×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 01:08
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Ultimul populist: Dragnea
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

Este lesne observabil, la o privire oricât de sumară, că imediat cum o forță politică reușește să pună în pericol sau chiar numai în discuție establishment-ul politic în oricare din țările-nucleu ale Occidentului de azi, ajunge să fie taxată, automat aproape, drept „populistă“.

Indiferent dacă forța politică născândă ori în ascensiune vine din zona de stânga sau din zona de dreapta! Ca în Caragiale: am, n-am treabă, pe la 12 trecute fix… dă-i cu „populiștii“! Adică răii sau, mai precis, cei care aparent promit binele, dar aduc răul! Așa sunt făcuți populiști cei de la Alternativa pentru Germania, cei de la Frontul Național al dnei Le Pen în Franța, cei de la Mișcarea 5 Stele în Italia, suitele de ecologiști de colo și colo, extremiștii de stânga, dar și extremiștii de dreapta, mă rog, tot ceea ce se consideră că atentează practic sau doar mental la regulile globalizării, aservirii transnaționale și lichidării identității națiunilor. Până și marele bogătaș Donald Trump a fost vituperat ca populist pentru că a îndrăznit nu numai să ajungă președinte al SUA, dar și să proslăvească locurile de muncă din America și, ce să vezi?!, clasa mijlocie. S-a atins performanța ca, dacă ai pe cineva de țintuit ca într-un insectar, îl faci „populist“, pentru că așa își înțeapă de moarte adversarii cancelarul Merkel, miliardarul Soros, bancherul euro Draghi sau CEO-ul Google. Doamne ferește dacă vreo forță politică vrea să dea prioritate creării de locuri de muncă sau, și mai rău, să ma ia ceva prin Europa din atributele conferite anterior, la presiuni sau neglijențe, unor structuri transnaționale ori suprastatale, precum nefericirea numită Komisariatul de la Bruxelles!

Absolut jenant, eticheta de „populist“ este pusă fără nicio legătură cu accepțiunea reală a termenului, ci doar pentru înfierarea oricărei încercări de a se contesta tronul celor care, ca să domnească, în spatele unor aparate monstruoase de informație și protecție, s-au înconjurat abil de clișee și paradigme întru disperarea oamenilor și batjocorirea bunului-simț. După Enciclopedia Britanică, „populismul este un program sau o mișcare politică având în centru omul de rând, în antiteză cu o elită anume, contrast din care omul de rând iese câștigător“. Ce ar fi, ca atare, rău în populism?! Cam nimic! Sau rău în el este tocmai ceea ce e bun în el?! Ori este rău numai pentru că este bun?!

Dacă în țările din centrele coloniale populismului i se permite măcar să existe, deși mereu și mereu în bătaia puștii, în țările periferiilor coloniale acesta este strict interzis. În țările colonii – precum România – unde votul popular, pretins ca exercițiu suprem al democrației, nu este respectat și, dacă nu convine stăpânului extern, este chiar călcat în picioare, populismul trebuie repudiat, trebuie nu doar descalificat, dar și dărâmat cu tunurile. Pur și simplu pentru ca omul de rând doar să șteargă pe jos, să-și vadă lungul nasului și să nu-l ridice cumva dincolo de vârful bombeului! Iar dacă vreo forță politică încearcă să dea ceva la nevoiași, cum s-ar spune, omului de rând, trebuie distrusă imediat, să nu-i mai vină idei „populiste“! Într-o țară colonială – precum România –, unde nimic important nu se mai află în posesia autohtonilor, tot ce este strategic aparținând capitalului străin, populismul trebuie strivit cu cizma, pentru că, fără să vrea, atentează, prin însăși creșterea salariilor derizorii, la miza de fond pentru capitalul străin: salariul mic, de tip colonial, pe care se bazează de fapt jefuirea țării, aservirea românilor, distrugerea națiunii.

Iată ultimul episod (2017) dn istoria populismului într-o țară colonială: „populistul“ Dragnea a îndrăznit să mărească salariile, puținele pe care a putut dintre mult mai multele existente, și de aceea este cazul să fie pedepsit! Pentru că a mărit salariile într-o colonie și nu cumva pentru că a introdus o grațiere spre a descongestiona penitenciarele și nici pentru că a dezincriminat parțial abuzul în serviciu! Repetăm: pentru că a mărit salariile la pălmași! Așa este comanda de la proprietarul străin al țării către sistemul vătășesc. Dragnea, ultimul populist, să fie scos din joc!

