S-a terminat cu „joaca"

Piața gazului natural trebuie să se reliberalizeze

Producția de gaze locală, realizată acum de Petrom și Romgaz, nu mai poate fi alocată în principal pentru consumul local, fie el casnic sau privat, pentru că o asemenea acțiune contravine dreptului UE, arată ANRE la emiterea unui ordin în acest sens. Prin OUG 114, dată la începutul acestui an, Guvernul stabilea că producția internă merge cu precădere pentru gospodării, CET-uri și unii consumatori industriali. Era și un plafon de preț implicat. Ulterior, alocarea pentru industriali a picat, rămânând doar cea pentru casnici și CET-uri, laolată cu plafonul. UE și producătorii de gaze s-au opus atunci vehement. Au fost și amenințări de infrigement. De curând, Europa a transmis Bucureștiului că are 2 săptămâni la dispoziție pentru a modifica normele de aplicare a legii, astfel încât să nu mai existe o alocare prioritară, iar piața gazelor să se reliberalizeze. Acum, ANRE anunță că alocarea și plafonul mai rămân doar până la 31 martie. După care, gata !

Producătorii de gaze naturale din România nu vor mai fi obligați să pună la dispoziție pe piața internă producția lor în mod prioritar. Această modificare va fi făcută întrucât Comisia Europeană a constatat că o astfel de obligativitate este împotriva legislației europene, fiind o normă națională contrară dreptului Uniunii Europene. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a elaborat un proiect de Ordin în acest sens. Conform acestuia, până la 31 martie 2020, pe pieţele centralizate din România se vor oferta și se vor tranzacționa gaze naturale din import, precum şi cele din producţie internă, cu excepţia cantităţilor destinate consumului casnic şi producătorilor de energie termică. Totodată, producătorii vor oferta gazele naturale disponibile din producţia internă cu prioritate pentru echilibrarea portofoliului propriu al utilizatorilor de reţea şi a SNT. De asemenea, vor fi exceptate de la calcul obligației de tranzacționare pe piețele centralizate din România cantitățile de gaze naturale stabilite de ANRE pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici și al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, din producția internă curentă și/sau din depozitele de înmagazinare în perioada 1 mai 2019 – 31 martie 2020.

Speriați de infringement

Autoritățile române trebuie să modifice legislația referitoare la piața gazelor naturale  sau măcar să arate Comisiei Europene draftul noilor propuneri legislative până la cel târziu 26 septembrie, în caz contrar urmând să ajungă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Comisia Europeană a trimis deja un aviz motivat, nu se mai poartă nicio corespondență, avem termenul de 27 septembrie până la care România poate ajunge la Curtea de Justiție. Până pe 26 septembrie, Comisia așteaptă o nouă legislație promulgată sau un proiect concret prin care se modifică legislația, în funcție de care poate acorda o prelungire de 90 de zile”, a declarat acum câteva zile vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Obiectul infringementului îl constituie prevederea din legislația românească referitoare la alocarea cu prioritate a gazelor din producția internă pentru consumul populației, care încalcă prevederile europene. Ea apare în celebra OUG 114/2018, dar și în OUG 19/2019, care o modifică. Ulterior, ANRE a elaborat metodologiile prin care gazele exrase de Petrom și Romgaz din țară se vând, la prețul fixat de 68 de lei/MWh, furnizorilor pentru acoperirea integrală a consumului casnicilor și a producătorilor de energie termică pentru populație.

 Oficialii ANRE au spus că legislația poate fi schimbată atât de Parlament, cât și de Guvern și au avertizat că, dacă nu se va face și România ajunge la Curtea de Justiție a UE, riscăm să plătim amenzi care se pot ridica la „sute de mii de euro pe zi”.

Însă, se pare că ANRE nu a mai așteptat o modificare legislativă și a preferat să modifice ea legislația secundară, limitând practic perioada în care aceste gaze se alocă prioritar: doar până la finalul iernii viitoare.

ANRE se supune

“Prin avizul motivat suplimentar din data de 25 iulie 2019, adresat României de Comisia Europeană (Comisia) în cauza nr. 2012/2114, Comisia constată că, prin obligarea producătorilor de gaze naturale din România să pună la dispoziție producția lor în mod prioritar pe piața internă, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

În baza principiilor supremației dreptului european și al cooperării loiale, statele membre au obligația de a abrogă normele naționale contrare dreptului UE sau de a le lăsa neaplicate, după caz, obligație care incumbă tuturor autorităților naționale, inclusiv cele administrative.

