Vor semăna prezidențialele din România cu cele mai vulgare alegeri din Turcia?

Premierul turc Recep Tayyp Erdogan a câștigat în stil mare primele alegeri prezidențiale directe din Turcia, obținând 52% din voturi încă din primul tur de scrutin. Erdogan s-a bazat mult pe succesul înregistrat în Anatolia, unde, în prefectura Rize, din sud-estul Marii Negre, a obținut nu mai puțin de 92% din voturi.

În tabăra opoziției – revoltă amestecată cu dezamăgire

Hurriyet, preluat de Courrier International, scrie că primele prezidențiale cu vot direct nu au făcut decât să releve imaturitatea culturii politice a turcilor. Aceasta pentru că a fost una dintre cele mai vulgare campanii electorale, plină de teorii ale conspirației, comploturi închipuite, defăimări și insulte.

Încă din primele zile ale campaniei, Erdogan a ales să i se adreseze contracandidatului său (un intelectual renumit, fost secretar general al Organizației Cooperării Islamice) cu apelativul ”monșer”, special pentru a ironiza faptul că acesta are o educație occidentală. Erdogan a repetat de nenumărate ori că Ihsanoglu s-a născut la Cairo și nu în Turcia, că este ”non partizan” în conflictul israelo-palestinian. Presa pro-guvernamentală a scris că Ihsanoglu este o marionetă a complotiștilor din întrega lume, inclusiv a sioniștilor. Sigla electorală a painii, folosita de acesta, a fost interpretată drept o trimitere la creștinism.

Cartea religiei, jucată periculos

Cartea religiei a fost jucată și împotriva principalului lider al opoziției din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, având în vedere că acesta este alevit, o formă particulară a șiismului, sectă din care face parte și clanul al-Assad, din Siria. ”Eu sunt sunnit, iar dumneavoastră sunteți alevit. De ce nu spuneți deschis asta?”, a sps Erdogan.

Presa de opoziție consideră că o asemenea campanie, cu referi frecvente la religie, este foarte periculoasă în contextul conflictului din Siria și Irakul vecine.

”Mă tem că acest discurs care divizează îi permite lui Erdogan să câștige războiul (adică alegerile), dar nu să obțină și pacea. Cu alte cuvinte, Turcia va intra într-o nouă perioada de tensiuni politice și sociale, cu un cerc vicios descris de autoritarism și opoziție dură. Sper să păcătuiesc prin acest pesimism”, scrie editorialistul de la Hurriyet.

”Sfârsitul celor care și-au vândut sufletul organizațiilor occidentale”

Cotidianul pro-guvernamental Yeni Safak, citat de Courrier International, scrie că ”este sfârșitul celor care și-au vândut sufletul organizațiilor occidentale”. Redactorul-șef al publicației scrie în primul rând despre rețeaua condusa de clericul Fetullah Gulen, stabilit acum în SUA, care s-ar afla la baza publicării unor presupuse convorbiri telefonice dintre Erdogan, fiul său și cercul lor intim, convorbiri care ar arăta că familia Erdogan este profund coruptă.

”Este sfârsitul celor care și-au vândut sufletul organizațiilor occidentale obscure și proiectelor lor de spionaj împotriva Turciei. Alegerile de ieri au demonstrat încă o dată asta. Cei care vor să-și mențină tutela asupra societății au plătit prețul scump al dependenței față de acești parteneri occidentali”, scrie ziarul amintit.

Cotidianul Yeni Safak arată că partidele care l-au susținut pe contracandidatul lui Erdogan, Ekmeleddin Ihsanoglu (Partidul Popular Republican și Partidul Acțiunea Naționalistă) nu au suferit doar o înfrângere, ci au marcat un sfârșit de epocă. ”Cei care credeau mereu că este posibil să manipuleze poporul anatolian, Turcia și națiunea prin ordine date de sus de către personaje privilegiate vor fi foarte dezamăgiți”, scrie publicația amintită.

Dintre ziarele apropiate lui Erdogan, Milliyet mai scrie că opoziția a pierdut 5 milioane de voturi la aceste alegeri față de alegerile municipale din martie, când a obținut 20 de milioane de voturi, iar cotidianul Vatan scrie că al doilea câștigător al prezidențialelor este mișcarea kurdă, al cărei candidat, Selahetin Demirtas, nu s-a lansat în atacuri împotriva lui Erdogam preferând să facă apel la ”o nouă viață”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.