Nepotul și cumnatul fostului premier Vlad Filat, reținuți într-un dosar cu conexiuni în România

Patru persoane cu funcţii de răspundere au fost reținute în cadrul dosarului Băncii de Economii. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.

Potrivit unui comunicat CNA, cele patru persoane reținute ieri sunt vizate într-un alt dosar de fraudă în Romania. A fost citat în același dosar și un om de afaceri din România, care, în cazul în care nu se va prezenta în fața autorităților, va fi dat în urmărire internațională.

Este vorba despre patru persoane din cadrul Companiei Caravita, printre care cumnatul și nepotul liderului PLDM, Vlad Filat.

Procurorii CNA de la Chișinău au declarat că percheziţiile la agenţii economici bănuiţi de implicare în fraudele de la BEM continuă, iar în investigaţii s-au implicat şi anchetatori din România.

„Au fost depistate probe, inclusiv şi materiale şi purtători de informaţii care vor fi anexate la cauza penală. Aceste probe demonstrează implicarea agentului economic vizat în schema de spălare de bani
, inclusiv şi cu bani obţinuţi din mijloace de creditare de la BEM. În paralel, colegii noştri din România efectuează investigaţii în privinţa persoanelor şi întreprinderilor vizate în cadrul acestui dosar penal”, a declarat şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA Bogdan Zumbreanu, conform Publika Tv.

Ofiţerul CNA a spus că s-au depistat materiale şi supoprturi informaţionale care probează implicarea firmei în cazul de fraudare de la Banca de la Economii: „Este vorba de informaţii care au atestat suspiciuni rezonabile de implicare a unor companii rezidente din RM în scheme de spălare de bani ceea ce este în legătură inclusiv cu BEM”.

Nepotul fostului premier, multimilionar la 26 de ani

Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat, este multimilionar în euro la doar 26 de ani (și fiul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, Oleg Voronin, deținea un adevarat imperiu economic în Republica Moldova). Vladimir Rusu este fiul Alei și Ion Rusu, nașii de cununie ai lui Vlad Filat în cea de-a doua căsătorie, Ala Rusu fiind sora lui Vlad Filat, iar Ion Rusu, după cum se cunoaşte în cercurile PLDM, pe lânga calitatea de rudă apropiată, este şi omul de încredere în afacerile liderului PLDM, scria portalul Bani.md intr-o investigatie publicată în urmă cu o lună.

Nepotul milionar al lui Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul ”Caravita Co” SRL, dar și tatăl acestuia, cumnatul și nașul liderului PLDM, Ion Rusu, au fost reținut de CNA pentru 72 de ore.

Purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi, a declarat pentru Realitatea.md că aceștia sunt reținuți pentru fraude în cazul Băncii de Economii din Moldova, cea aflată în mijlocul scandalului devalizării sistemului bancar cu un miliard de euro. Mai mult, reținuți sunt și administratorul Caravita, Igor Cijov, dar și directorul financiar Tatiana Roșioru.

„Caravita Co” este condusă de multimilionarul Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat a intrat în atenția opiniei publice după ce portalul Bani.md a publicat o investigație cu referire la acesta. ”Caravita Co” SRL este o companie specializată în achiziţionarea terenurilor și lucrărilor agricole, înregistrată în satul Zolotievca, Anenii Noi. Compania are peste o sută de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în sediul Ipteh, administrat de Ion Rusu, dar fiind în proprietatea lui Vlad Filat. Genurile de activitate ale “Caravita Co“ SRL variază de la cumpărarea și vânzarea imobilelor, până la servicii în agricultură, cultura strugurilor, cultura legumelor și a cerealelor.

Deși “Caravita Co“ SRL are un capital social de numai 5400 de lei, Vladimir Rusu, timp de trei ani, a investit doar în terenuri şi agricultură peste 700 de milioane de lei, ceea ce constituie peste 38 de milioane deEURO , fapt confirmat prin rapoartele publice ale Ageţiei de Investiţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) – un organ administrativ, subordonat Ministerului Agriculturii de la Chișinău.

Vlad Filat: Eu nu cred în coincidențe

Fostul premier Vlad Filat, liderul celui mai important partid al coalițiilor pro-occidentale de la Chișinău, a făcut o conexiune între arestarea rudelor sale și negocierile politice ce se desfășoară acum pentru formarea unui nou guvern. „Nu cred în coincidență și nu este întâmplător ceea ce a avut loc”. „Eu cred că foarte mulți așteaptă ca eu să fiu foarte și foarte emotiv în ce fac și ce spun. Așteptare în zadar. Eu nu cred în coincidențe. Modalitatea și perioada aleasă pentru rețineri nu este întâmplătoare. Îmi este foarte greu că e vorba de rudele apropiate și sunt sigur că își vor demonstra nevinovăția. După formarea coaliției, sper că vom avea o justiție care face dreptate și nu una care reprezintă interesele pentru unii sau pentru alții. Nu m-am implicat și nu mă voi implica în justiția din RM. Niciun fel de presiune nu mă vă face să mă abat de la acest obiectiv”, a declarat Filat.

”Împărțirea” Republicii Mooldova

Șeful Centrului Național Anticoruptie, Viorel Chetraru (născut în 1974) a fost acuzat deseori de anumiți politicieni că ar fi omul oligarhului Vladimir Plahotniuc, finanțatorul Partidului Democrat. Chetraru este șef al organismului anticorupție încă din 2009, pe când acesta se numea Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Corupției. La acel moment toate numirile în funcțiile importante s-au făcut conform unui algoritm politic, Chetraru fiind propus de Partidul Democrat. Tot atunci, partidul lui Vlad Filat (premier la acea dată) l-a propus pentru conducerea Serviciului Vamal pe Tudor Balițchi, un apropiat al lui Filat, din aceeași generație cu Chetraru.

Fostul premier Ion Sturza sare în sprijinul lui Filat

Fostul prim-ministru Ion Sturza a comentat pe pagina sa de facebook, situația din Republica Moldova și negocierile privind crearea noii coaliții de guvernare, informează UNIMEDIA. „Moldova se află în mijlocul unei mari furtuni! Furtuna perfecta! Așa ceva nu a existat niciodată în scurta noastră istorie ca stat independent. O combinație dintre o criză politică, economică, bugetară, fiscală, etica, bun simt și o criză geopolitică de o amploare, fără precedent – Ucraina, Grecia și implicit Uniunea Europeană”, scrie fostul premier.

Acesta face referire și la procesul de negocieri pentru crearea noii coaliții de guvernare.
„Nu intenționez să mă amestec în actul de justiție, dar reținerea unor rude apropiate ale unor politicieni, în pline negocieri, este o formă, fără de precedent, de intimidare psihică. Justițiarii nu trebuie să facă politică!”, a mai subliniat Ion Sturza.

Sturza pare să vină în ajutorul lui Vlad Filat cu aceste declaratii. Filat a fost ministru insarcinat cu privatizarea in guvernul Sturza (anul 1999). Ion Sturza devine în 2002, după venirea la putere a comuniștilor lui Vladimir Voronin, președinte-director general al Rompetrol Moldova, iar apoi vicepreședinte pentru Dezvoltare al Grupului Rompetrol. El a intermediat vânzarea grupului deţinut de Dinu Patriciu către KazMunaiGaz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.