Tehnocrația și apoliticii trec Prutul – Ion Sturza, desemnat premier

Omul de afaceri si fostul premier Ion Sturza este candidatul desemnat de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcția de prim-ministru, informează UNIMEDIA. Premier în perioada februarie-noiembrie 1999, Ion Sturza devine în 2002, după venirea la putere a comuniștilor lui Vladimir Voronin, președinte-director general al Rompetrol Moldova, iar apoi vicepreședinte pentru Dezvoltare al Grupului Rompetrol. El a intermediat vânzarea grupului deţinut de Dinu Patriciu către KazMunaiGaz.

Anunțul a fost făcut de către Timofti, după consultările acestuia cu liderii PD, PLDM, PL și grupul Leancă, dar și după vizita fulger a lui Sturza la reședința de stat.

„Eu sper că parlamentarii vor analiza situaţia de astăzi şi vor lua o decizie pozitivă, care va corespunde cu poziţia preşedintelui. Domnul Ion Sturza a ocupat această funcţie, are experienţă, este o persoană cunoscută. Este bine dispus faţă de Republica Moldova, faţă de interesele ţării noastre. Are viziuni aproape de ale noastre privitor la parcursul european. Cunoaşte bine problemele legate de economia ţării, de situaţia financiară. Sper că va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă societatea”, a declarat preşedintele Timofti.

Numele lui Ion Sturza a fost vehiculat în urmă cu un an pentru șefia Partidului Liberal Reformator, o disidență a Partidului Liberal. A fost o creație politica incompatibilă cel puțin cu viața parlamentară. Sturza a preferat însă să rămână în afara politicii, dar prezența sa tot mai cu nerv în dezbaterea publică lăsa să se întrevadă o strategie – reinventarea unui personaj politic expirat în urmaăcu peste un deceniu în vederea salvării de la un faliment previzibil a politicii pseudo-europene și de joc la doua capete promovată de mai tinerii politicieni de la Chișinău.

Premierul desemnat, Ion Sturza, are la dispoziție potrivit Constituției, 15 zile pentru a-și forma echipa guvernamentală și programul de guvernare, informează UNIMEDIA. Dacă Legislativul nu va susține candidatura și echipa lui Ion Sturza, atunci șeful statului poate în decurs de 45 de zile să desemneze un nou candidat. În eventualitatea că nici al doilea candidat nu este susținut, președintele inițiază procedura de dizolvare a Parlamentului, pe 29 ianuarie. Ar urma alegeri anticipate în care partidele pro-ruse ar avea cele mai mari șanse.

Ion Sturza a declarat că își dorește un Guvern apolitic dar și semnarea unui acord de integritate, care va aduce alți oameni în noul Guvern. „Sper un dialog constructiv cu partidele din parlament. Sunt multe probleme: economice, sociale și probleme complicate în sistemul bancar. Sper că cu noua conducere a BNM să incercăm să rezolvăm problemele din sectorul financiar. Sper să trecem cu bine iarna din punct de vedere energetic și să obținem suportul financiar de la partenerii externi”, a declarat candidatul la funcția de premier, Ion Sturza.

Sturza a fost nominalizat de președinte, pentru ca partidele pro-occidentale nu au reușit să se înțeleagă, vreme de săptămâni, în acest sens. Este motivul pentru care învestirea unui guvern Sturza depinde de foarte multe variabile politice. Premierul desemnat a spus că mâine, la prima oră, va începe discuţiile cu partidele parlamentare. „Sper la un dialog constructiv şi consider că unica soluţie de a avea succes este suportul cetăţenilor. Un dialog transparent cu partidele ne va da o poziţie solidă la negocieri”, a adăugat Sturza.

„Deseori sunt întrebat unde este patria mea. Sigur că este Republica Moldova. Când comandatul suprem m-a chemat la datorie, am spus – Da”, a încheiat Ion Sturza.

Ion Sturza este un pro-occidental prin luările de poziăție, însă nu este un un reprezentant al noului. În acest moment Republica Moldova este cangrenată de abuzuri și coruptie. Fostul premier Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat, cel mai puternic partid pro-occidental, este arestat pentru fapte de corupție. Oligarhul Vladimir Plahotniuc, rivalul sau, controlează aproape în mod oficial parchetul general și o bună parte din instituțiile statului, prin intermediul Partidului Democrat, din care s-a retras doar de fațadă. Ion Sturza îi cunoaște și a lucrat cu amândoi – Vlad Filat i-a fost subaltern în guvernul pe care l-a condus la inceputul anilor 2000, în care Filat a avut portofoliul privatizării. Vlad Plahotniuc i-a fost rival în afaceri.

