×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 26 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:48
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Prejudiciu estimat la peste 4 milioane lei
Şefii Tel Drum, urmăriţi penal de DNA

Petre Pitiş, director general Tel Drum, Nedea Florea, director adjunct, şi Mircea Vişan, angajat al firmei, sunt cercetaţi de DNA obţinere pe nedrept de fonduri europene, alături de ei fiind anchetat şi Ioan Florian, reprezentant al firmei WFA IMPEX SRL. Prejudiciul, peste 4 milioane lei.

Firma Tel Drum, în calitate de persoană juridică, este cercetată pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, iar WFA Impex SRL pentru complicitate la această infracţiune.

Acuzaţiile concrete sunt de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la această infracţiune.

Cauza a fost deschisă la sesizarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, existând suspiciuni cu privire la activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje.

Este vorba despre achiziţionarea de către Tel Drum a unei „staţii mobile de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”, finanţarea provenind din fonduri europene, achiziţie făcută în 2015. Ulterior, în 2016, în urma depunerii cererii de rambursare, firma a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5

"A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanţare din bani europeni, SC Tel Drum SA, prin reprezentanţii săi Vişan Mircea şi Petre Pitiş şi cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL şi a lui Neda Florea şi Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziţie, a reieşit că ofertantul câştigător este firma WFA Impex SRL. În realitate, această firmă are o relaţie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de Tel Drum SA. Mai mult, Tel Drum SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce priveşte oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL şi a oferit firmei câştigătoare SC WFA Impex SRL, informaţii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunţului pe site-ul www.fonduri-ue.ro".

Mai exact, spun procurorii, cererea de rambursare făcută de Tel Drum în luna februarie 2016, ar fi conţinut "date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achiziţiile publice şi cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menţionate expres în planul de afaceri şi în obiectivul general al proiectului)."

"Beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit, cu rea-credinţă, documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile privind inexistenţa conflictului de interese, deşi exista o relaţie personală între Pitiş Petre, Neda Florea şi Ion Florian şi o relaţie de afiliere între Tel Drum SA şi WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziţie a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce priveşte respectarea regulilor de derulare cât şi în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător şi a preţului.În consecinţă, pe nedrept, societatea comercială Tel Drum SA a obţinut suma de 4.170.462,50 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene",

Persoanele cercetate s-au prezentat, vineri, la sediul DNA unde au luat la cunoştinţă acuzaţiile.

Julieta TârnovanPublicat Vineri, 18 august 2017
901
 | 2
 | 12
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
escu
+2
Hai mă băieți, ziceți și voi ceva despre Dragnea, ce dracu. Abia așteptă DNA și, mai nou, DIICOT, să căscați gura și să spuneți cuvântul cheie, DRAGNEA. Tot îi lustruiesc ăștia cătușele și voi nimic, nimic?
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
Taranul
+7
Dar de Nana nu se mai aude nimic , nici de retrocedari ( jaful jafurilor ) , nici de ALRO , nici de casa din Mihaileanu si multe altele , nimic ? Sau ce nu-i PSD nu se discuta ?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
escu @ Taranul
+1
Acolo se așteaptă prescripția, dându-se și NUP pe bandă rulantă. A mai zis cineva cum de a făcut creditul la bancă Ioana Băsescu și despre fostul director al băncii respective? Cât despre traficul de influență nici vorbă. La Băsescu mă refer.
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
CETATEANUL
-2
Cu aceasta ocazie sa se verifice, sa se ancheteze; - De ce nu s-au efectuat lucrarile PROIECTULUI MULT TRAMBITAT pentru trecerea cu BACU a Dunarii de la Turnu-Magurele in Bulgaria desi banii de la UE au fost luati, bulgarii chiar au facut scandal pe tema asta pt ca Dragnea a cheltuit fondurile europene in mod abuziv in scopuri private pt amenajari turistice si de petreceri (discoteci, cluburi, restaurante, hoteluri, etc) pe malul romanesc al Dunarii in jud TR. - Cum a luat DRAGNEA cand era vice-premierul lui PINOKIO moca porcii de la Ferma de stat PERIS jud PH aflata in insolventa, o parte diN porci au fost dati plocon la alti PORCII SUPERIORI din Autoritatile statului pt a ii face sa taca si sa nu vada.....................
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+4
In ROMANIA totul este posibil! "Legea" este facuta de americani care dau dispozitii iar lichelele din institutiile statului le incadreaza in articole de lege! Dragnea mai devreme sau mai tirziu va fi bagat la puscarie chiar si nevinovat! Numai COLABORATIONISTII o duc bine si sunt aparati de STAPIN! Pina va incepe lupta de eliberare a tarii!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
abc
+3
DNA, ca de obicei, sta de paza nu cumva romanii sa ia fonduri europene, nu o preocupa cum sa ia cat mai multe. Acum vedeti de ce absorbtia e zero ( 0 ) cand sunt la putere aia pusi de "system".
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Xyz @ abc
+1
...lasa gogosile ! Principiul celor de la putere si celor ce se ocupa de Fonduri Europene este : ori acceptati cum vrem noi adica 'ciordeala,minciuni etc' ori nimeni nu ia nimic ,de fapt tu incurajezi acest principiu,nu?...ca multi altii ,ce in viata lor nu au facut decat ...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
mda
+7
Si spalarea de bani a lui Base unde ramine? Sau la el nu se pune!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Gelu
+9
Procurorii DNA au ajuns experti si in utilaje de asfalt, era mai bine daca zicea care e diferenta dintre costul real al utilajului si "suma umflata", ca ala e prejudiciul, totusi utilajul a fost cumparat, nu a fost cumparat doar pe hartie cum sunt multe alte dosare puse la prafuit de catre DNA ca sa nu deranjeze pe cine nu trebuie. Aproape sigur ca daca era implicata o firma straina aici, putea sa cumpere sute de masini, nu interese pe sabotorii firmelor romanesti de la DNA, doar primesc medalii pentru asta.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
-3
Furtul si propaganda continua
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
lili
-6
"Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor,.."?! Incet-incet Procurorii se apropie de L. Dragnea! E de-ajuns sa vorbeasca unul singur dintre inculpati ca sa-si reduca pedeapsa si Dragnea e-n mana procurorilor! Simpla chestiune de timp! Succes DNA!!!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Lache @ lili
+3
...și cam ce crezi - vorbește au ba ?
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 5 minute