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 06 februarie 2017
11753
 | 64
 | 46
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Elena Constantinescu
0
Bună seara domnule Serbanescu, Parcă a fost un proces împotriva afirmațiilor dumneavoastră în domeniul energiei. Parcă nu mai trebuia sa va dați cu părerea unde nu va pricepeti.
Publicat Miercuri, 15 februarie 2017
+Răspunde
Realistul
0
Domnule Ilie Serbanescu toata stima. Iar pentru generatia de corporatisti zglobii , ia uitati ce spunea "nenea"GUSTI in 1937. „O ţară subjugată economic, concesionată întreprinderilor străine, debitoare altor ţări, nu mai este pe deplin stăpână pe soarta ei, chiar dacă politiceşte se bucură de un guvern, o constituţie şi de o organizare politică în aparenţă neatârnate. Apoi activitatea economică este cea care leagă mai mult o naţie de pământul ei. Toate resursele de traiu pe care mediul geografic le asigura, de la păşunile potrivite pentru păstorit, sau câmpurile de cultură, până la cele mai ascunse zăcăminte minerale, sunt ale naţiunii şi urmează să fie folosite treptat după desvoltarea firească a naţiunii şi în măsura în care apar pentru urmaşi alte izvoare de traiu. O viaţă economică cedată străinilor duce la exploatarea nemiloasă a bogăţiilor pe care le are Patria şi la secătuirea posibilităţilor de traiu pentru generaţiile viitoare sau cel puţin la apariţia unor activităţi străine de firea şi stadiul de desvoltare organică a naţiunii respective, ceea ce duce la desechilibru interior şi la desagregarea comunităţii naţionale. Manifestările economice nu sunt prin urmare elemente întâmplătoare în vieaţa unei naţiuni, ci părţi constitutive prin care o naţiune se poate păstra şi se poate desvolta, dar poate şi să-şi afle degradarea politică sau chiar şi pieirea.” (Dimitrie Gusti, „Știința națiunii”, în Sociologie românească: Revista Secţiei Sociologice a Institutului Social Român, nr. 2-3, februarie-martie 1937, p. 54).
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
socotitorul
-4
Domunul acesta, Ilie Serbanescu, se pare ca a uitat perioada cand era lector la CC al PCR si facea cursuri de propaganda comunista. De fapt n-a uitat. Tot asta face si acum!
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
Temp
+3
Sublim domnule roman Ilie Serbanescu !
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
atenianul
+3
articolul este adevarat , dar conţine un mare neadevar care este la fel de daunator ca actiunea transnationalelor( la fel ca defetismul in razboi), respectiv: principalele mijloace de productie generatoare de plus valoare nu sunt in miinile strainilor, şi nici inteligenta generatoare de plus valoare nu este pierdută ci eventual poate fi considerata plecata la reciclare. Deci: s-au privatizat doar prestatoriii de servicii, inclusiv Enel, Eon, sunt doar prestatori, magazine, malluri, etc, nimic producător de plusvaloare ci doar de profit. 85% din sursele de plus valoare sunt la statul roman iar forta de munca se poate intoarce supercalificata. S-a pierdut controlul asupra otelului si energiei ( nu valoarea si plusvaloarea-doar profitul) la fel ca toata europa ca sa nu poată porni un război. nu afirm insa ca nu s-au distrus capacitati de creare de plusvaloare prin munca românilor. in orice moment in care la conducere nu se va afla un tradator de tara putem să ţâşnim, oricum si in acest moment suntem superperformanti, intrucât 2 milioane ţin 20 milioane şi la nivel de economie dăm un randament de 20% fata de 5,6% al americanilor.
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
Romeo Dimitriu
+1
Am o totala neincredere in izvorul de inspiratie economico-politica al acestui articol scris de "venerabilul" publicist [ex. ministru !!) Ilie Serbanescu care vrea sa ne lumineze [ i.e. sa ne "turmenteze"] spre a intelege doar dupa anacronicul sau tipar ideologic, fara a spune nici o vorba despre marele pericol al manipularii maselor de oameni de buna credinta, prin promisiuni demagogice - fara suport in realitatea economica - trambitate de politicienii populisti in campaniile lor electorale, avind doar ca unic scop obtinerea - si pastrarea prin orice mijloace - a puterii personale. Incercati, d-le Serbanescu, sa intelegeti cu adevarat care sunt idealurile democratice afirmate astazi, cu neobosita tarie si determinare, de catre TINERII nostri - cu adevarat frumosi si liberi - care vor sa traiasca, alaturi de copiii lor, in ROMANIA si nu pe meleaguri straine.
