×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum un minut
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 26 aprilie 2017, 07:02
EUR (€)
-0.0090 ↘
4.5250 RON
USD ($)
-0.0146 ↘
4.1556 RON
• • •
Va reuși Olguța Vasilescu?
Prof. univ. dr. Cătălin Zamfir
Prof. univ. dr. Cătălin Zamfir

Ce a făcut Olguța este fără doar și poate un act deosebit de curaj. Marea majoritate a populației este foarte bucuroasă: timp de 27 de ani salariile au fost ținute în România la niveluri foarte scăzute, mult mai scăzute decât în celelalte țări europene. Nu a existat însă curajul de a declara public că nu este bine.

Încep să apară tot mai multe îndoieli față de programul curajos al Olguței. Unele cu bună credință, altele cu malițiozitate: o să-și frângă gâtul!

Și eu sunt îngrijorat.

Dar îngrijorarea față de inițiativa doamnei Olguța este simplistă. Trebuie să luăm în considerare mai multe probleme.

Prima: întreaga istorie a tranziției a fost dominată de ce a spus un ministru al Finanțelor la începutul tranziției: „nu sunt bani de la buget“. Orice propunere de a se face ceva pentru populație era blocată de: ați identificat sursele financiare? Vedeți, nu sunt bani de la buget.

Și, desigur, niciodată nu se puteau identifica surse suplimentare și nu se găseau bani de la buget.
Dar trei gânduri mă tot încurcau.

De ce nu sunt bani la buget? Nu taxăm suficient pe cei cu bani. În plus, acceptăm evaziunea fiscală, de multe ori tot la cei cu mulți bani. De ce nu se face nimic și cine ar trebui să acționeze? E foarte simplu să ridici din umeri că nu sunt bani.

Nu sunt bani pentru populație, dar sunt pentru o mulțime de minuni: corupție, exploatarea bugetului prin contracte aberante, furt din banul public. Știam și asta, dar nu s-a făcut mare lucru.

Nu sunt bani și pentru că tolerăm risipa banului public. Statul e risipitor: bani aruncați pe fereastră. Și există și o ideologie justificativă: așa e statul, risipitor; risipa și ineficiența sunt inevitabile.

Din aceste motive, de câte ori se repetă că nu sunt bani de la buget mă simt furios. Am impresia că se vrea să fiu tras pe sfoară.

Prioritatea acum este să mărim „banii de la buget“: să mărim bugetul, care este cel mai mic din Europa în raport cu PIB-ul nostru; să reducem drastic evaziunea fiscală și frauda, care sunt enorme, iar ineficiența și risipa banului public este uluitoare. Dar să negociem mai clar și salariile și care sunt cei mai dezavantajați în raport cu profitul. Birocratizarea în creștere nu este o strategie de chibzuială, ci un blocaj și o formă de activitate publică în gol. Birocratul este obsedat de corectitudinea „procedurilor“ care cresc exponențial și care ne toacă timpul și nervii, în timp ce complementar se ignoră complet rezultatele.

Poate că economia nu va crește, așa cum am presupus, și ce se va întâmpla cu promisiunea de creștere a salariilor? Cei care se opresc doar formulând această întrebare sunt în fapt cei care nu sunt interesați de oameni și sunt confortabili cu birocrația, iraționalitatea și jefuirea bugetului. Pe lângă calculul strict al bugetului trebuie să luăm în considerare și alte surse importante: creșterea corectitudinii și eficienței statului; o poziție mai fermă a salariaților. Și o altă sursă actuală: cu bani bugetari mai puțini putem face mult mai mult.

Mă deranjează un alt factor: 27 ani de tranziție au produs nu numai o economie prăbușită, ci și demoralizare, o stare de pasivism a noastră, a tuturora. Am devenit spectatori doar îngrijorați. Ne mărginim să sperăm că Olguța va reuși. Dar noi chiar nu vrem să facem ceva, ci doar să fim îngrijorați?

Noi nu putem face ceva pentru creșterea corectitudinii și eficienței statului, eliberând surse suplimentare pentru salarii?

