UE va numi un coordonator împotriva epidemiei de Ebola

Uniunea Europeană va numi până la sfârșitul săptămânii un coordonator european al luptei împotriva febrei hemoragice Ebola. Anunțul a fost făcut de către ministrul francez de externe, Laurent Fabius, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Miniștrii europeni de externe spun în unanimitate că ideea unui coordonator european pentru lupta împotriva Ebola este una bună.

Principiul ar urma să fie adoptat luni de cele 28 de state membre UE, ai căror miniștri de externe s-au reunit la Luxemburg. „Numele va fi ales în zilele următoare”, a precizat șeful diplomației franceze.

Potrivit unei surse europene, șefii de stat și de guvern din UE, care urmează să se reunească joi și vineri, vor anunța personalitatea aleasă, care va acționa de la Centrul de coordonare a răspunsului la urgențe al Comisiei Europene.

„Este un pas important, pentru că toată lumea trebuie să se implice în lupta împotriva acestei epidemii extrem de grave”, a subliniat Laurent Fabius.

„În cele trei țări vizate în principal, Liberia, Sierra Leone și Guineea, cifrele cresc exponențial. Însă sunt și alte țări unde epidemia a dispărut”, a spus el, întrebat despre avansul puternic al virusului și rata mortalității de 70% constatată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Obiectivul este de a schimba această direcție, iar pentru aceasta avem nevoie deopotrivă de centre de tratament, de instruirea personalului medical, de controale asupra persoanele care vor să părăsească respectivele țări și de finanțare. Este prioritatea absolută”, adăugat șeful diplomației franceze.

Vineri, președintele american Barack Obama l-a numit pe avocatul Ron Klaim pentru coordonarea răspunsului SUA împotriva epidemiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.