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
Vintila Romeo
0
EXCELENT MAESTRE ! " Combateti " nemaipomenit, cu multa inteligenta si impartialitate, de care ati dat dovada pana acum. Imi pare nespus de rau ca nu mai sunteti invitat de catre "televiziunile impartiale" , adica de ce ma mir?, tot ce este bun trebuie sa dispara, asa este in tara, scuzati-ma, colonia Romania. Nu am fost membru' PCR sau UTC, nu am facut, nu fac si nu voi face nicio data politica, doresc sa fiu cat mai "obiectiv " cu putinta si dorinta mea este sa DISPARA TOTI POLITICIENII ACTUALI. As dori ca acei " oameni politici " care se folosesc de substantivul POPULISM in discursurile (de 2 bani) lor, sa fie intrebati daca cunosc definitia acestui cuvant. Parerea mea este ca n-au habar, sunt submediocrii. Cu multa stima !
Publicat Miercuri, 08 februarie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
0
Stimate domnule profesor, dl. Iohanis joaca la CACIALMA. El stie deja ca poate sa piarda si nu are alta sansa decat sa bluf eze ! Multi, tot mai multi Romani au inteles care-i miza : impozitarea multinationalelor si a bancilor . PSD-ul vrea sa-i impoziteze la acelasi nivel ca in occident. Mai mult au marit si salariile si le vor mari inca. Multinationalele s-au invatat cu profituri colosale aici cu ideea ca Romanii sunt buni de muls ! De aceea n-i l-au indesat la san pe sarpele Iohanis !
Publicat Marţi, 07 februarie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL
0
Serios vorbind, sper sa gasesc timpul necesar unei ANALIZE pe TIPURI Umanoide a "NARZOILOR" din Piatza ... Aproximativ, la "o privire din avion" (Apud George Calinescu in Prefatza la COMPENDIUL Literaturii Romane acum imi apar cel putzin TREI Tipuri Umanoide : 1. INITZIATORII, cinici si I-MORALI. 2. Masa de NARZOI, cu o Cultura Ne-SERIOASA, precara, chit ca au CARTE, parte la FCP (Facultati Grila Party ...) SAU au Carte Serioasa - NU mai vorbesc de AUTO-Instructzie de PLACERE, TOATA viatza - da' LIMITATA pe o Craca a Cunoasterii, STRICT limitata, cei mai arogantzi in JALNICA lor INFATUARE fiind IT-istii care cred ca Lumea a fost creata ca sa se remarce EI ... :) 3. FRICOSII de Listele Sefilor de CORPORATZII. 4. Pescuitorii in Ape MURDARE, Zapacitzii, Frustratzii. Lista este deschisa. Afara de PLACEREA mea de a face bashcalie de NARZOI, demersul meu SPER sa fie util : Sa vedem CUM ii LAMURIM. Care are in el OMENIE, se poate a fi recuperat cu o discutzie SINCERA, linistita, eventual deschid un BLOG personal. Care are in el PROSTIE Nativa si - mai rau, SI/SAU RAUTATE, care amplifica PROSTIA NU se va putea recupera. Va avea parte de bashcalie. CRUNTA, da' fara un cuvand obscen ... :) Demersul MEU este necesar, dar TREBUIE sa fie si al ALTORA, care vaz'ca au avut Gurile CUSUTE (Sau MINTZILE de Specialisti - "PSIHOLOGI" ? In Locul lu' Alde DRAGNEA et Companie as fi folosit si eu LASERE, PRESA, invittii la discutzii civilizate, etc. (Vezi www.ziare.com, care are cel mai TARE site ONLINE - TEHNIQUE parlant si nu pricep DE CE PSD-uu' NU are si el asa ceva ...)
Publicat Marţi, 07 februarie 2017
+Răspunde
Stevenson
-11
Dragnea e papusar, nu populist. Ati scris dupa ureche articolul, stimate domnule Serbanescu. Nu stiu de ce anume sunteti fascinat acum de PSD, de tot scrieti articole de sutinere a dezastrelor produse de PSD in 27 de ani. Va face cumva PSD portie la furaciune?
Publicat Marţi, 07 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 14 ore şi 2 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 9 ore şi 27 minute
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 7 ore şi 28 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017