Teroare în Franţa: 129 de morţi în atacuri multiple (Video)

Vinere neagră la Paris, aproape la aceeaşi oră la care, acum două săptămâni, la Bucureşti, în clubul Colectiv se producea acel sinistru incendiu în urma căruia au decedat 55 de tineri, alte zeci de persoane fiind rănite grav.

La Paris, tragicele evenimente s-au produs vineri seara, în momentul în care, pe Stade de France, se desfăşura meciul de fotbal Franţa-Germania, aşteptat cu mare nerăbdare de zeci de mii de spectatori şi de milioane de telespectatori din Hexagon şi din întreaga lume. S-au auzit explozii lângă stadion. Printre spectatori se afla chiar preşedintele Francois Hollande, care a fost scos de urgență de pe stadion. În paralel, terorişti au deschis focul în alte locuri, printre care o sală de concerte. Terorişti înarmaţi au ucis și au luat ostatice sute de persoane în sala de concerte din zona Bataclan, în sectorul 10 al Parisului. În momentul atacului, în sală avea loc un concert al grupului hard rock american Eagles of Death Metal. Forţele speciale franceze au luat cu asalt sala de concerte din Paris. Franța a decretat starea de urgență pe tot teritoriul țării.

Atacurile teroriste au avut loc în șase zone ale Parisului.

UPDATE Atentatele de vineri seară din Paris s-au soldat cu 129 de morți potrivit „unui bilanț provizoriu și în evoluție” anunțat sâmbătă seara.

UPDATE Ziarul Le Figaro anunță sâmbătă dimineață că 128 oameni au fost uciși și aproximativ 180 au fost răniți în urma atentatelor. Dintre răniți, 99 sunt în stare critică.

UPDATE Cel puțin 120 de persoane au decedat în urma atacurilor, conform ultimului bilanț provizoriu furnizat de procurorul Parisului. Alte 200 de persoane au fost rănite. Cei mai mulți morți s-au înregistrat în sala de concerte. Un prim bilanț al atentatelor teroriste arăta cel puţin 60 de morţi şi sute de răniţi, însă era incert. Opt teroriști și-au pierdut viața vineri seară în atentatele de la Paris, dintre care șapte s-au aruncat în aer, potrivit primelor constatări ale anchetatorilor, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei. Patru dintre teroriști au murit în sala de concert, dintre care trei acționând o centură cu explozivi, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forțelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan, a detaliat sursa. Martori au relatat că teroriștii au strigat „Allah Akbar”.

UPDATE Circa 100 de persoane au fost ucise la sala de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, și 40 de oameni au murit în alte zone din interiorul și împrejurimile Parisului în mai multe atacuri, a declarat un oficial de la Primăria Parisului vineri noapte, citat de Reuters.

UPDATE Martori au declarat că zeci de persoane au fost ucise în sala de concerte, unde a fost „o baie de sânge”.

Prezentăm în continuare un prim film al evenimentelor, aşa cum l-a alcătuit site-ul 20 minutes.fr vineri noapte. Acţiunile teroriste par minuţios pregătite şi, prin primele lor efecte, trezesc un uriaş ecou mondial.

1h52. Asaltul Poliţiei la sala Bataclan, unde erau mai mai mulţi ostatici, s-a încheiat. Doi terorişti- capturaţi.

1h50. Ziarişti care relatează de la faţa locului, obligaţi să poarte veste anti- gloanţe.

1h45 (ora României). Poliţia ar fi luat cu asalt sala de spectacole Bataclan, în care sunt reţinute mai multe zeci de ostatici.

0h54. Preşedintele Hollande vorbeşte la televiziune. Este răvăşit. După ce califică această vineri drept „o zi îngrozitoare pentru noi”, anunţă decretarea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Franţei, ceea ce înseamnă că nimeni nu intră şi nu iese de pe teritoriul acestei ţări.De asemenea, orice persoană poate fi legitimată şi percheziţionată. Este convocat un Consiliu extraordinar de miniştri.

0h51. Poliţia vorbeşte despre şase incidente diferite, toate foarte grave.

0h48. Preşedintele SUA, Barack Obama, vorbeşte de la Casa Albă despre gravele evenimente din Paris, calificând situaţia „extrem, extrem de gravă” şi-şi exprimă solidaritatea cu poporul francez. Totodată, în această extrem de neobişnuită intervenţie şi de rapidă, el precizeză că, în cursul zilei, vorbise la telefon cu preşedintele Hollande.

0h11. Specatorii sunt rugaţi să se grupeze pe peluza stadionului, unde meciul amical abia s-a încheiat.

0h09. Prefectura de Poliţie din Paris anunţă că s-ar fi înregistrat 30 de morţi.

0h06. Mai multe explozii s-au auzit în timpul meciului de fotbal Franţa-Germania.

0h05. Din sala de spectacole Bataclan, situată în al 11-lea arondisment, au fost scoase trei corpuri ale unor persoane; este vorba despre doi morţi şi un rănit.

0h01. Patroana restaurantului Le Dumas, situat pe bulevardul Voltaire, aproape de Bataclan, povesteşte presei: „S-a auzit Poliţia trecând foarte repede.Nu e nimeni pe bulevard.Nu se ştiu prea multe, doar că ceva s-a întâmplat puţin mai departe de noi, pe bulevard.Sunt mulţi poliţişti şi militari”

23h58. În sala de spectacole Bataclan ar fi fost luaţi mai mulţi ostatici, anunţă Prefectura de Poliţie.

23h57.Tiruri de armă se aud în jurul sălii Bataclan. „Totul seamănă cu un asalt”, declară un jurnalist aflat la faţa locului.

23h54. Pe Stade de France s-a terminat meciul de fotbal. La megafoanele stadionuli se transmite următorul mesaj: „Ca urmare a unui incident din afara stadionului cerem spectatorilor să părăsească stadionul prin sectoarele vest, sud şi nord”.

23h50. Potrivit unui ziarist de la 20 minutes.fr. aflat în Place de la Republique, Poliţia vorbeşte despre tiruri de arme şi în acel loc.

23h46. Hollande se îndreaptă spre Ministerul de Interne pentru o evaluare a situaţiei împreună cu ministrul de resort, Bernard Cazeneuve.

23h35. Poliţia anunţă că s-au înregistrat 18 morţi în al X-lea arondisment.

23h50. Preşedintele Hollande, aflat pe Stade de france la meci, este scos de acolo de forţele de securitate

23h25. Pe străzile Bichat şi Alibert au avut loc schimburi de focuri în două locuri diferite. Corpuri ale victimelor sunt scoase învelite în draperii.Tot cartierul este blocat de Poliţie.

23h21. Se aud explozii puternice în apropiere de Stade de France, unde meciul de fotbal franţa-Germania este în plină desfăşurare.

23h20. Diferiţi martori relatează că împuşcăturile continuă.

23H15 .În al X-lea arondisment, restaurantul „Le Petit Cambodge” a fost ţinta unor împşcături cu arme automate. S-ar fi înregistrat numeroşi răniţi.

22h45.Potrivit unui martor, indivizi înarmaţi au intrat în forţă în sala de concerte „Le Bataclan”. S-au auzit mai multe explozii în sală. (Dumitru Constantin)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.