Pierdem o resursă inestimabilă: oameni

Populaţia planetei va ajunge la opt miliarde de locuitori în 2023, dar în România va scădea cu aproximativ 15%, se arată într-un raport anual prezentat de Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit The Guardian. Mai bine de jumătate din creşterea globală a populaţiei până în 2050 va proveni din Africa Subsahariană, unde ratele de fertilitate vor persista la niveluri mult mai mari decât în restul lumii, arată predicţiile ONU.

Jumătate din creşterea numărului de persoane va veni din doar nouă ţări: India, Nigeria, Republica Democratică Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda şi Indonezia. Până în 2050, şapte dintre cele mai populate 20 de naţiuni ale lumii vor fi africane, potrivit raportului.

„În domeniul populaţiei, fiecare are cifra lui. Se vorbeşte în momentul de faţă că România are o emigraţie şi, prin urmare, o reducere a populaţiei de 3 – 3,5 – 4 – 5 milioane, pe când Institutul Naţional de Statistică, pe baza recensământului şi a calculelor pe care le face, are doar două milioane.“ Ilie Dumitrescu, director INS

Țara noastră, declin amețitor

În schimb, toate ţările din Europa au rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire, ceea ce înseamnă că populaţia va scădea în mod inexorabil, fără imigraţie la scară largă. România este una dintre țările cu cea mai înaltă rată a declinului demografic. Țara noastră ocupă locul al 18-lea într-un top unde se află alături de state precum Siria, Moldova, Puerto Rico, Micronesia, Samoa Americană, Saint Pierre and Miquelon, Insulele Cook, dar și Bulgaria, Estonia, Ucraina, Letonia, Muntenegru, Africa de Sud, Serbia, Lituania, Slovenia sau Ungaria. Aceste țări se confruntă și se vor confrunta cu scăderea natalității, cu exodul de populație către alte orizonturi. Astfel se face că anumite state din lume vor fi martorele unor explozii demografice, fapt ce declanșează îngrijorări legate de asimilarea treptată a resurselor naturale (hrană, locuințe, locuri de muncă, spațiul fizic etc.). De altfel, raportul ONU arată că populația lumii va ajunge la 9,7 miliarde de oameni înainte de 2050 și la 11,5 miliarde până în 2100.

Crize pe piața muncii și în sistemul de pensii

Scăderea bruscă a populației ridică probleme în ceea ce privește stabilitatea economică, armonia comună, identitatea globală. La noi, cele mai grave probleme se vor ivi în educație, în piața muncii și în sistemul de pensii. Ritmul scăderii demografice va duce în câțiva ani la desfiinţarea mai multor posturi de profesori/învăţători, iar populaţia în vârstă de muncă se va diminua şi ea. Asta înseamnă că va pune o mare presiune asupra fiscalității, contribuțiile vor fi mai puține și statul va trebui să acopere tot mai multe pensii.

11,5 miliarde este cifra la care ONU estimează că va ajunge populația lumii până în anul 2100

INS nu are date despre românii plecaţi

Institutul Naţional de Statistică estimează că populaţia României a scăzut cu două milioane în ultimii zece ani, ca urmare a emigraţiei, susține Ilie Dumitrescu, director de cabinet al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, prezent la conferinţa „Romania and OECD, present and future projections“. „În domeniul populaţiei fiecare are cifra lui. Se vorbeşte în momentul de faţă că România are o emigraţie şi, prin urmare, o reducere a populaţiei de 3 – 3,5 – 4 – 5 milioane, pe când Institutul Naţional de Statistică, pe baza recensământului şi a calculelor pe care le face, are doar două milioane. Populaţia României o măsurăm prin doi indicatori, şi anume: populaţia rezidentă pentru comparaţiile internaţionale şi populaţia după domiciliu sau după domiciliu permanent, ceea ce înseamnă populaţia in extenso. Noi credem că este un ecart de circa două milioane în prezent. Prin urmare, 22 de milioane după domiciliul permanent, faţă de 20 de milioane populaţia rezidentă.“ Conform acestuia, emigraţia românească este una pentru muncă şi a precizat că INS nu are date cu privire la statutul celor plecaţi, dar are în vedere soluţii pentru a putea cunoaşte statutul acestora. Declinul demografic înregistrat în România a fost de 66.718 locuitori pe întreg anul 2016 şi deja peste 30.800 de persoane în primele trei luni ale acestui an.

Femeia modernă se mărită mai târziu

Raportul ONU arată că în anumite state femeile și-au stabilit priorități diferite, în condițiile în care societatea a oprit impunerea unor așteptări, așa cum se întâmpla în trecut. Femeile din aceste state sunt emancipate, au acces mai mare la oportunități de locuri de muncă, tind să se căsătorească la vârste mai înaintate și de regulă au mai puțini copii decât femeile din trecut. În plus, în anumite locuri cheltuielile de zi cu zi au crescut și, automat, acestea se reflectă în costurile cu creșterea copiilor. În multe locuri nu există oportunități de angajare și din această pricină forța de muncă emigrează spre locuri unde există speranța unui trai mai împlinit. Migrația apare acolo unde securitatea dintr-o anumită țară este minimă: e război, sunt tulburări politice. Mulți oameni părăsesc locul de baștină și caută un refugiu sigur. Studiul ONU mai arată că sunt mai mulţi bărbaţi decât femei în lume (102 bărbaţi la fiecare 100 de femei), iar numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani va ajunge la un miliard în 2018 şi două miliarde până în 2050. Copiii sub 15 ani reprezintă aproximativ un sfert din locuitorii planetei.

Pentru al 27-lea an consecutiv, populaţia României a înregistrat o scădere în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Populaţia rezidentă a României la 1 ianuarie 2017 era estimată la 19.310.216 locuitori, în scădere cu 163.408 faţă de 1 ianuarie 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.