Să fim îngrijorați nu numai pentru că Olguța nu ar putea să facă tot ce a promis, dar și pentru că noi nu vrem să facem mai mult pentru creșterea bunăstării noastre.

Prof. univ. dr. Cătălin Zamfir Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
15588
 | 32
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
SOBOLANU
0
OLGUTA editat ISI V A RUPE GATUL IN ACEASTA LEGE DMPDV !!!!!!!! SA DEA DOMNU SA REUSEASCA DAR SUNT MULTE PROBLEME NEREZOLVATE SAU REZOLVATE PARTIAL !!!!!!!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Robert
+3
Nu se vrea sau nu se poate, aceasta este problema celor 27 de ani. Dvs. acreditati ideea ca daca iau de la unii prin impozite si dau la altii se rezolva paradigma. De evaziune nu se atinge nimeni deoarece este sursa de bani ai partidelor prin firme de import export, firme paravan in licitatii publice, sponsorizari, etc. Cititi apoartele Curtii de Conturi referitoare la achizitiile publice si reveniti cu un articol pe aceasta tema.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
??????
0
"Experiența" de la ICCV nu pare a oferi soluii ci întrebări ?
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Turcan @ ??????
+1
Nu inteleg nimic din postarea ta, dupa rigoare nu cred ca lucrezi acolo.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
??????
0
Cum apreciați activitatea ICCV ?
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Florea @ ??????
+1
Perfecta, in conditiile date, ofera expertiza utila pentru cei care o doresc. Alta intrebare?
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
ene
+1
Nu cred ca va reusi si nu din cauza ei. A ajuns ministru fara a aveo vreo treaba cu ministerul pe care il conduce ,situatie in care se gasesc multi membrii ai actualului cabinet. A fost numita politic si canta cum e partitura de la centru. E de apreciat totusi ca mentine o stare de speranta pentru romani, care timp de un sfert de veac au fost umiliti si calcati in picioare de toate guvernarile trecute (asta sa ma iertati si din cauza noastra ca am fost pe post de legume, fara nici o reactie ) Intuiesc ca problema se va rezolva specific noua, ceva in genul guru de la justitie, care a analizat si rezolvato pe luluta fara nici o jena, la fel se vor da pe ici pe colo niste bani celor care vor fi mai vocali, stil Coarna omniprezentul de la toate televiziunile si cam atat. In Romania nu se poate traii decent cu 1000 euro cum bine spunea cineva la un post tv, asa ca bucuria lefii minime de 1450 lei si o suta in plus pentru pensionari mi se pare o mare pacaleala ca sa nu zic altfel !
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
zaltukin @ ene
+2
multi membri,multi muncitori,multi apicultori.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
simplu, cetatean
+3
Respect domnule Catalin Zamfir pentru toate titlurile( dobandite la,, zi,,) care va insotesc numele si cariera indelungata.Cine va cunoaste ,va intelege si va apreciaza munca in domeniul sociologiei( mult iubita in comunism) respecta si interventia dv.Chiar daca,pe principiul,, strugurii la care nu ajungem sunt acri,, opinia dv nu corespunde cu parerea unora.Ne bucuram ca adoptati o atitudune in aceasta problema politica,e cu conotatii profund economice.Faceti sociologia cat mai ,,constructiva,, si mai adaptata realitatilor actuale.Cred ca ar fi foarte bine daca mai multi intelectuali ar formula pareri autorizate si ar lua atitudine.Prea multi ,,palavragii,, profita de libertatea de exprimare si emit judecati de valoare si la ce se pricep, dar mai ales la ce nu se pricep, ca de- ,,e usor a scrie versuri,cand nimic nu ai a spune,,!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
zaltukin
+5
iata un OM care`si merita titlurile universitare! Asae,SUNT BANI ! uitati`va la cate masini suparate circula pe sosele conduse de tot felul de farfuze cu sarme in ureche si haine de fitze... pentru aste sunt bani,pentru salarii decente,NU. olteanca va reusi;ca e edit
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Dan