De la preluarea puterii de către partidele pro-occidentale, în 2009, vocea lui Ion Sturza a început să se auda tot mai des, în calitate de comentator politic cu autoritate. În ultimul an, luările sale de poziție în presă și mediile de socializare au fost extrem de dure și uneori teatrale.

“Îmi pare rău, stimaţi prieteni, dar nu mai sunt îndoieli că Republica Moldova s-a transformat într-o cloacă de traficanți, contrabandişti și spălătorie de bani…. „Punte” între Vest și Est… Oare aceasta ne-am dorit? Europeni la față, penibili în esenţa…”, spunea Sturza in urma cu mai bine de un an.

Nu este exclus ca Ion Sturza să aibă o oarecare relație de colaborare cu Partidul Comuniștilor, un partid care sub conducerea lui Vladimir Voronin a adoptat o linia naționalismului (a moldovenismului) și nu una pro-rusă, cum o fac Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru (cotate în sondaje cu procente foarte mari, cu șanse de a forma o coaliție majoritară). Este un element foarte important, pentru că luni, 21 decembrie, 14 deputați comuniști au anunțat că părăsesc partidul și sunt dispuși să negocieze participarea la o coaliție. Primul care i-a ”vânat” pare să fie oligarhul Vladimir Plahotniuc, care a anunțat ca se va implica în negocierile cu acest grup de disidenți. Președintele Timofti a declarat recent că Plahotniuc ar fi facut presiuni asupra sa pentru a fi nominalizat pentru funcția de premier. Cum, potrivit presei de la Chisinau, președintele ”i-a dat un șut în fund” oligarhului prin desemnarea lui Ion Sturza, rezultatul luptei pentru voturile comuniștilor disidenti poate să încline decisiv balanța.

Ion Sturza a scris că în 2003, după ce Voronin a refuzat oferta lui Putin (Memorandumul Kozak pentru federalizare tarii si includerea Transnistriei intr-o formula care ar fi paralizat politica de la Chisinau)), a venit o scrisoare de la Moscova pe numele lui Voronin în care i s-au descris toate metehnele, toate problemele din viața lui privată, în ideea că „uite, noi știm” – adică, un șantaj. „Era o brutalitate de-asta KGB-istă, dar Voronin nu s-a lăsat intimidat: a luat-o și a băgat-o la coșul de gunoi. A ignorat-o. Și de aici au început problemele lui cu Moscova”, spunea Sturza.

După alegerile parlamentare de la finalul lunii noiembriue 2014, care au marcat un reviriment al forțelor pro-ruse, Sturza a scris indignat: ” Deci… la cald… concetățenii noștri au făcut o alegere „geostrategică” și ne-au dat un șut în fund nouă, „europenilor”, cu tot cu aroganța noastră, corupția, contrabanda, spălarea de bani, nesăbuința etc. Sunt VINOVAT! Păcatul lor este și păcatul meu. Lipsa de respect față de propriii cetățeni ne-au adus Maidanul nostru… Nu blamați poporul! Ce facem? Le dăm lui Dodon &Co țara sau o întoarcem moldovenilor? P.S. Zi de zi am încercat să lupt cu „banditismul” instituționalizat al guvernării de la Chișinău într-o manieră inteligentă. Greșit! Ar fi trebuit să-mi pun în mișcare pumnii! Hristosul mamei lor…”

Tot în același context post-electoral, Sturza a acuzat clasa politică pro-occidentală de la Chișinău și, indirect, factorii de decizie de la București. ”Proprietari ai canalelor de televiziune de la Chișinău care retransmit semnalul rusesc sunt liderii politici de orientare de dreapta. În același timp, eu de 15-20 de ani fac lobby pentru canalele românești și Televiziunea Română, națională, abia acum a deschis un studio la Chișinău și acela foarte marginal și care transmite folclor de dimineață până seara”, a spus Ion Sturza.

Rămâne de văzut dacă, în cazul în care va găsi suficient sprijin în parlament pentru a-și trece guvernul, Sturza va avea aceeași hotărâre în lupta cu ”cloaca” corupților din Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.