Luând în considerare circumstanțele prezentate, ANRE, în limita atribuțiilor și competențelor sale prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, a elaborat prezentul proiectul de Ordin conformându-se astfel solicitărilor exprimate de Comisie prin avizul în cauză”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1077 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Vor liberalizare ca sa creasca preturile si sa se imbogateasca, mai ales ca mai e putin pana vine iarna…
    Si asa platim cel mai scump gaz din UE desi Romania are resurse proprii de gaze…
    Daca mai si liberalizeaza piata, vom plati gazul dublu fata de germani, francezi, etc. care nu au resurse proprii.

  2. Politica ue este antinationala și pro globalizare.gazele ieftine de acasa trebuie”duse” celor bogati iar noi să importam eventual gaze din america scumpe și slabe calitativ.de aceea așteaptă și mohanis realegerea sa-si îndeplinească programul de distrugere completă a economiei romanesti.

  3. Evident că dreptul UE, acquis-ul, este deasupra dreptului statului român. Asta nu mai ține de viteze, cercuri și alte harneli, este dovada clară că România este colonia țărilor occidentale.

  4. pai da,vine iarna si au nevoie de gaze,de ce sa se incalzeasca romanii!

  5. RENATIONALIZAREA UTILTATILOR! Daca nemernicii care au in grija soarta Romaniei gindesc altfel nu au ce cauta intre noi! Ii doare-n cur pe cei din ue de noi. De 30 de ani se exploateaza forta de munca pe profit 0 pentru Romania! Toate resursele Romaniei trebuie exploatate in interesul cetatenilor romani si atit!

  6. Mesajul din partea UE este cat se poate de clar: „Dati-ne noua gazul vostru, la pretul pe care-l vom stabili noi, iar ce ramane (daca ramane ceva si pentru voi), il veti cumpara tot la pretul stabilit de noi! Daca nu va ajunge, puteti importa de rusi! Sau de la americani, la alegere!!! Iar pentru distributia gazului in Europa, vom construi un hub pe teritoriul Ungariei, urmand ca ei sa ni-l imparta asa cum „trebuie”!! Ca daca nu…va asteapta infringementul, clar???? ….Vicepreședintele ANRE, „romanul” Zoltan Nagy Bege, impreuna cu alti „oficiali” romani, vor duce urgent la indeplinire prezentul ordin!! Iar odata cu „liberalizarea” pretului la gaze, pentru voi, prostii de romani, vom liberaliza si…tremuratul de frig!! Sa nu ziceti ca nu suntem generosi!! ” Acum ati inteles care este chichirezul problemei? Acum intelegeti de ce PNL-USR, in frunte cu seful lor suprem KWI, zbiara ca din gura de sarpe ca OUG 114 trebuie urgent desfiintata? Totusi, chestia asta are si un efect pozitiv pentru noi, romanii…ve vom transforma cu totii in niste #rezistenti!!! Dar…la frig!! Ce nu va convine???

  7. Mi se pare firesc,intr-o colonie ,regulile sunt stabilite de stapan.Fie
    el din vest sau de peste ocean,iar cui nu-i convine si indrazneste sa
    vocifereze ,pateste precum Dragnea.Asa ca pregatiti-va la iarna sa puneti
    inca o haina mai groasa(vorba lui Ceasca) ca pentru a achita incalzirea
    leafa sau pensia nu vor fi suficiente.Startul a fost dat de scumpirea
    legumelor si fructelor IN MIEZUL VERII.Asa ca,vorba lui grig de mai inainte.
    Ce nu va convine ??

  8. Incepind cu iarna aceasta , gazul rusesc nu va mai veni caci rusii vor lasa goale conductele din Ucraina . Deci „baetii” ( straini)cu gazul nu vor mai avea concorenta . D’aia vor liberalizare … sa ne taxeze cum vrea muschii lor

  9. DEJA GAZELE IN ROMANIA SINT MAI SCUMPE DECIT IN GERMANIA,FRANTA,ITALIA ANGLIA! CE LIBERALIZARE? SCUMPIRE NESIMȚITA PT. JEGURILE CE CONDUC mUE ĂIA DE SINT NUMITI ȘI NICIODATA ALEȘI DE NIMENI!

  10. Normal vor incasari mai mari.Io zic ca toate resursele sa fie nationalizate cei care le-au vandut Spanzurati si confiscat totul.

  11. Nu stiu, da’ parca suntem toti luati de prosti ! In Romania liberalizarea preturilor la unele produse are un singur sens : in sus , asa ca, normal , termenul de „liberalizare a preturilor” , trebuie inlocuit cu termenul , corect: „crestere a preturilor ” ! Sunt fel de fel de metode tehnice ; iata o astfel de metoda : astazi ieftenim benzina , sa zicem, cu 20 bani/ litru , maine o scumpim cu 40 de bani / litru . Intr-un fel , sau altul , tot la cresteri de preturi ajungem ! Halal „liberalizare” ! Cui ii pasa ? Traim intr-o tara ciudata unde nu exista concurenta, nici cerere si oferta . Vrei , nu vrei , bea Grigore aghiasma ! Asa ca…dans!

