Mai multe decese din cauza rezistenței la antibiotice

Rezistența la antibiotice ar putea provoca mai multe decese decât cancerul, dacă nu se vor lua măsuri concrete. Aceasta reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, avertizează Agenția Europeană pentru Securitate Alimentară, într-un raport publicat recent.

În Uniunea Europeană, bacteriile care rezistă antibioticelor disponibile pe piaţă sunt responsabile de provocarea a 25.000 de decese în fiecare an.

Se pare că ţările nordice şi estice au nivelul de rezistenţă sub media europeană. De exemplu, explică Marta Hugas, şeful unităţii pentru produse contaminante şi pericole biologice din cadrul EFSA, cei care aplică măsurile de reducere şi regândire a modului de folosire a acestor medicamente, în special la animale, prezintă niveluri de rezistenţă mai puţin ridicate şi o tendinţă de scădere a acestui fenomen.

În 2050, antibiorezistenţa ar putea fi mai letală decât cancerul şi va ucide 10 milioane de persoane.

Măsuri preventive

În raportul transmis anul trecut prim-ministrului britanic, Jim O’Neill, economist, propunea trei măsuri pentru a stopa această maşinărie infernală: fie să impună industriei farmaceutice principiul pay or play, întreprinderile fiind obligate ori să continue cercetările pentru a descoperi noi molecule, ori să finanţeze laboratoarele care s-ar angaja pe această cale; fie să constrângă medicii să folosească teste rapide pentru a şti dacă pacientul este sau nu afectat de o infecţie bacteriană sau virală (și doar pentru infecţia bacteriană să fie prescrise antibiotice); fie reducerea folosirii antibioticelor la animale. Costul acestor măsuri, precizează O’Neill, ar fi mult mai mic comparativ cu costurile generate de rezistenţa la antibiotice.

România se află pe locul doi în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.