Juncker, ”trădat” de Tsipras

Deși putea înceta oficial pomparea de lichidități către Grecia, Banca Centrală Europeană a preferat și în al 12-lea ceas să mai lase o portiță Atenei. Banca de la Frankfurt decis doar să plafoneze suma care poate fi transferată băncilor elene la nivelul din weekendul ce a trecut – 89 miliarde de euro. Băncile nu mai pot oferi lichidități însă nu intră automat în faliment și nu pot, prin urmare, provoca imediat ieșirea Greciei din zona euro.

Însă, când fereastra negocierilor părea încă întredeschisă, în ciuda anunțului referendumului făcut de premierul Alexis Tsipras, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a lăsat să se înțeleagă că dialogul cu Grecia nu mai este posibil.

”Ma simt puțin trădat, este mult zgomot și încrâncenare. Sunt profund afectat, întristat de spectacolul oferit Europei sâmbătă seara. Într-o noapte, într-o singură noapte, conștiința europeană a primit o lovitură dură (…) bunăvoința a dispărut. Prim-planul a fost luat de jocurile populiste”, a spus Juncker în cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni.

Reacția Atenei nu a întârziat. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Sakellaridis, a pus sub semnul întrebării sinceritatea Comisiei: ”Proba necesara a bunei credințe și a credibilității într-o negociere este sinceritatea”.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Alexis Tsipras a surprins anunțând la televiziune că va organiza un referendum pe marginea propunerilor creditorilor. Decizia a fost primită extrem de prost de președintele Comisiei Europene. El le-a transmis grecilor să voteze în favoarea acordului, chiar dacă acesta nu va mai fi în vigoare la ora scrutinului.

Luni, luxemburghezul Juncker a declarat că nu va mai face ”alte propuneri grecilor” și a mai adăugat că un ”nu” la referendum va însemna ”un nu Europei”. ”Nu trebuie să ne sinucidem pentru că ne este frică de moarte”, le-a mai spus Juncker elenilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.