  12. STOP LIBERALIZRE! STOP MAFIA OCCIDENTALA! STOP UIE! STOP BISNITARILOR PARAZITI DE ENERGIE!
    RENATIONALIZAREA RESURSELOR FUNDAMENTALE PENTRU POPULATIE !
    O data cu revenirea la marota „liberalizarii” facturile vor exploda! Trebuie sa iesim in strada sa punem mana in beregatile banditilor care se joaca cu viata si sanatatea familiilor si copiilor nostri! Ori va treziti ori vom crapa pe frig si intuneric in MIZERIE!

  13. @MArco
    As face orice sa oprim aceste gasti care ne condamna la teroarea frigului , care mananca masiv veniturile romanilor pe timp de sezon rece! Majoritatea familiilor din Romania platesc peste jumatate din venituri pentru incalzire pe sezonul rece!
    Liberalizarea = Talharie
    Liberalizarea = Viol
    Liberalizarea = Crima

  14. Deci ANRE cauta sa scape de iarna asta APOI GATA , poporul este lasat la discretia haitelor ! De asta si-au tras aceste animale salarii de cate 3000-5000 EUR ! Ei au bani pentru orice scumpiri , iar 90% din salariati sa-si manance de sub dos platiti cu minimul pe economie!

  15. Tupeul statelor care nu au resurse de gaze !
    Santaj cu amenzi in lagarul satanist! Resursele subsolului proprietate a Poporului Roman au ajuns pe mana unor gasti criminale care vor sa le vanda Speculativ dupa bunul plac! Parlamentul , Guvernul si CSAT sunt obligate prin natura functiilor investite de catre popor sa asigure Suveranitatea pe aceste resurse!
    In aceste conditii nu mai vrem sa avem de a face cu UE! Perfizenia Occidentului degenerat in toata splendoarea!

  16. DA? Liberalizare ? OK ! Redeventa: 30 % . Taxe de 5% pe cifra de afaceri , ca aici nu poate nimeni sa se bage. Deci trebuie sa luptam cu arme imbatabile . Cine sa o faca ? Cacaciosii de la putere care ne conduc ? Cacaciosii din opozitie care vor sa ne conduca ?

  17. Da … dreptul romanilor de a avea „veniturile occidentale” penru a plati preturi la gaze occidentale nu se pune in discutie ??? de catre U.E,. ???. Cum sa platesti preturi lña gaze occiedentale dar sa fii saracul Europei doar penyru a imbogatii snapanii din vestul european ?, asta-i visul promis de occident pentru un popor sarac ?, sa-l mulga de toate bogatiile dar sa-l sarac lipit pamantului. Legea vestului ………

  18. Ro a aderat la 1 I 2007 la pachet cu Bulgaria si desi in legea de aderare -preaderare se face referire la „Constitutia”UE,aceasta nu a fost niciodata confirmata de statele membre.Ulterior aderarii spre rusinea lui, PARLAMENTUL ROMANIEI A RATIFICAT Tratatul de la Lisabona la 13 noiembrie 2009 fiind printre primele tari ca o tara sluga exemplu a slugii Basescu Petrov.Deoarece asta a insemnat noi si noi obligatii,spolieri in favoarea rechinilor din UE.387 de parlamentari slugi l-au ratificat cu exceptia domanei Lavinia Sandru care s-a opus si o felicit.”Romania a acceptat acest tratat fara sa aiba nici o contributie si prin acceptarea acestui tratat le-am aratat romanilor ca pararea lor nu a contat”.Desi a trimis 10 amendamente lui Boc si Basescu Petrov-nu au tinut cont de ele etc. Tratatul de la Lisabona, semnat la 13 decembrie 2007 și intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, a schimbat și el denumirea TCE în TFUE, contopind cei trei piloni în UE reformată și renumerotând din nou articolele.TFUE este unul dintre cele două tratate primare ale UE, alături de Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Acesta constituie temeiul detaliat al dreptului UE, definind principiile și obiectivele UE și sfera de acțiune în cadrul domeniilor sale politice. De asemenea, acesta stabilește detaliile organizatorice și funcționale ale instituțiilor UE.SE OBSERVA CA RO.la ADERARE A SEMNAT UNA-TUE- SI ACUM SE TREZESTE CU TFUE „emis „pe baza TR.LISABONA !Parlamentula ratificat doar pe acesta din urma nu si TFUE PE BAZA CARUIA ESTE EMISA „Directiva 2009/73” 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 ULTERIOR ADERARII TARII! ART 148 Constitutie- alin.2 „Prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene,au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”DE CATE ORI NE PUNE BORFASA UE SI BORFASUL ANRE-SA „ADERAM”? ANRE MINTE,este ILEGAL CE FAC ANRE si UE!DEMISIA !

