Militari americani, lăudaţi după ce au evitat un masacru

Președintele SUA Barack Obama a salutat acțiunea „eroică” a doi militari americani care au imobilizat vineri un atacator ce a deschis focul într-un tren ce făcea legătura între Amsterdam și Paris, transmit agenții de presă internaționale.

Obama și-a exprimat „gratitudinea profundă pentru curajul și reacția rapidă a mai multor pasageri, inclusiv a unor membri ai armatei americane, care, dând dovadă de altruism, l-au imobilizat pe atacator”, a arătat Casa Albă într-un comunicat.

„Acțiunea lor eroică a împiedicat probabil o tragedie și mai mare”, a apreciat Obama, precizând că SUA vor rămâne în „strâns contact” cu autoritățile franceze pe perioada anchetei.

Un bărbat înarmat a deschis focul vineri într-un tren Thalys asigura o legătură între Amsterdam şi Paris. Cel puţin un foc de armă a fost tras la bordul trenului de mare viteză Thalys 9364, la ora locală 17.50 (18.50, ora României).

Conform premierului belgian Charles Michel, un „atac terorist” a fost evitat grație „sângelui rece”, dar şi a „marelui curaj”, salutat de către ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, ale celor doi militari americani care se aflau în tren.

Americanii l-ar fi reperat pe atacator după ce l-au auzit reîncărcând arma. Suspectul avea asupra sa o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov, un pistol automat, nouă încărcătoare şi un cutter, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Unul dintre americani a fost rănit superficial, cu o lovitură de cutter, la niveul unui cot, şi a suferit o fractură la nivelul unui deget. Al doilea, rănit prin împuşcare la nivelul toracelui, a fost transportat cu un elicopter la CHU Lille. Potrivit unei surse apropiate dosarului, ar fi intervenit şi un al treilea american, pentru a-l neutraliza pe atacator.

Ministrul de Interne francez şi-a exprimat „admiraţia” şi „recunoştinţa” faţă de aceşti pasageri „deosebit de curajoşi”, fără care Franţa „poate s-ar fi confruntat cu o dramă teribilă”.

Preşedintele François Hollande a dat asigurări că se face totul „pentru a se face lumină” asupra faptelor şi că el va „coopera strâns” cu premierul belgian în cadrul anchetei. Suspectul, care a urcat la bordul trenului la Bruxelles, a fost arestat în Gara din Arras, unde a fost oprit trenul, şi plasat în arest preventiv. Acesta ar avea 26 de ani, ar fi un marocan sau ar fi de origine marocană şi avea dosar la serviciile de informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.