Imaginea dezastrului după inundaţiile din ţară

O ploaie torenţială de numai o oră a inundat marţi după-amiază oraşul Tulcea, dând peste cap viaţa cetăţenilor. Apa a intrat în casele oamenilor, maşinile fie au rămas blocate, fie au fost luate de şuvoaie.

Sistemul de canalizare nu a făcut faţă, iar centrul a oferit imaginea dezolantă a unui oraş paralizat.

Apa a fost scoasă în cele din urmă din subsoluri şi imobile de
echipaje de la ISU Tulcea, dar urmele dezastrului se văd peste tot, oamenii încercând să evalueze resemnaţi pagububele şi din magazine, şi din locuinţe, şi din gospodării.

Foto: Captură YouTube

Foto: Captură YouTube

Situaţia din Comăneşti, judeţul Bacău, a fost însă cu adevărat dramatică, aici pământul luând-o pur şi simplu la vale. Autorităţile au intrat în alertă, recunoscând că situaţia este de necontrolat. S-au aflat în pericol 100 de familii din cauza alunecărilor de teren.

Problema alunecărilor de teren, şi aşa gravă din cauza defrişărilor, a devenit total imprevizibilă după ploile abundente din ultima perioadă.

Zeci de gospodării au fost evacuate, oamenii au luat cu ei ce au mai apucat şi s-au refugiat fie la rude, fie la un adăpost pentru situații de urgenţă.

Dimensiunea dezastrului a fost evocată de chiar primarul localităţii, care a susţinut că situaţia nu s-a aflat deloc sub control în condiţiile în care nu mai puţin de 2-3 kilometri de material s-a dislocat din versanții muntelui venind spre gospodăriile oamenilor. Vorbim despre sute de mii de metri cubi de pământ care antrenează în calea lor copaci, stânci, pământ, a explicat edilul.

O altă alunecare de teren s-a produs în zona localităţii Chiliile, din judeţul Buzău, în urma căreia a fost afectat drumul judeţean 102 F. Pentru siguranţa cetăţenilor, porţiunea de drum a fost închisă circulaţiei rutiere, accesul fiind posibil pietonal. O comisie formată din reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă au identificat rute ocolitoare, până la refacerea drumului.

Efecte generate de ploile abundente s-au înregistrat şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Bihor, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Timiş, Vâlcea şi municipiul Bucureşti, pompierii militari acţionând în peste 100 de situaţii pentru înlăturarea lor.

Evoluţia efectelor generate de acest tip de risc este monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Dezastrul după ploile care au avut loc zilele acestea reflectă amploarea defrişărilor sălbatice

Afacerile cu păduri din România aduc profituri uriaşe companilor consumatoare de lemn, vorbim de miliarde de euro. Numai între 2007 şi 2013, pădurea a fost rasă de pe o suprafaţă mai mare decât cea a Bucureştiului. Şi asta în condiţiile în care o pădure cu arbori cum sunt cei din ţara noastră are nevoie de cel puţin 30 de ani ca să ajungă la maturitate.

Trei firme austriece sunt cei mai mari consumatori de lemn – jucătorii dominanţi pe această piaţă: Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger.

Afacerile Schweighofer cu cherestea merg ca pe roate în ţara noastră, potrivit Business Magazin, astfel că, după o primă investiţie, cea de lângă Alba Iulia, inaugurată în 2003, pe o suprafaţă de 53 de hectare, au apărut, precum ciupercile după ploaie, şi alte punctele-cheie ale industriei prelucrătoare de lemn, din 2010, inclusiv la Comăneşti.

Astfel, 85% din lemnul prelucrat de Schweighofer în România ajunge în 60 de ţări, însemnând mai bine de un milion de metri cubi sau 30.000 de vagoane de tren, mai scrie sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.