The New York Times: Republica Moldova, cea mai curajoasă țară din lume

„Dacă ar exista o competiție olimpică pentru cea mai curajoasă țară din lume, medalia de aur ar putea fi obținută de Moldova. Politicienii ezitanți din Europa și America ar trebui să vină în această țară pentru a-și face un transplant de coloană vertebrală”. Despre aceasta scrie editorialistul publicației The New York Times, Nicholas Kristof, citat de UNIMEDIA.

„Dragostea Republicii Moldova pentru Occident este neîmpărtășită. Washingtonul abia observă această țară. Niciun președinte în funcție nu a vizitat-o. Vizita vicepreședintelui Joe Biden în Ucraina din această săptămână ar fi fost un moment perfect pentru a se opri la Chișinău pentru a-i demonstra sprijinul, dar nu s-a întâmplat. La urma urmei, Republica Moldova are o populație sub patru milioane de oameni și nicio semnificație strategică evidentă”, scrie Nicholas Kristof.

Potrivit acestuia, „prin doar câteva gesturi modeste, președintele Obama ar putea recompensa voința europeană a Republicii Moldova. În schimb, profitând de ignorarea americană, președintele Vladimir Putin poate anexa oficial o parte din Republica Moldova, Transnistria, în următoarele săptămâni”.

„În ultimii ani, guvernul moldovean a încercat să construiască o economie de piață pro-occidentală, țara îți revine ușor, dar este încă fragilă. Mulți se tem că Putin va începe aici „un război camuflat” de infiltrarea provocatorilor pentru a transforma Republica Moldova în următoarea Ucraina”, este de părere jurnalistul american.

Ar putea fi prea târziu să-l descurajăm pe Putin în privința Moldovei, dar, indiferent de ce se întâmplă, trebuie să susținem Guvernul curajos al Republicii Moldova. Statele Unite pot ajuta prin a sprijini infrastructura moldovenească în favoarea importului de gaze naturale și energie electrică din România, ceea ce l-ar împiedica pe Putin să-i înghețe pe moldovenii (aluzie la declarațiilor lui Dmitri Rogozin). Am putea să-i dăm un ghiont Uniunii Europene să îmbrățișeze dorința Republicii Moldova de a adera la această organizație, a conchis Kristof.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.