Pakistan: Ambasadorul României a scăpat dintr-o tragedie aviatică

Un elicopter militar MI 17 s-a prăbușit în Pakistan în curtea unei școli, provocând moartea a șase persoane. Ambasadorii Norvegiei și Republicii Filipine în Pakistan, soțiile ambasadorilor Malaeziei și Indoneziei, alături de cei doi piloți au murit în accident.

Ambasadorul României în Pakistan, Emilian Ion, se afla de asemenea în elicopter.

Din primele informaţii transmise de MAE pakistanez ambasadei României la Islamabad, în această dimineaţă, în nordul Pakistanului, a avut loc un accident de elicopter la bordul căruia se aflau şi cetăţeni străini, inclusiv ambasadorul României în Pakistan, a transmis MAE român.

MAE a reuşit ulterior să-l contacteze telefonic pe ambasadorul român, care a confirmat că este în afara oricărui pericol.

O delegație de jurnaliști și diplomați se deplasau cu trei elicoptere militare MI 17 spre regiunea Gilgit. 13 persoane au supravieţuit accidentului.

Ambasadorii Olandei şi al Poloniei au fost răniţi. Potrivit unor surse militare citate de Hindustan Times, soţiile ambasadorilor din Norvegia şi Filipine şi-ar fi pierdut viaţa. La bordul elicopterului MI-17 care s-a prăbuşit se aflau 11 străini şi şase palestinieni. Elicopterul s-a prăbuşit peste o şcoală în care se aflau copii la acea oră şi a luat foc.

Armata pakistaneză a organizat o formaţie de trei elicoptere pentru a transporta mai mulţi diplomaţi străini în regiunea Kashmir, obiectul unei dispute istorice cu India. “Era o deplasare organizată pentru reprezentanţii a 37 de state”, a spus unul dintre pasageri, sub protecţia anonimatului.

“Ni s-a spus să trimitem cât de multe ambulanţe putem, pentru că situaţia este urgentă”, a spus un oficial pakistanez. El a adăugat că şcoala peste care s-a prăbuşit elicopterul a luat foc imediat.

Premierul Nawaz Sharif se depalsa şi el cu o aeronava către Kashmir in momentul în care a avut loc accidentul. Sharif s-a întors imediat din drum după ce a fost anunţat de producerea tragediei.

Nu au apărut informaţii despre posibilele cauze ale prăbuşirii elicopterului. The Guardian scrie că zona este muntoasă şi prezintă riscuri pentru elicoptere. Deşi în regiunea respectiva s-au înregistrat confruntări între grupări teroriste, ea nu este recunoscută ca o zonă de predilectie a unor grupări puternice, precum Talibanii din Pakistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.