+14
Intr-adevar, cuvantul cheie al prosperitatii este "noi". A disparut solidaritatea, a disparut competenta, a disparut pana si gandul ca ai, ca bugetar, niste indatoriri de serviciu.Alaturi si impreuna cu ceilalti. La fel.Daca se vor mari salariile si vor ramane aceiasi birocrati lenesi si incapabili, dormind pe pilele care i-au adus acolo, totul va fi degeaba. Ma uit zilnic la un vecin, birocrat la o institutie despre care se spunea acum vreo 25 de ani ca se va desfiinta odata cu finalizarea procesului de privatizare, si vad arhetipul profitorului de majorari bugetare - orele de serviciu incep dupa 9, pauza de masa pana spre 17, incapabil sa inteleaga vreo abstractie dincolo de viitorul salariu care i se pare intotdeauna mic, oricat ar fi el.Merita mai mult? Desigur, dar in visele sale.Cu asa ceva la scara nationala, acum , azi si maine, Olguta = Degeaba.
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
fifi @ Dan
+2
Fii bucuros ca vecinul tau, atunci cand o sterge de la "munca", poate lasa in urma citiva Akakie Akakievici cu manecute, din ce in ce mai putini, capabili sa inegreasca tone de hartie de scris pentru a-si legitima munca sa si pe a chiulailor al caror numar il copleseste.Dar specia functionarilor competenti si muncitori in posturi confortabile va disparea si chiulaul va lua curand decizii de unul singur(i).Vae victis!
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
Yoram
-11
Mult mai corect era "Va reuși Liviu Dragnea?"Olguta Vasilescu nu are nici o legatura cu cresterea salariilor,nu stia nici programul PSD cand a fost numita ministru(exista documente) Ea e jurnalista ca profesie,adica e nevinovata !sa fim seriosi adulatorul are o pasiune la criza varstei!Sau vreo afacere in Craiova !Iar Romania e pe locul 47 in lume la buget si pe locul 53 la PIB,deci are un buget mai mare decat ii permite plapuma!
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
P. A. Calescu @ Yoram
+10
Multumesc pentru ca ne-ai deschis ochii la modelul asta, de comparat clasamentul la PIB cu cel al bugetului, este mai mult decat relevant.
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
vanare de vant @ Yoram
0
Oricare cetatean dezinvolt, care nestiind nimic in legatura cu activitatea pe care o va desfasura sau pe care chiar o desfasoara, este un bun exemplu de Olguta Vasilescu.Daca se manifesta cu veselie, e si mai apropiat de model.
Publicat Joi, 20 aprilie 2017
+Răspunde
x
-2
"timp de 27 de ani salariile au fost ținute în România la niveluri foarte scăzute, mult mai scăzute decât în celelalte țări europene." Asa !!! Si cu ce a schimbat Olguta situatia asta ptr marea majoritate a salariatilor?! Dupa cum stiti, Olguta a majorat masiv salariile doar ptr 25% dintre SALARIATI, adica doar ptr bugetari ! Cu ceilalti 75%, cu cei de la privati cum ramane? Sa emigreze daca nu mai vor salarii "la niveluri foarte scăzute"? Aveti impresia ca salariile deacuma mai mici (ca ale bugetarilor) din sectorul privat nu sunt "la niveluri foarte scăzute"?
Publicat Miercuri, 19 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ponta își deconspiră proptelele: SRI...
Publicat acum 23 ore şi 46 minute
Subiectele zilei
Publicat acum 13 ore şi 48 minute
 De ce și-a anihilat PSD propriii lideri
Publicat acum 14 ore şi 39 minute
Președintele Macron, copilul alintat al Republicii
Publicat acum 16 ore şi 25 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Tragedia din Retezat
7 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 24 minute
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat Joi, 20 aprilie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
16 articole/ Actualizat Duminică, 16 aprilie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
110 articole/ Actualizat Vineri, 21 aprilie 2017

România se va schimba cînd o altfel de elită va exista care va cîştiga alegerile cu un program alternativ şi va guverna.

Alina Mungiu-PippidiPublicat acum 11 ore şi 20 minute