Polonia: un guvern ce ar fi pe placul DNA, SRI și BOR

La două săptămâni dupa alegerile parlamentare care i-au adus majoritatea absolută în Parlament, partidul Lege și Justiție din Polonia a anunțat componența noului guvern. Partidul condus de Jaroslaw Kaczynski o propusese pentru funcția de premier pe Beata Szydlo, considerată paravanul din spatele caruia fostul premier Kaczynski va trage sforile puterii.

Noul cabinet al conservatorilor polonezi este format din politicieni socotiți de presa internațională atipici. Presa vestica a fost în general favorabilă Platformei Civice, fostul partid liberal al lui Donald Tusk. Acum, au intrat în colimator personajele din noul guvern conservator, catalogate drept conspiraționiști, homofobi, etc.

Antoni Macierewicz, noul ministru al Apărării de la Varșovia, susține, spre exemplu, că fostul președinte Lech Kaczynski a fost victima unui atentat pus la cale de Moscova, și nu a unui accident aviatic.

Prăbușirea avionului prezidențial în Rusia în 2010, este pusă pe seama unei misiuni secrete a Rusiei. Noul ministru al Apărării a investit enorm de multă energie și capital politic pentru a demosntra în cei peste cinci ani care au trecut că în spatele tragediei stă o conspirație. Și mai multa energie a fost investită în lustrația pe care și-a propus să o facă fostul guvern al Lege și Justiție în perioada 2005-2007, când s-a aflat la putere. Pe atunci ministru adjunct al Apărării, Macierewicz a început o adevărată epurare a aparatului ministerului – au fost denunțați în public presupuși agenți ai Moscovei din cadrul ministerului. În cele din urma, lustrația inițiată de frații Kaczynki s-a dovedit un eșec și nu a reușit decât să creeze haos în politica poloneză, ducând la ruperea relațiilor cu Lech Walesa sau Adam Michnik.

În stiloul lui Macierewicz stau foarte multe contracte militare, având în vedere că noul guvern își propune o politică de achiziții și dezvoltare a industriei interne de profil și mai activă decât guvernul liberal.

Ministrul Științei și Educației, Jaroslaw Gowin, scrie presa occidentală, și-a exprimat public viziunile homofobe. El s-a declarat un critic ferm al ”ideologiei homosexuale”. Gowin se mai opune și fertilizării in vitro. El a declarat unui ziar polonez: ”un politician trebuie să aibă dragoste față de oamenii pe care îi reprezinta. În cazul meu, de când vine vorba de fertilizarea in vitro, este dragoste pentru embrionii congelați în azot. Credeți că exagerez, dar uneori mă simt ca și cum as fi tatăl lor adoptiv”.

Marius Kaminski va fi un personaj exterm de important – va coordona poliția și comunitatea de informații a Poloniei. Anterior, el a fost sef al DNA-ului polonez, Oficiul Central Anticorupție. În 2007, pe când ocupa acest scaun, Kaminski a fost condamnat pentru abuz de putere. A primit o pedeaspă de trei ani cu suspendare. Susține că este nevinovat și a făcut apel împotriva verdictului. Noua sa șefă, Beata Szydlo, nu consideră că aceasta condamnare este o problemă. ”A luptat întotdeauna împotriva corupției”, susține noul premier.

Marius Kamisnki a fost și a rămas un activist anticomunist, dedicat total relației Polonia-SUA.

Noul ministru al Justiției este Zbigniew Ziobro. La 45 de ani are o experiență semnificativă. De fapt, el revine la ministerul pe care l-a condus în perioada 2005-2007 într-o manieră ce făcea deliciul presei – justiția se transformase într-un show. Un jurnalist polonez scria în acea perioadă ca Ziobro este ”simbolul abuzului de putere în cadrul guvernului”. Luat de valul justițiar, Ziobro a ajuns să facă declarații pentru care a fost condamnat la plata unor daune morale și la scuze exprimate la posturile naționale de televiziune.

A fost într-atât de agresiv, încât Jaroslaw Kaczysnki a decis să-l îndepărteze din prima linie a partidului. Fostul ministru a creat un mic partid și, în cele din urma, a reușit să se reîntoarcă în Lege și Justiție cu cel puțin aceeași influență.

Witold Jan Waszczykowski este noul ministru de Externe al Poloniei. În precedentul guvern conservator a fost ministru adjunct de Externe. Este un pro-american convins, însă un adversar declarat al fostului ministru liberal de Externe Radek Sikorski. Witold Jan Waszczykowski a studiat în SUA, însă nu a ajuns să dobândească și cetățenia unui al stat, așa cum a fost cazul lui Sikorski, care până la preluarea mandatului a fost și cetățean britanic.

Konrad Szymański va fi noul ministru pentru Afaceri Europene. O sarcină foarte grea, pentru că orientare partidului său este una eurosceptică. Konrad Szymański a fost socotit unul dintre cei mai buni eroparlamentari din ultimelele legislaturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.