Marea re-împărțeală

Liderul PSD, Liviu Dragnea, continuă să tragă partidul și guvernarea după el pe nisipuri mișcătoare. Moțiunea de cenzură a certificat fără echivoc că PSD și ALDE au rămas doar o simplă fostă majoritate, obligată de-a dreptul, din nou, să cerșească voturi de la minorități și UDMR, dar și bunăvoința președintelui Klaus Iohannis.

Dacă până acum Dragnea calcula trădătorii din partid, acum, trebuie să iasă cu o altă stratagemă și să le taie avântul celor de la PNL, PMP, USR, minorități și UDMR de a accede la guvernare. Retorica axată pe atacuri la adresa lui Victor Ponta, Daniel Constantin și a altor „trădători“, vizavi de interesul național pe care îl pune în practică „exclusiv“, PSD – ALDE nu mai are nicio șansă de această dată. Nici promisiunile cu numiri pe diverse funcții bănoase, de care a făcut uz conducerea PSD să își conserve intenția de vot la moțiune a propriilor parlamentari, nu prea mai au nici ele prospețimea de zilele trecute. Deși subterană, doar aruncatul cu banii a rămas singura variantă de a cumpăra voturi pentru formula guvernamentală cu care se va prezenta, cel mai probabil în acest weekend, Liviu Dragnea, după ședința Comitetului Executiv al PSD.

„Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“, stipulează clar aliniatul 1 al articolului 103 din Constituție. Acest paragraf al legii fundamentale le dă fiori reci tuturor pesediștilor și celor de la ALDE, dar și avânt spre un posibil guvern de uniune națională formațiunilor din fosta opoziție. În timp ce PSD continuă să întoarcă pe toate părțile fiecare opțiune care se întrezărește la orizontul politic, deja partidele fostei opoziții se întrec în vise de mărire, mai mult sau mai puțin realizabile. USR se vede pe cai atât de mari, încât cere direct portofoliul Justiției, fără să precizeze pe mâinile căruia dintre parlamentarii săi atât de lipsiți de experiență politică ar încăpea. „În timp ce USR și PMP dau semne clare că nu stau cu mâinile în sân, ci își creionează propriile strategii cu care s-ar putea duce la consultări la Cotroceni, dacă Klaus Iohannis respinge propunerile PSD-ALDE, liberalii țin să puncteze și ei la capitolul idei trăsnite. Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, s-a apucat să vorbească despre alegeri anticipate, retorică ce va arunca în aer stabilitatea mandatelor de senatori și deputați. Declarația lui Orban nu este altceva decât o demagogie pură, având în vedere că, în realitate, niciun parlamentar nu-și dorește așa ceva, mai ales că nu are nici cea mai vagă garanție că va mai intra, ulterior, în Parlament.

Constituția lasă epurările în stand by

Scorul cu care a trecut moțiunea, respectiv 241 la 10, față de 233 de voturi necesare, este unul care nu mai descrie o dominare puternică a Parlamentului din partea PSD – ALDE, ci dependența de alte voturi. Pe de altă parte, nu există o obligație explicită în textul constituțional ori în interpretările Curții Constituționale ca președintele să țină cont de majoritatea parlamentară. Și totuși, aceeași Constituție îi oferă posibilitatea Parlamentului de suspendare a președintelui înainte ca acesta să poată dizolva Legislativul. În acest scenariu, președintele interimar, în speță șeful Senatului, numește candidatul pentru funcția de premier. Mai exact, Dragnea trebuie să meargă la Cotroceni cu o majoritate solidă, capabilă nu doar să treacă un guvern, ci și să penalizeze, în perspectivă, un președinte răzvrătit. Astfel, posibilitatea de a face epurări masive în PSD în urma votului neconform de la moțiune mai are de așteptat. Singurul de care Liviu Dragnea vrea să se descotorisească rapid rămâne deputatul Nicu Bănicioiu. Eliminarea fostului ministru din PSD ar servi drept exemplu pentru insurgenți, dar și îndepărtarea unei extrașicane interne.

Guvern nou pe sfârșit de lună

Ziua de sâmbătă este cea mai probabilă dată când va avea loc ședința CEx al PSD, în care se va decide numele de premier care îi va fi prezentat președintelui Klaus Iohannis în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni. Negocierile cu șeful statului au fost programate pentru luni de Administrația Prezidențială. Însă vizita delegației PSD la președinție va fi precedată de reuniunea de duminică a grupurilor parlamentare ale partidului. În urma întrevederii cu președintele Klaus Iohannis, marțea viitoare, sau cel târziu miercuri, vom ști exact dacă vom avea un nou cabinet PSD – ALDE sau dacă se va ațâța și mai tare dihonia pe scena politică și va căpăta prioritate un guvern de uniune națională.

În varianta acceptării formulei PSD – ALDE, joi și vinerea viitoare s-ar putea trece la audierea noilor miniștri în Parlament pentru votul de învestitură. Altfel spus, cel târziu pe 29-30 iunie am putea avea un nou guvern instalat la Palatul Victoria. În timp ce noul Executiv și-ar putea intra din nou în toate drepturile, Parlamentul tot va mai avea de dus lupte legislative. Din cauza recentului cutremur politic, senatorii și deputații trebuie să lucreze într-o sesiune extraordinară ca să abiliteze Guvernul pe perioada vacanței parlamentare, dar și pentru o eventuală solicitare de reexaminare la Legea salarizării unitare trimisă de președintele Klaus Iohannis. l

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.