Șefa Federal Reserve din SUA readuce în discuție o teorie a conspirației

În urmă cu o săptămână, președintele Rezervei Federale din SUA, Janet Yellen, a declarat că preţurile activelor financiare de pe bursele americane au crescut prea mult și că există potențiale pericole în acest domeniu, ceea ce a provocat o reacție puternica pe piețele financiare, mai cu seamă că la evenimentul cu pricina se afla și directoarea FMI, Christine Lagarde, iar multi au considerat că este vorba de o acțiune concertată. Ba mai mult, Yellen a mai spus unui reporter că în următoarele șase luni Fed va majora dobânzile, pentru a mai reduce din creșterea puternică a indicilor bursieri

Acest comentariu mai puțin obișnuit al șefei celei mai puternice bănci centrale din lume a provocat reacții imediate pe Wall Street. Indicele Dow Jones a coborât brusc. Analiștii și-au adus aminte în acel moment de discursul predecesorului lui Yellen, Alan Greenspan, care spunea în 1996 că ridicarea continua a cotațiilor de pe Wall Stret este ”irațională”.

Însă la o săptămână după acest discurs care a alarmat piețele financiare, analiștii sustin ca Yellen nu a intenționat să producă o asemenea reacție. Fără sa vrea, șefa Fed nu a făcut decât să infirme una dintre cele mai importante teorii ale conspirației care circulă în legătură cu instituția pe care o conduce, scrie CNBC. Această teorie susține că achizițiile masive de obligațiuni din ultimii ani la care a recurs Fed nu urmăresc creșterea economică și reducerea șomajului în SUA, ci o explozie a indicilor bursieri care să creeze iluzia creșterii economice.

Declaratiile lui Yellen lansează însă un semnal de alarmă pentru piețele emergente, pentru că politica previzionată de Fed ar duce la o creștere bruscă a dolarului și ar expune unui puternic șoc țările care au datorii denominate în moneda americană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.