Nicuşor Dan şi-a făcut campanie cu metoda „Donnez-moi, s’il vous plaît!”

Încă de acum o săptămînă a apărut în spaţiul public informaţia că DIICOT a început anchetarea finanţării ilegale a USB-USR în campaniile electorale de anul trecut. Ieri, jurnaliştii de la „Naţional” au publicat amănunte referitoare la acest subiect: „s-a descoperit că mai bine de un milion de lei a ajuns din străinătate în conturi deschise pe numele unor persoane din categoria ”homeless”, respectiv oameni fără venituri şi fără domiciliu”!

Reamintim că în 23 ianuarie 2017, la RTV, Liviu Dragnea adresa această întrebare pentru Augustin Lazăr: „Am o întrebare pentru domnul procuror general, pe care îl văd foarte activ: a primit cumva o sesizare la Parchet cu referire la finanţarea ilegală a USR? Să ne spună dacă au primit sau nu”.

În acest context, articolul din ziarul „Naţional” capătă greutate, căci este cert faptul că o asemenea sesizare a existat chiar din partea AEP (Autoritatea Electorală Permanentă), unele surse speculînd chiar că arestarea preşedintei acesteia, Ana Maria Pătru, chiar în timpul campaniei, mai exact în 16 noiembrie 2016, ar fi fost generată tocmai de depunerea acestei sesizări!

Dar iată întreg articolul din ziarul „Naţional”, cu titlul „Nicuşor Dan, sponsorizat de … oamenii străzii!”, apărut sub semnătura Simonei Bădulescu:

„USB-ul lui Nicuşor Dan a atras atenţia prin campania extrem de agresivă desfăşurată în mediul online şi în presă. Unde a concurat cu succes, deşi era o formaţiune nou înfiinţată, la capitolul fonduri, cu marile partide parlamentare. Primele indicii că lucrurile nu sunt nici aşa de transparente şi nici aşa de curate precum jurau salvatorul neamului şi adepţii săi au venit chiar din partea Autorităţii Electorale Permanente, care a constatat că Nicuşor Dan obişnuia să primească bani în contul personal, ca mai apoi să-i transfere în contul de campanie. În plus, a utilizat în precampanie (pentru promovarea pe Facebook) fonduri pe care legea îl obliga să le cheltuiască doar în campanie. Cum modul în care USB a primit şi folosit banii de campanie nu este de un alb pur ci mai curînd de un dubios gri, neregulile semnalate de AEP au ajuns pe masa procurorilor DIICOT, care au demarat o anchetă. Iar în cadrul ei, conform unor surse din rîndul anchetatorilor, s-a descoperit că mai bine de un milion de lei a ajuns din străinătate în conturi deschise pe numele unor persoane din categoria ”homeless”, respectiv oameni fără venituri şi fără domiciliu. Săraci lipiţi pămîntului, dar disperaţi să-l salveze pe Nicuşor Dan de pericolul de a rămîne în afara scenei politice din moment ce au transferat imediat banii intraţi în conturile lor în contul de campanie al Uniunii Salvaţi Bucureştiul cu titlul de sponsorizare. Gest extrem de generos, urmat, probabil, de ronţăirea unui coltuc de pîine primit de pomană pe marginea canalului unde îşi petrec nopţile. Bine trecuţi de vîrsta basmelor, procurorii au trecut peste lacrimile şi înduioşările de rigoare şi au luat la verificat nu numai finanţările USB de la locale, ci şi pe cele de care a beneficiat USR-ul la alegerile parlamentare. Unde se pare că mai există poveşti”.

Pentru cei care nu înţeleg la ce se referă autoarea articolului, reamintim o declaraţie extrem de importantă a lui Toma Costreie, Directorul Departamentului de Control al Finanțării Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale din cadrul Autorității Electorale Permnente, făcută într-un interviu apărut în 23 octombrie 2016 pe „stiripesurse.ro” despre neregulile constate de AEP în urma alegerilor locale:

Un exemplu este reprezentat de extrasele de cont bancar, care ar trebui să fie oglinda operaţiunilor. În măsura în care din acele extrase ni se trezesc suspiciuni, noi generăm o corespondenţă cu mai multe instituţii. În primul rînd, aş vrea să subliniez că acest control vizează două paliere importante, în primul rînd constituirea veniturilor, respectiv contribuţiile, şi apoi modul de cheltuire efectivă a acestor contribuţii. Pornind de la venituri, avem depăşiri de plafoane sau identificarea unor surse de finanţare nepermise de lege. În ceea ce priveşte utilizarea acestor surse, deşi destinaţia este limitată şi în acelaşi timp plafonată, au fost identificate şi cazuri cînd contul de campanie nu a fost utilizat exclusiv în scopul pentru care a fost deschis. De asemenea, au fost identificate plăţi efectuate în afara campaniei, un alt motiv suficient pentru a aplica rigorile legii. Trebuie avut în vedere faptul că regulile campaniei electorale se aplică în timpul campaniei, deci pe o perioadă limitată de timp. Ceea ce observăm în perioada pre-campanie, este de fapt o publicitate politică, care, legal, trebuie suportată din fonduri proprii ale partidelor. Dar şi acestea sunt supuse unui control de fond din partea AEP, privind utilizarea sumelor din activităţi curente. Şi aici, în măsura în care sunt identificate încălcari ale legii, pot fi aplicate sancţiuni”.

