Tăriceanu: România primeşte recomandări ca un şcolar?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi la Parlament, după întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio, că acesta nu a venit pentru lămuriri privind elaborarea Ordonanţei de Urgenţă 13, precizând că ”nimeni nu vine să ceară socoteală României” şi că ţara noastră ”nu primeşte recomandări, aşa ca un şcolar”.

”Am impresia că există o percepţie pe care vreau să vă rog să o corectaţi: nimeni nu vine să ceară socoteală României, mai ales că adoptarea OUG 13 a fost perfect legală şi abuzul a fost din partea DNA, aşa încât ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist în drept constituţional şi conduce Comisia de Veneţia să pună astfel de… (…) Aveţi impresia că România este o ţară care primeşte recomandări, aşa ca un şcolar? Să ştiţi că nu”, a declarat Tăriceanu la finalul întâlnirii.

Acesta a precizat că Buquicchio a venit pentru că în aceste zile este organizat un seminar de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împreună cu Comisia de la Veneţia.

”Conferinţa este organizată la Cotroceni despre rolul în democraţie pe care îl joacă majoritatea şi opoziţia. (…) (Gianni Buquicchio – n.r.) a venit de multe ori în România, e binevenit şi de acum încolo şi mă bucur că sunt oameni care au o altă înţelegere politică a lucrurilor”, a explicat Tăriceanu.

Totodată, Tăriceanu a afirmat că în cadrul întrevederii a avut cu Buquicchio ”un schimb de păreri foarte util”.

”Am discutat chestiuni care ţin de ceea ce numim statul de drept şi probleme de ordin constituţional şi am fost bucuros să aud din partea domnului Buquicchio care este un bun cunoscător al arhitecturii constituţionale din România şi a sistemului pe care îl avem şi în discuţia avută am trecut în revistă lucruri îndeobşte cunoscute, respectiv: practica care a devenit abuzivă în decursul anilor din partea guvernelor succesive din România de a utiliza ordonanţele de urgenţă, lucru care afectează rolul Parlamentului, rolul dezbaterii, calitatea dezbaterilor. E un deziderat pe care îl împărtăşesc. Cel puţin din acest moment actualul Guvern ar trebui să reducă cadenţa aprobării ordonanţelor de urgenţă”, a arătat liderul Senatului.

Cei doi au discutat şi despre ”suprapunerea puterilor executive în stat”.

”Este una din observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut pe proiectul de Constituţie pe care noi l-am trimis (în 2012 – n.r.). E o necesitate ca viitoarea Constituţie să limpezească ce este România, o republică Parlamentară sau altceva pentru că altfel, conflictul dintre puterile executive va rămâne o caracteristică a acestei perioade politice . M-am bucurat că am găsit un interlocutor foarte bine pus la punct cu realităţile politice nu numai din România în această privinţă, dar şi din alte ţări din Europa şi pentru mine a fost un bilanţ pozitiv al acestei discuţii”, a mai spus Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.