprenta pe fiecare rol prin care a trecut. Unde-i revolverul? de Görgey Gábor este o satiră politică scrisă în 1966 şi care i-a adus actorului, pentru interpretarea personajului K. Müller, Premiul UNITER pentru Cel mai Bun Actor în 1998, în montarea de la Teatrul Nottara. Reluând partitura, alături de trupa Teatrului Naţional din Craiova şi în regia artistică a lui Mircea Cornişteanu, spectacolul obţine, în varianta TV, Premiul UNITER pentru Teatru TV în 2010.

Mircea Cornişteanu a pus, în premieră în România, în 1997, la Teatrul Nottara din Bucureşti, Unde-i revolverul? de Görgey Gábor, considerând textul apropiat realităţii româneşti. Piesa este o parabolă a relaţiei individ-putere şi regizorul l-a reluat în încă două montări, una la Teatrul din Constanţa (1998) şi una, peste o decadă mai târziu, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Pentru înregistrarea TV a spectacolului, l-a convins pe Horaţiu Mălăele să se alăture lui Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Sorin Leoveanu şi Marian Politic, actorii Naţionalului craiovean. „În aceşti ultimi 20 de ani, ne-am putut da seama de infinit mai multe nuanţe ale corupţiei decât înainte de ’89. Am crezut în oameni care ne-au dezamăgit după ce au ajuns la putere şi asta ne ajută să înţelegem cu atât mai bine lumea piesei”, spunea el în 2010.

Horaţiu Mălăele şi Valer Dellakeza

„Mălăele, în orice distribuţie, devine imediat centrul universului scenic. Fără orgoliu, de la sine şi în deplina bucurie a tuturor, fiindcă lucrurile se întâmplă nu emfatic, ci firesc asumat şi în beneficiul tuturor”, scrie în volumul O poveste cu Horaţiu.

De aceea, poate, nu este o surpriză că Mălăele se completează impecabil cu restul distribuţiei prinse în caruselul puterii: „El juca Müller, rolul cel mai greu, un funcţionar mărunt, care se dă după putere (a luat premiul UNITER). Am refăcut spectacolul de curând pentru Televiziune cu actori de la Craiova. Doar pe Horaţiu l-am păstrat. Pentru că era şi este nemaipomenit”, povesteşte regizorul Mircea Cornişteanu.

Cinci personaje arhetipale, un aristocrat militar de carieră (Valler Dellakeza), un intelectual (Angel Rababoc), un funcţionar – arivist etern destinat linguşelii (Horaţiu Mălăele), un ţăran (Marian Politic) şi un infractor mărunt, fără educaţie sau viitor, o plevuşcă (Sorin Leoveanu) sunt închişi într-un spaţiu subteran, încuiat, controlat de cel care deţine revolverul, simbol al puterii şi forţei violente exercitate asupra celorlalţi, şi care trece rând, pe rând, de la unul la celălalt.

Sorin Leoveanu

Piesa pune în discuţie faptul că puterea corupe, indiferent de sistem, indiferent de cei implicaţi. „Scrisă de furie, potrivit afirmaţiilor talentatului dramaturg, în condiţiile unei boli nemiloase, piesa a contribuit într-un fel la vindecarea sa miraculoasă. Amintirile din copilărie despre regimul horthyst, trăirile din plin ale grozăviilor petrecute în anul 1944, puciul bolşevic al lui Rakosi din 1948, deportarea şi jefuirea totală a familiei sale şi-au pus amprenta cu duritate asupra evoluţiei sufleteşti a scriitorului. Toate aceste trăiri l-au inspirat şi determinat pe Görgey Gábor (pe numele său adevărat Artur Görgey) să prezinte o multitudine de variante ale vieţii politice şi sociale maghiare şi ale posedării puterii, cu umor şi nedisimulată ironie neîndurătoare, exprimându-şi în mod evident, într-un hohot uriaş, toată disperarea. Criticul Oskar Schindler spunea că „puterea este atunci când ai toate motivele să ucizi şi nu o faci”.

Görgey Gábor este un binecunoscut şi apreciat scriitor maghiar, regizor şi politician (fost ministru al culturii din Ungaria în perioada 2002-2003). Născut în 1929, Görgey a fost martorul schimbărilor dramatice de regimuri politice, al terorii horthyste, al terorii comuniste şi al jocurilor de putere din prima jumătate a secolului XX. Piesa este scrisă în 1966 şi a avut premiera în peste 30 de limbi străine.

Angel Rababoc

Muzica: Nicu Alifantis.

Producător: Zoe Bălan şi Ruxandra Ţuchel.

Piesa este difuzată astăzi, la ora 20.10, la TVR 2

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.