Până unde s-a ajuns în Germania din cauza maniei telefoanelor mobile

Edilii din Augsburg au venit cu o idee care ar putea salva viețile celor care nu-și pot desprinde privirea de pe telefonul mobil. Deseori se întâmplă ca oamenii să fie absorbiți de navigatul pe internet în timp ce se află pe stradă și doar un trecător cu prezență de spirit îi poate salva de un accident de circulație grav.

În epoca smartphone-ului, turșitii și navetiștii petrec mult timp cu ochii pe ecranul telefonului în timp ce merg. În Germania acest fenomen a căpătat și un nume – ”smombie”, o combinație între smartphone și zombie. A fost votat drept cuvântul anului 2015 pentru tineri.

Însă nu este de râs. În martie, o fată de 15 ani din Munchen a fost călcată de un tramvai în timp ce se uita în telefon și avea căștile în urechi. A intrat sub tramvai și a murit pe loc.

În Augsburg s-a întâmplat ca pietonii preocupați cu telefoanele lor mobile să fie loviti de vehiculele electrice, care produc puțin zgomot. Este motivul pentru care edilii au decis să instaleze leduri în asfalt care să-i avertizeze pe trecătorii care privesc mai mult în jos că se apropie un tramvai. Ledurile sunt roșii și se aprind intermitent când se apropie un tramvai sau cand semaforul pentru pietoni este roșu.

”Ne-am dat seama că semafoarele clasice nu mai sunt în câmpul vizual al multor pietoni în ziua de azi. Am decis să punem lumini suplimentare – cu cât sunt mai multe, cu atât crește șansa ca oamenii să le vadă”.

Unii localnici salută această idee, alții sunt însă revoltați de stilul de viață în societatea modernă. ”Mi se pare înspăimântător că oamenii cu telefoane sunt atât de dependenți încât a fost nevoie să se instaleze lumini în asfalt pentru a observa un tramvai”.

Tinerii intervievați de Augsburger Zeitung au altă parere. ”Să fiu sincer, nici nu am observat. Poate or fi utile noaptea, însă până acum nu mi-am dat seama că le-au instalat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.