Rusia vrea să o rupă cu Google și Apple

Ministrul Comunicațiilor din Rusia a anunțat că Moscova a început să lucreze la propriul sau sistem de exploatare a rețelelor mobile, pentru ca țara să devină independentă față de tehnologia occidentală.

Potrivit publicației RBC, Rusia dorește să reducă din dependența față de Google sau Apple și de sistemele lor de operare Android si iOS – care domină piața mondială. Potrivit ministerului rus de ressort, aceasta ar putea duce la o mai buna protecție a informațiilor personale ale cetățenilor ruși.

Miza este economică, dar și strategică, pentru că, așa cum a demonstrat scandalul Snowden, NSA colabora cu cele mai mari corporații pentru a opera un uriaș sistem de interceptare.

Moscova nu a precizat când va fi lansat noul sistem rusesc de operare, însă a arătat că dorește sa reducă ponderea pe piața rusă a sistemelor străine de la 95% la 50% în următorii zece ani. Moscova va colabora la acest proiect cu compania finlandeză Jolla, creată în 2011 și unde lucrează mulți dintre foștii experți de la Nokia. În această companie este investit și capital rus, un motiv de ”liniște” în plus pentru Moscova.

Ministrul Nikolai Nikiforov a mai precizat că Rusia se va asocia cu o serie de grupuri specializate în tehnologie din țările BRICS (Brazilia, India, China și Africa de Sud). În acest fel Rusia va încerca să își vândă sistemul de operare și pe mari piețe de desfacere, precum India și China.

Beijingul a anunțat încă de anul trecut că lucrează la asș-zisul China Operating System pentru computere și telefoane mobile, care ar putea apărea pe piață în 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.