Producţia de ţuică între afacere, tradiţie şi atentat la siguranţa naţională

Video: Timi Slicaru

În noiembrie 2014, ca să mai strângă ceva voturi de la ţăranii şi de la orăşenii amărâţi de provincie, Victor Ponta a dat fuga la TVR la emisiunea „Viaţa Satului”, unde a lansat celebra invitaţie către ţărani: „Faceţi câtă ţuică vreţi!”.

A fost ziua în care s-a dat liber la pălincării, la poverne şi la caşcarabete de făcut țuică, şliboviţă, palincă, în bucătării, în magazii, în fundul grădinii, pe marginea pârâului sau în văgăuna din fundul văii. La mai puţin de trei luni, la Dragalina (judeţul Ialomiţa), au fost înregistraţi 6 morţi şi 3 intoxicaţi cu alcool metilic. Victor Ponta a pierdut alegerile, dar şi ţara a ratat ocazia de a încerca o minimă reglementare a producţiei de alcool în gospodăriile ţărăneşti.

În aceste zile, cine merge la un magazin Metro poate vedea după intrare, pe stânga, un alambic de serie la 1.200 lei. Şi nu mai vorbim de celelalte hipermaketuri, de oferta ţiganilor din Sinteşti, Strehaia şi Buzescu. Orice cumpărător, minor sau moşneag, poate să cumpere unul şi să-l instaleze undeva unde să bage damf la producţia de alcool. Şi după câteva ceasuri, dă-i cu muzică!

Producţia alcoolului în România, din raţiuni politice (voturile ţăranilor) şi de contrabandă (toţi marii producători de ţuică şpăguiesc la greu autorităţi locale, centrale şi politicieni), a fost scăpată de sub orice control.

Tradiţia povernei la români a devenit o amintire dulce. În ultima vreme se produce la greu, nereglementat, fără aviz sanitar, fără taxe, fără evidenţă riguroasă, ţara noastră pierzând între 2 şi 3 miliarde de euro în fiecare an. În plus, prin felul în care tratează fenomenul, guvernul contribuie din plin la generalizarea unui pericol oarecum invizibil la siguranţa naţională!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.