Mărturii din infernul din centrul Parisului

Doi bărbați înarmați au atacat sediul revistei satirice Charlie Hebdo. Redacția a fost decimată. Au fost uciși 12 oameni. Doi dintre ei au fost polițiști ajunși la fața locului. Bilanțul este încă unul provizoriu. Martorii au povestit presei cum s-a întâmplat atacul de pe o stradă liniștită din centrul Parisului.

”Vorbeau perfect franceza”

Desenatoarea Coco de la revista Charlie Hebdo a foat martoră la atac. Ea povestit pentru L’Humanite că se pregătea să-și ia fiica de la grădiniță când, chiar în fața ușii redactiei, i-a văzut pe cei doi atacatori cu cagule pe față. „Ne-au amenințat în mod brutal. Vroiau să intre și să urce. Am tastat codul. Au tras asupra lui Wolinski și Cabu. A durat cinci minute… M-am ascuns sub un birou…Vorbeau perfect franceza…Spuneau că sunt din Al Qaeda.”

Proprietarul mașinii cu care au fugit atacatorii spune că aceștia i-au cerut să declare presei că fac parte din Al Qaida din Yemen.

”Allah Akbar, profetul a fost răzbunat”

Benoit Bringer, jurnalist la agenția ”Premiere Ligne”, cu sediul peste drum de Charlie Hebdo, a fost și el martor al atacului. ”Ne pregăteam să ne apucăm de lucru și unul dintre colegi a ieșit să fumeze o țigară în fața cladirii. Atunci au apărut bărbații, îmbrăcați în negru și cu cagule, cu armele în mână, kalașnikov. Colegul a urcat repede pentru a ne avertiza și ne-am refugiat pe acoperiș. Acolo, imediat, am auzit focuri de armă. A durat mult. Poate cinci sau zece minute, e dificil de spus.

Apoi i-am văzut ieșind în stradă, tot cu armele la ei. Au sosit trei polițiști. Au tras asupra unuia dintre ei, care a murit. Au plecat cu o mașină și i-am mai auzit trăgând pe stradă.

Am rămas sus până când au sosit ajutoarele. O femeie care a asistat la scena și care știa arabă ne-a spus că i-a auzit strigând ”Allah Akbar, profetul a fost răzbunat”.

Un alt jurnalist de la Premiere Ligne, Martin Boudot, povestește despre același coleg care a urcat pentru a-i avertiza despre ce se întâmpla peste drum. ”Am închis ușile, am pus în dreptul lor tot ce am găsit, pentru a le bloca. Am început să auzim focuri de armă. A durat circa cinci minute. Ne-am refugiat pe acoperiș. I-am văzut ieșind – am văzut doi – după 5-10 minute. Atunci au sosit trei polițiști. Au tras asupra lor și s-au suit într-o mașină. Unul striga ’Allah akbar’ și apoi a deschis focul.”

Martin Boudot este cel care a fimat scena ieșirii atacatorilor din redacția Charlie Hebdo.

”…doar doi pompieri și în rest cadavre peste tot”

Sandrine Tolotti, redactor-șef al revistei Books, care are sediul la circa 40 de metri de cel al Charlie Hebdo, a povestit ce a văzut pentru Paris Match.

”Am auzit inițial zgomote de petarde. Am crezut că sunt copii, pentru că se joacă deseori cu petarde. Apoi ne-am uitat pe fereastră și am văzut doi tipi în negru, cu cagule și arme și am înțeles că nu era o joacă de copii.

În momentul în care intrau în mașină, o mașină mică neagră, a sosit o mașină de poliție cu girofarul pornit. Au început să tragă spre ea. Au plecat cu mașina și i-am mai auzit trăgând. Doi dintre jurnaliștii nostri au mers în cladirea Charlie Hebdo și nu era nimeni în afară de doi pompieri și în rest cadavre peste tot. Au fost reținuți de poliție ca martori. Toti martorii au fost adunați de poliție.”

Boris, care lucrează într-un atelier de serigrafie din apopiere a povestit pentru Le Nouvel Observateur tot ce a văzut. ”Ne separă de Charlie Hebdo un culoar de 10 metri. O persoană din alt atelier ne-a sunat pentru a ne spune să nu ieșim și să închidem ușa. Asta am și făcut. Am auzit rafalele. A durat 15 minute. Forțele de ordine au venit și a fost un asediu. A fost impresionant. Se trăgea chiar alături. Abia așteptam să ajungă poliția. Aveam un sentiment de neputință. A fost cu adevărat dur.”

L-am ținut de mână 20 de minute… a murit

Un alt martor spune că o mașină de pompieri era în apropiere când au început să se audă focurile de armă. ”Am văzut apoi doi oameni ieșind cu armele în mână. Au tras într-un polițist. A căzut la pământ. Era ca la război. M-am lăsat pe vine. Un polițist tânăr de lângă mine a început să tremure. În doua minute s-a terminat. M-am îndreptat spre polițistul căzut. Un medic a ieșit din mașină. Am ținut mâna polițistului timp de 20 de minute în care nu s-a întâmplat nimic. Timp de 20 de minute l-am ținut de mână. Și a murit. Ar fi putut fi slavat.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.