La numai 3 săptămîni după apariţia acestui interviu, adică pe 16 noiembrie 2016, Ana Maria Pătru, preşedinta AEP şi şefa lui Toma Costreie, avea să fie arestată în plină campanie electorală pentru alegerile generale! Nu sîntem adepţii teoriei conspiraţiei, dar nici atît de naivi încît să credem în astfel de coincidenţe!

Imediat după apariţia articolului din „Naţional”, Nicuşor Dan a postat pe Facebook următoarele precizări: „Realitatea pe care o construiesc politicienii interesaţi de amnistie şi graţiere şi cutiile lor de rezonanţă din presă e demnă de Alice în Ţara Minunilor. După ştirile potrivit cărora câinii primesc bani pentru protest, notiţa că USB/USR ar fi fost sponsorizată de persoane fără adăpost nu mai miră pe nimeni. Voi repeta, de fiecare dată când este cazul, adevărul despre donaţiile primite de USR. Finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale din Bucureşti a fost verificată de către Autoritatea Electorală Permanentă care a constat legalitatea ei şi a decis decontarea sumelor cheltuite. Nu există nicio anchetă care să vizeze finanţarea USB/USR, aşa cum se susţine, în mod fals, în notiţa publicată azi pe siteuri de news şi în emisiunile unor televiziuni. Toate acuzaţiile absurde aduse USR demonstrează un singur lucru, că le este frică”!

Liderul USR uită însă că tocmai reprezentantul AEP declarase, în interviul citat mai sus, că, din contră, au fost constatate încălcări ale legii de către unele partide, privind sursele de finanţare şi cheltuirea banilor în pre-campanie!

Nicuşor Dan a uitat, de asemenea acuzaţiile publice făcute de Sergiu Moroianu, nimeni altul decît soţul Clotildei Armand, în 14 decembrie 2016, imediat după alegeri: „Banii USR au fost cheltuiți prostește pe sondaje de opinie false la supra-preț și pe „servicii de consultanţă” contractate fără licitație sau transparenţă, inclusiv pentru salariul consistent al lui Păun, om fără nicio pregătire în conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit”! Acesta mai spusese: „Matei Păun este un personaj controversat. Nu știm unde și pentru cine a lucrat, ce avere și surse de venit are, nici măcar ce cetățenie are. Păun este susținut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din rețeaua Soros, cea care l-a adus inițial în organizație și pe Poliţeanu”!

În urma acestor declaraţii, Sergiu Moroianu a fost exclus din partid! Declaraţiile sale însă rămîn, căci, în calitate de soţ al Clotildei Armand, lider important al USR, ştia bine ce vorbeşte, fiind implicat direct în sponzorizarea lui Nicuşor Dan.

Cine are curiozitatea să vadă o sinteză a finanţării lui Nicuşor Dan poate găsi amănunte aici, unde sînt împrumuturi primite, împrumuturi acordate, sume cheltuite peste nivelul veniturilor etc, toate demonstrînd că matematicianul politruc se încurcă, de regulă, cînd este vorba despre bani.

Aşadar, faptul că acum, conform noilor informaţii furnizate de ziarul „Naţional”, DIICOT ar cerceta felul în care USB-USR şi Nicuşor Dan şi-au făcut campania electorală nu trebuie să surprindă pe nimeni.

În fond, dintotdeauna, USB şi USR s-au declarat „partide ale străzii”, anti-sistem, aşa că ar trebui să pară firească finanţarea lor din partea „oamenilor străzii”! Sînt două argumente imbatabile: primul, că se ocupă şi acum de organizarea protestelor în „Stradă”, al doilea, că USB-USR are în frunte o franţuzoaică, pe Clotilde Armand, venită tocmai de acolo unde a fost lansat celebrul sloganul jignitor la adresa românilor: „Donnez-moi, s’il vous plaît!”, cu trimitere directă la „oamenii străzii”!

Care, iată, conform surselor citate, apar între donatorii lui Nicuşor Dan! Ce vreţi legături mai fireşti?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.