  19. Tratatul de la Lisabona, la fel ca şi Tratatul de la Amsterdam şi, respectiv, Tratatul de la Nisa, este un tratat de amendare a Tratatelor existente. Acesta cuprinde Tratatul Uniunii Europene -TUE- şi Tratatul privind funcţionarea Uniunii -TFUE-, care reprezintă tratatele de bază ale Uniunii şi au o valoare juridică egală. Tratatul de la Lisabona conţine, de asemenea, o serie de Protocoale şi de Declaraţii.
    DAca TUE si TFUE sunt tratatele de baza ale UE, si care „au o valoare juridica egala” SI TOTUSI A FOST RATIFICAT de Romania doar Tratatulde la Lisabona, cele 2 cu valoare juridica egala NEFIIND RATIFICATE CONFORMde PARLAMENT_cf.art.148 alin.3 din Constitutie,
    in ce baza sustine ANRE Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE ?
    Cele 2 tratate -TUE si TFUE asa cum au fost „admise pe nemestecate” de ANRE care nu E FOR LEGISLATIV, sunt altceva decat cele initiale si anume prin ele practic UE functioneaza ca un DIKTATOR de fapt, aceste tratate au adus o dimensiune politică și democratică mai pronunțată integrării europene, DEPASIND obiectivul economic inițial de creare a unei piețe unice.DECI SE IMPUNE O RE-ADERARE ILEGALA!In aceste conditii PARLAMENTUL trebuie sa APERE PIATA DE GAZE NATURALE A ROMANIEI,sanctionand ANRE care procedeaza ilegal SUSTINAND MINCINOS CA I SE „IMPUNE PRIORITAR” o „directiva”- in absenta ratificarii celor 2 tratate care schimba DISCRETIONAR CONDITIILE ADERARII Romaniei la UE. UE FACE UN ABUZ!

  20. Desi Romanaia este membru deplin si cu drepturi egale in UE, ANRE ne „reliberalizeaza”,consumul intern fiindu-ne confiscat in conditiile in care:
    -am aderat la o piata unica-
    -intre timp,resursele de gaze din Marea neagra ne-au fost luate de offshoruri -Exxon,Lukoil, OMW,Gazprom,Sterling etc.-
    -legea offshorurilor patronata de Parlament,Guvern,Iohannis „opozantul”de dreapta acum ALDE-Tariceanu si Vosganiana-
    plata de redvente si taxe-ioc !
    -BRUA se va duce cu gazele in Ungaria,Austria ,Cehia ,Dumenzeu stie unde ,doar va trece pe aici si ne vom uita lunga-
    -Nostream II a „liberalizat”cu Rusii,Gazprom-deci aza zisa piata „unica” a UE la care am aderat a devenit”globalista”cum a devenit si UE daca nu era tot timpul !Aprovizionarea „saracei”Europe o va face „bogata”Romanie si fascinanta in prostia ei !In concluzie, UE ne confisca tot- d ela suveranitate la gaze,grau si mai este este,toti tac malca,se bat pe jilturi la Marea Poarta a tradarilor ,iar Iohannis silabiseste in aer cuvintele crispat si nervos de atata „stress”:ceva nu ii place,ce,din moment ce tot a planuit relativ la Tara,se implineste-tot mai saraca,distrusa si vanduta de el DIKTATULUI UE.Parlamentul sa decida ca piata gazelor naturale nu poate fi „re-liberalizata”cum vor UE si ANRE.Romania nu poate plati penalitati pe ce ii APARTINE GLOBALISTEI UE, JOS UE!!!!!!

  21. După această mârșăvie a UE și SUA(jigodiile americane vor să vândă gazul lor lichefiat la prețuri cu 50% mai mari decât gazul rusesc dobitocilor care vor „independența” energetică față de ruși) ar trebui un referendum cu o două întrebări simple:
    1. Vreți să ieșim din UE?;
    2.Vreți să ieșim din NATO?

  22. Durere, jale si neputinta!. Asta-i Romania de azi!!. In afara faptului ca suntem jefuiti de UE mai suntem jefuiti si de multinationalele care distribuie gazul prin gospodariile Romaniei. Sa incerce cineva autorizat sa masoare putere energetica a metrului cub de gaz livrat populatiei. DURERE!. Ca sa fierbi un ibric de ceai iti trebuie 10 minute. Am fost surprins sa constat ca la o locuinta racordata la gaz lichefiat un ibric similar fiebe apa in doar 2 minute. Hoti, hoti si iarasi hoti!!. Si mai vorbim de democratie, egalitate si libetate. DA, dar nu pentru plebe. Doar pentru tagma jefuitorilor!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.