Rusia versus Occident – războiul postacilor

O dimensiune a războiului informațional dintre Rusia și Occident a fost pusă în discuție de către presa vestică odată cu publicarea unor articole care doresc să confirme existența unei adevărate industrii a ”postacilor” pro-Putin, cel puțin în Rusia. Articolul cu pricina nu menționează dacă eroina de mai jos se mai află sau nu în Rusia.

Este vorba despre Ludmila Savciuk, scrie AFP. Ea are 34 de ani și spune că a fost atrasă de anunțurile ce ofereau slujbe de ”redactor” sau de ”content manager” la diverse site-uri. Ludmila a aplicat pentru o asemenea poziție la ”Agenția de investigații internet”, din Sank Petrersburg. Interviul pentru angajare l-a avut cu un bărbat numit Oleg. Oleg și atât. Prima intrebare: ”Ce credeți despre politica noastră în Ucraina?”.

”Putin este genial”

Remunerația: Ludmila spune că acceptat să lucreze în primul rând datorită salariului atractiv, de 50.000 de ruble (între 650 si 810 euro, căci rubla a fluctuat mult din cauza prețului petrolului și a sancțiunilor de la angajarea Ludmilei și până la mijlocul lunii martie, când spune ea că a renunțat la slujbă). Ludmila a lucrat aici doar două luni.

Fișa postului: să scrie pentru mai multe bloguri de pe LiveJournal, o platformă virtuală unde scria sub trei identități: casnică, studentă și tânără sportivă. Trebuia să posteze doar informații pozitive despre Rusia și să le asezoneze cu aluzii politice. Aceasta era doar jumătate din sarcină. Cealaltă ținea de postările pe forumurile publicațiilor ruse – în medie câte o sută de postări în fiecare zi.

Ordin de zi pe unitate: în fiecare dimineață sosea o listă de subiecte de comentat, împreuna cu ideile care trebuie propagate. ”Trebuia să interpretăm fiecare eveniment într-un mod care să-l glorifice pe Vladimir Putin”, spune Ludmila. Temele majore: ”Putin este genial”, ”Ucraina este fascistă”, ”Europa este decadentă”. Practic, Ludmila și ceilalți angajați nu fac decât să susțină în mediul virtual activitatea de propagandă a agențiilor oficiale ale Kremlinului, cu recent rebranduita agenție Sputnik jucând un rol central, căci ea publică articole în peste 30 de limbi.

Locul de muncă: o clădire gri din Sank Petersburg bine supravegheată și unde nu poate intra orcine, pe culoarele căreia, Ludmila spune că a întâlnit foarte mulți indivizi care prestau aceeași activitate de ”trolli”. Însă nu toți fac față. Celor tineri le lipsește și cultura, și pasiunea, comentează ea. ”Sunt indiferenți față de politică și iau totul în mod foarte superficial. Pentru ei nu este decât un mod de a câștiga un ban”. Cei mai în vârstă sunt pasionați și entuziaști.

Novaia Gazeta, ziarul apropiat de opoziția rusă, a publicat un articol despre ”Agenția” amintită, estimând că aici lucrează circa 400 de persoane.

”Putin este scelerat”

De partea cealaltă a baricadei se muncește pentro o mașinărie similară. La tema ”Ucrainei fasciste”, publicațiile occidentale răspund prin readucerea în actualitate a temei ”regimului fascistoid al lui Putin”, lansată cu câțiva ani înainte de evenimentele din Ucraina prin reîncălzirea tezei lui Winston Churchill cum că ”fasciștii de mâine își vor spune antifasciști”. La tema ”Putin este genial” se raspunde prin mai puțin academicul ”Putin este scelerat”. Iar în privința decadenței Europei, contratema este cea a ruinării Rusiei de către regimul Putin – argumentat cu o mulțime de grafice și analize economice. Bruxelles-ul nu a făcut niciun secret din faptul ca lucreaza la o strategie (propusă de statele baltice, Marea Britanie si Danemarca) de contracarare a propagandei Ruse, după cum în Statele Unite, Broadcasting Board of Governosrs (care administrează Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Vocea Americii, Radio Marti din Cuba) a cerut mai multe fonduri federale pentru a lupta cu mașina rusească de propagandă.

Sistemul în care a lucrat Ludmila Savciuk este binecunoscut atât în Rusia, cât și în Vest. Occidentul preferă mai degrabă însă confruntarea pe un plan superior, la nivel politic și academic, cu girul unor publicații importante și al titlurilor universitare, dar scăpând din vedere ansamblul populației.

1984

Nivelul maselor este preluat de rețelele de socializare, atât în Vest, cât și în Rusia. Numai că aici regimul Putin a avut de lucrat mai mult și mai dur. Cazul VKontakte (cea mai populară rețea de socializare din spațiul ex-sovietic) este extrem de relevant. Creatorul VKontakte, Pavel Durov, s-a născut în 1984, în același an cu creatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Facebook apare în 2004, iar VKontakte doar doi ani mai târziu. Însă dacă Zuckerberg își vede liniștit de afacere și de averea de 35 de miliarde de dolari, Durov a părăsit Rusia în 2014, cu doar cele 260 de milioane de dolari ale sale, spunând că mediul de afaceri din țară nu-i mai permite dezvoltarea. VKontakte este cum parte din grupul Mail.ru, controlat de oligarhul Alisher Usmanov, alături de ziarul Kommersant și operatorul de telefonie MegaFon – portavoci si ”urechi” importante în Rusia.

În 2014, Durov, în calitate de CEO al VKontakte, a refuzat să ofere serviciilor de informații datele persoanelor care au creat un grup online de susținere a mișcărilor pro-occidentale din Ucraina. Prin plecarea sa și numirea de către Usmanov la conducerea VKontakte chiar a directorului general al televiziunii și radioului publice din Rusia, asemenea probleme probleme este puțin probabil să mai apară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.