Tragedie la Mecca: Peste 100 de morți la Marea Moschee (Video)

UPDATE Cel puțin 107 persoane și-au pierdut viața, potrivit unui nou bilanț, și alte zeci au fost rănite în Arabia Saudită, după prăbușirea unei macarale la Marea Moschee din Mecca, cu puțin timp înainte de începerea pelerinajului.

Imaginile au început să circule pe rețelele de socializare arată oameni plini de sânge și grămezi de moloz.

Tragedia a avut loc din cauza condițiilor meteo, arată presa saudită. Rafalele de vânt au dezechilibrat macaraua, care a căzut peste Marea Moschee. Autoritățile ar fi avertizat înainte de producerea tragediei că urmează să aibă loc intensificări puternice ale vântului. Accidentul are loc în preajma marelui pelerinaj la cel mai sfânt loc al islamului. Din rațiuni de securitate legate de lucrările de consrucție pentru extinderea moscheii, în urmă cu un an, autoritățile din Arabia Saudită au limitat numărul celor autorizați să facă pelerinajul.

Lucrările de extindere a construcției au fost demarate pentru a se evita pe cât se poate supraaglomerarea în timpul pelerinajului. La randul lor, clericii musulmani au decretat că nu este obligatoriu ca un credincios care merge la Mecca să atingă si Piatra Neagra. Din cauza panicii stârnite în timpul pelerinajului au avut loc mai multe tragedii. În 2006 au murit astfel 350 de persoane. În același an, prăbușirea unui zid a dus la moartea a 76 de persoane. În 2004 muriseră la Marea Moschee 200 de oameni. Lucrările de construcție menite să prevină asemenea tragedii urmează să se încheie în acest an.

Anul acest sunt așteptați la Mecca cel puțin 3 milioane de pelerini. Moscheea Masjid al-Haram este cea mai mare din lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.