Moment istoric în politica portugheză

Guvernul de centru-dreapta de la Lisabona nu a rezistat mai mult de 11 zile. Executivul minoritar condus de Pedro Passos Coelho a fost trântit printr-o moțiune de cenzură, iar liderul socialist Antonio Costa ar putea fi noul premier al Portugaliei, cu sprijinul stângii radicale.

Social-democratul Passos Coelho (de centru-dreapta în Portugalia) a fost nominalizat de președintele conservator Anibal Cavaco Silva în ciuda faptului că majoritatea rezultată în urma alegerilor era deținută de o coaliție a socialiștilor și a stângii radicale. Motivația președintelui a fost că un guvern de stânga ar transmite un mesaj negativ instituțiilor financiare internaționale și investitorilor. Asta pentru că socialiștii și stânga radicală adoptă o linie eurosceptică, anti-austeritate, mergând chiar până la ieșirea țării din zona euro.

După peste opt ore de dezbateri în parlament și o defecțiune a sistemului de vot electronic, marți noaptea moțiunea a fost adoptată cu 123 de voturi pentru, fiind necesare minimum 116. Partidul Socialist a inițiat moțiunea, care a fost votată și de Blocul de Stânga, Partidul Comunist, Partidul Ecologist. Este pentru prima dată după Revoluția Garoafelor din 1974 cand stânga portugheză reușește să se coalizeze și să propună un proiect de guvernare. Liderul socialist Antonio Costa a semnat marți un pact cu stânga radicală prin care partidele se angajează să respingă orice propunere a președintelui care ar exclude stânga de la guvernare.

Premierul demis Passos Coelho i-a avertizat pe deputați că adoptarea moțiunii de cenzura ar putea să ducă la mișcări negative pe piețele financiare. De altfel, dobânda la care se împrumută Portugalia a crescut de la 2,31 în momentul alegerilor (pe 4 octombrie), la 2,84 in ziua moțiunii de cenzură.

Partidele de stânga au pregătit un program care prevede majorarea salariului minim și anularea măsurii de înghețare a pensiilor. Alberto Costa s-a angajat însă să respecte rigorile bugetare europene.

Următoarea mișcare îi aparține președintelui Cavaco Silva. El a susținut că stânga nu se poate pune de acord pentru a forma o coaliție. Acum acest argument nu mai este valabil. Apoi, președintele a susținut că un guvern de stânga ar periclita respectarea angajamentelor internaționale, deoarece comuniștii vor sa părăsească zona euro, iar Blocul de Stânga poate urma oricând această cale. Numai că președintele nu mai are spațiu constituțional de manevra, în cazul în care orice altă variantă de guvernarte va fi respinsă, deoarece nu poate dizolva parlamentul mai devreme de șase luni de la data alegerilor. Socialistul Alberto Costa are cele mai mari șanse să fie nominalizat premier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.