Premierul Greciei, invitat de Putin la Moscova

Preşedintele Vladimir Putin l-a invitat pe noul premier elen Alexis Tsipras să efectueze o vizită în Rusia, scrie Vedomosti, preluat de presa internaţională.

“Preşedintele l-a invitat pe Tsipras în Rusia la o dată care va conveni ambelor părţi. Ei au discutat despre mai multe teme de politică internaţionala, Ucraina şi situaţia conductei South Stream”, a declarat Iuri Uşakov, unul dintre consilierii preşedintelui rus.

Potrivit Bloomberg, Putin l-a invitat pe premierul Greciei la Moscova pe data de 9 mai, pentru a participa la celebrarea victoriei impotriva nazismului, o dată atent aleasă, pentru a rezona puternic şi cu doctrina partidului Syriza, al premierului Tsipras.

Şi ministrul elen al Apărării, euroscepticul Panos Kammenos, a fost invitat la Moscova de către omologul sau Serghei Şoigu, după cum însuşi ministrul grec a anunţat în cursul acestei săptămâni.

Primul gest concret al guvernului Tsipras a fost de a aproba extinderea sancţiunilor UE împotriva Rusiei, însă analiştii consideră că puterea de la Atena va păstra mereu relaţia cu Rusia ca pe o monedă de schimb şi o pârghie de presiune în discuţiile legate de reforme şi austeritate pe care le va purta cu partenerii europeni.

Însuşi faptul că Putin şi Tsipras au discutat despre proiectul unui gazoduct, după cum au relatat oficialii de la Kremlin, vine să pună presiune asupra Bruxelles-ului, pentru care unitatea statelor membre în privinţa aprovizionării cu energie este o chestiune esenţială. Pe de altă parte, negocierea unui nou contract pe termen lung şi la un preţ mai avantajos pentru gazele din Rusia (care asigura circa 80% din necesarul Greciei) ar fi o mare victorie pentru Syriza.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.