Palestinienii, proiect de rezoluție la ONU

Palestinienii vor prezenta miercuri Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție care cere să se pună capăt în termen de doi ani ocupației israeliene, a anunțat un lider palestinian duminică, transmite AFP.

„Conducerea palestiniană a decis să meargă în fața Consiliului de Securitate miercuri pentru ca el să voteze proiectul (care cere) oprirea ocupației israeliene”, a declarat pentru agenția citată Wassel Abu Yousef, unul dintre liderii Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), după o reuniune la Ramallah (Cisiordania).

Inițiativa riscă însă să se lovească de vetoul american. SUA se opun oricărei acțiuni unilaterale din partea palestinienilor pentru a obține de la Națiunile Unite recunoașterea unui stat, considerând că el trebuie să fie rezultatul negocierilor de pace.

Ministerul israelian al Afacerilor Externe a refuzat să comenteze imediat acest anunț, care vine în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să se întâlnească luni la Roma cu secretarul de stat american John Kerry.

Kerry, care a început duminică o vizită de trei zile în Europa, va multiplica discuțiile asupra inițiativei unor țări europene vizând relansarea la ONU a procesului de pace israeliano-palestinian.

Oficialul american se va duce la Londra marți pentru a se întâlni cu negociatorul palestinian Saeb Erakat și secretarul general al Ligii Arabe, care sprijină proiectul de rezoluție palestinian.

Netanyahu a respins categoric duminică ideea unei retrageri din Cisiordania și Ierusalimul de Est în doi ani.

„Ne confruntăm cu posibilitatea unui atac diplomatic, adică o încercare de a ni se impune prin deciziile ONU o retragere la liniile (de frontieră) din 1967 în termen de doi ani”, a afirmat el.

O astfel de întoarcere „i-ar aduce pe islamiștii extremiști în suburbiile Tel Avivului și în inima Ierusalimului”, a estimat el. „Nu vom permite. O respingem cu fermitate și responsabilitate”.

În caz de eșec al proiectului de rezoluție, Autoritatea palestiniană a anunțat că va cere aderarea la diverse organizații internaționale, dintre care Curtea Penală Internațională (CPI), ceea ce îi va permite să ceară acțiuni în justiție împotriva responsabililor israelieni după cele trei războaie care au devastat Fâșia Gaza în ultimii ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.