Scădere record a rezervelor valutare ale Chişinăului

Republica Moldova a înregistrat cea mai mare scădere lunară a activelor oficiale de rezervă începând de la criza financiară din 2009, când Banca Naţională a Moldovei (BNM) a intervenit masiv pentru a opri căderea abruptă a leului, transmite eco.md.

Activele oficiale de rezervă au scăzut în luna noiembrie cu 283 milioane de dolari faţă de luna precedentă, până la 2 miliarde 366.80 milioane. Potrivit BNM, de la începutul anului, rezervele valutare s-au diminuat cu peste 450 de milioane de dolari.

Subsecvent, leul moldovenesc s-a devalorizat in ultimele luni fata de principalele valute. Este vorba de o pierdere de 16,85 fata de dolar si de doar 4,85 fata de euro. Desigur, este o devalorizare infima fata de cea suferita de hrivna ucraineana (89% fata de dolar) si de rubla (64% fata de dolar).

BNM susţine că asupra cursului leului are influenţă şi efectul psihologic creat de situația geopolitică din regiune, inclusiv deprecierea valutelor țărilor precum Ucraina și Federația Rusă.

Restricțiile impuse de Rusia vor cauza deteriorarea situației financiare a exportatorilor de produse agro-alimetare, în rezultat, acești agenți economici vor rambursa creditele bancare cu o mai mare dificultate, constată Centrul Analitic Expert Grup, citat de Deschide.md.

“Continuarea deprecierii monedei naționale cu ritmuri rapide ar putea avea efecte nefavorabile pentru sectorul bancar. Deși, în timp deprecierea are atât influențe pozitive, cât și negative asupra împrumuturilor neperformante, efectul net al ieftinirii leului este nefast pentru calitatea activelor. În contextul în care 40% din credite sunt în valută străină intensificarea deprecierii monedei naționale ar putea afecta serios calitate împrumuturilor bancare și ar influențată negativ stabilitatea sectorului”, constată Centrul Analitic Expert Grup.

Dificultățile ce au fost generate de impunerea interdicțiilor pentru exportul pe piața Federației Ruse și care afectează sectorul agroalimentar vor influența negativ băncile comerciale. Cea mai mare problemă se referă la rambursarea mai dificilă a împrumuturilor bancare, fapt ce va contribui la înrăutățirea portofoliului de credite. Deși au fost operate modificări legislative pentru a diminua expunerea sistemului bancar la riscurile asociate tranzacțiilor frauduloase, sectorul continuă să fie „arena de lupta” pentru raiderii corporativi. Totodată mai multe bănci utilizează în mod neeficient și, chiar într-o manieră neprudențială activele sale și în acest fel este afectată stabilitatea sectorului. FMI menționează clar că 3 bănci, activele cărora în comun reprezintă aproximativ 28% din patrimoniul sectorului bancar, ar putea fi afiliate și au o înaltă expunere între ele și față de câteva instituții financiare din Rusia

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.