Schulz poate să o detroneze pe Merkel

Angela Merkel și-a aflat contracandidatul pentru funcția de cancelar la alegerile din această toamnă. Liderul SPD, Sigmar Gabriel, vicecancelar și ministru al Economiei, a anunțat că se retrage în favoarea desemnării lui Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, drept contracandidat al Angelei Merkel. Nominalizarea oficială a lui Schulz va avea loc duminică.

Spre deosebire de șeful său pe linie de partid, Martin Schulz este un politician cu un dosar intern curat. El a renunțat la politica germană în urmă cu 22 de ani. Însă aceasta este deopotrivă o vulnerabilitate. Schulz este un „hoţoman şi un demagog“, obişnuit cu intrigile şi seratele poliglote de la Bruxelles, nu cu politica mare, pentru el „sectorul privat este o vacă de muls, iar dacă nu dă destul lapte, se îndreaptă spre bănci“, este un birocrat european tentat să treacă Germania în plan secund, lipsit de experienţă în aparatul de stat (ar fi primul cancelar care nu a fost ministru federal, primar de mare oraş sau preşedinte de land), scrie Handelsblatt.

Un politician fără doctorat

Martin Schulz, 62 de ani, este un politician mai puțin obișnuit pentru electoratul german. Fiu al unui polițist, nu numai că nu deține o diplomă de doctorat, lucru la modă în țara în care a început vânătoarea plagiatelor, dar nu are nici diplomă universitară.

A fost un adolescent problemă, abandonând liceul din cauza problemelor cu alcoolul. „Am fost un porc, nu am fost un elev bun“, recunoaște Schulz. Este un autodidact, pasionat de literatură și un poliglot. În 1987 devine cel mai tânăr primar din istoria orașului natal, Wurselen, din Renania de Nord-Westphalia, cel mai bogat land german. Apoi, în 1994 candidează la alegerile europene și începe o carieră de peste două decenii în Parlamentul European, ca reprezentant al social-democraților.

Tras în jos de propriul partid

Martin Schulz este un rival redutabil pentru Angela Merkel, însă este tras în jos de imaginea propriului partid, consideră analiștii. SPD nu a mai guvernat singur de 12 ani, fiind doar vioara a doua în guvernul Merkel, începând din 2013. Sondajele arată că SPD nu va obține decât circa 20% din voturi, față de 35% ale rivalilor creștin-democrați. Chiar și într-o puțin probabilă coaliție cu stânga radicală (Die Linke) și ecologiștii, SPD nu ar putea forma un guvern. Cum cheia alegerilor din toamnă va fi politica migrației, Schulz are o sarcină aproape imposibilă: electoratul social-democrat este rupt între tabăra antimigrație și cea care îmbrățișează total politica ușilor deschise a Angelei Merkel. Contracandidatul lui Merkel trebuie să evite cât mai mult acest subiect, susțin analiștii.

Antipatic pentru Donald Trump

O Germanie condusă de SPD ar avea o abordare mai puțin fermă față de Rusia, chiar dacă Schulz spunea că „viziunea asupra lumii și conceptul societal din spatele acțiunilor agresive ale Rusiei nu au nimic de-a face cu filozofia noastră europeană a respectului reciproc“.

O problemă mult mai mare ar ridica însă relația cu Statele Unite.

Schulz este un proeuropean convins. „Dacă punem la îndoială nucleul proiectului european, ne jucăm cu viitorul următoarelor generații“, spunea el.

Or, președintele Donald Trump are o mare antipatie față de proiectele transnaționale precum UE, el crede în statele-națiune și preferă negocierile unu la unu. Iar lucrul pe care Trump l-a subliniat clar este că singurul politician care poate reprezenta acum Europa este Angela Merkel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.