Procurorul din dosarul lui Voiculescu, percheziționat de DNA

Procurorii DNA fac, joi, percheziţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, la locuinţa procurorului Emilian Eva şi la mai multe firme suspectate de fapte asimilate celor de corupţie şi în legătură cu protejarea patrimoniului cultural naţional. Procurorul Emilian Eva de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași ar fi introdus pe piața de artă din România și tranzacționat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitaţii, magazine on-line, vânzarea directă către persoane interesate de investiţii în artă, exporturi în ţări din spaţiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar între care erau şi unele false. În perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de procuror este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. Magistratul ar fi postat pe un site de anunțuri, spre vânzare, peste 30 de tablouri cu mențiunea originale/expertizate, presupus a fi semnate de pictori celebri.

UPDATE Secția pentru procurori a CSM a încuviințat, miercuri, percheziția la imobilul unde locuiește efectiv procurorul, la biroul unde își desfășoară activitatea din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, percheziția corporală și a autoturismului personal.

CSM precizează într-un comunicat că solicitarea de efectuare a perchezițiilor a fost făcută de DNA, Secția de combatere a corupției.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, este cel care l-a trimis în judecată, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu, condamnat anul trecut la 10 ani de închisoare.

DNA arată într-un comunicat de presă transmis joi că „procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și în legătură cu protejarea patrimoniului cultural național mobil, comise în perioada 2011 — 2015.

„În cursul zilei de 25 iunie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în municipiul Iași, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.