Panică la Moscova: situație nemaiîntâlnită de când Putin se află la conducere

Panică pe Bursa de la Moscova după ce rubla rusească s-a depreciat cu peste 20% doar marți, ajungând să fie cotată la peste 80 de unități pentru un dolar și la peste 100 pentru un euro.

Această depreciere fără precedent se produce în ciuda măsurilor luate marți dimineață de către Banca Centrală a Rusiei, care a majorat dobânda de politică monetară de la 10,5% la 17%, acțiune ce pentru câteva ore a avut efect, rubla reușind să câștige câteva procente în raport cu euro și dolarul.

Astfel, marți dimineață rubla câștigase aproximativ 8%, ajungând să fie cotată la 58 de unități pentru un dolar. A urma însă o depreciere dramatică. La 12:00, ora Moscovei, un dolar era cotat la 65 de ruble, iar un euro la 82. Peste doar trei ore și jumătate dolarul a trecut peste pragul psihologic de 80 de ruble, iar euro a ajuns să valoreze peste o sută de ruble.

La 1 ianuarie 2014, rubla era cotată la 45 de unităţi/euro, respectiv 32,8 unităţi/dolar.

Iar primele critici la adresa Kremlinului au început deja să apară.

„Căderea dramatică a rublei și a economiei țării nu se datorează doar sancțiunilor și căderii prețului la petrol, ci și lipsei de încredere față de măsurile economice ale guvernului”, a scris pe Twitter fostul ministru rus de Finanțe, Alexei Kudrin.
Această situație afectează puternic și companiile rusești de stat. Astfel, acțiunile companiei aeriene Aeroflot au scăzut cu peste 24%, iar cele ale companiei energetice InterRao, cu aproape 20%.

Banca Centrală a estimat luni că în cazul în care barilul de petrol Brent va cădea sub 60 de dolari, menținându-și această cotație în primele luni ale anului viitor, atunci economia rusă se va contracta cu cel puțin 4,5% în 2015, situație nemaiîntâlnită de când Vladimir Putin se află la conducerea țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.