Kremlin: Rusia va coopera cu NATO, cu o condiție

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Rusia au un vast teren pentru cooperare, însă doar dacă NATO va renunța la „retorica absurdă privind așa-zisa amenințare rusă”, a declarat vineri secretarul de presă al președinției ruse, Dmitri Peskov, informează agenția de presă TASS, potrivit AGERPRES.

„Este absurd să se vorbească despre o amenințare care ar proveni dinspre Rusia, în condițiile în care în centrul Europei mor zeci de oameni, iar în Orientul Mijlociu mor zilnic sute de oameni. Trebuie să fii o organizație total mioapă ca să distorsionezi în asemenea hal lucrurile”, a subliniat Peskov.

„Dacă se va căuta asiduu imaginea unui dușman, pentru a monta pe această imagine o isterie antirusească, a alimenta rusofobia și apoi, plecând de la acest fond emoțional, să amplasezi noi și noi unități aviatice, unități terestre, apropiindu-le de frontierele ruse, atunci, în aceste condiții, este puțin probabil să se poată stabili vreo bază pentru cooperare”, și-a exprimat convingerea purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Potrivit lui Peskov, cooperarea NATO-Rusia este posibilă dacă se va încerca o consolidare a măsurilor de încredere pe continent, iar lupta va fi dusă împotriva amenințării reale: terorismul. „Dacă în acest fel de viziune asupra lumii, una destul de consecventă, și clară, și lipsită de echivoc, viziunea Rusiei va coincide cu cea a NATO, atunci va exista, desigur, un vast teren pentru cooperare”, a spus Dmitri Peskov.

Întrebat dacă Federația Rusă vede în NATO un dușman, Peskov a subliniat: „Rusia nu-l caută, ea constată uneori existența lui”. În acest sens, Peskov a amintit de un proverb englezesc, conform căruia „dacă cineva merge ca un câine, miroase ca un câine, latră ca un câine, înseamnă că este un câine”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.