Președintele Bulgariei: Oligarhii noștri sunt dependenți de banii statului

Președintele de dreapta al Bulgariei, Rosen Plevneliev, i-a criticat dur pe oligarhii și politicienii bulgari, pentru că aceștia se bazează doar pe banii statului. Declarațiile președintelui au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Financial Times, în contextul apropierii alegerilor anticipate de pe 5 octombrie.

”Oligarhii nostri sunt dependenți de banii statului. Ca președinte, sunt dezamăgit că multe decizii privind achizițiile, în special în proiecte mari de infrastructură, au fost făcute fără transparență și în spatele ușilor închise”, a spus președintele de la Sofia.

Comisia Europeană a și lansat o investigație pentru a verifica dacă Bulgaria a încălcat legislația comunitară acordând contracte companiilor autohtone și ruse pentru construirea segmentului bulgar al gazoductului South Stream.

Pe lângă aceasta, Bulgaria a fost zguduită și de închiderea Corporate Commercial Bank, unde depozitele au fost înghețate. Această banca este cel mai mare creditor pentru economia țării. Banca va rămâne închisă până la încheierea unui audit extern, în luna octombrie. Scandalul Corporate Commercial Bank a început cu disputa dintre acționarul majoritar Țvetan Vasiliev și Delian Peevski, un mogul media care a fost numit pentru scurt timp și în fruntea serviciului de informații bulgar, unul dintre principalii clienți ai băncii. Vasiliev și Peevski au legături cu companiile selectate pentru a construi gazoductul South Stream. Președintele Plevneliev a declarat că banca va rămâne închisă până la verificarea unui lanț de firme offshore folosite de oligarhii bulgari.

Bulgaria mai are blocate si fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro, din cauza corupției în rândul politicienilor și afaceriștilor, mai scrie Financial Times.

”Oamenii vor să vadă mai multă transparență în aceste sectoare…De aceea guvernul interimar va face o prioritate din implementarea noii legislații pentru e-government”, a spus Plevneliev.

Președintele s-a referit și la înțelegerea dintre compania energetică națională și mai multe firme pentru construirea gazoductului rus South Stream. Proiectul a fostr criticat din cauza costului mare de construcție, de circa 3,5 miliarde de dolari pentru segmentul bulgar, de trei ori mai mare decât pentru segmentele care se vor construi în Europa Centrală.

În urmă cu o săptămână, compania rusă Stroytransgaz, controlată de apropiatul lui Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko, s-a retras din acest proiect, pentru că cel din urmă este inclus în lista afaceriștilor sancționați de SUA. Problema este însă că Stroytransgaz a fost înlocuită, fără vreo nouă licitație, de o companie controlată de Gazprom.

”Vom menține proiectul South Stream înghețat atât timp cât UE face verificări în cadrul procedurii de infringement și vom începe construcția când Comisia ne va permite, oricât de mult ar dura asta”, a spus președintele Plevneliev. Comisia Europeana a început investigațiile în iunie, exact în momentul în care urma să înceapă construcția South Stream în Bulgaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.